Oranje - The Day After: Nederland verliest na verlenging
Bron: Screenshot NPO 3

Geschreven door Annemarie van der Ploeg

Het Nederlands elftal is er woensdagavond niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de Nations League. Het team van Ronald Koeman wist in de Kuip op spectaculaire wijze een verlenging af te dwingen tegen Kroatië, maar delfde in de verlenging het onderspit.

Opstelling

Het Nederlandse doel werd verdedigd door Justin Bijlow. In de achterhoede kon Koeman niet beschikken over Matthijs de Ligt. De verdiger van Bayern München liep op een training van Oranje een blessure op. De verwachting was dat Jurriën Timber de vervanger van De Ligt zou worden, maar Koeman koos voor Lutsharel Geertruida. De Feyenoorder stond centraal naast Virgil van Dijk en de backs waren Champions League finalisten Dumfries en Aké. Op het middenveld koos de bondscoach voor Frenkie de Jong, Koopmeiners en Wieffer. Voorin moest Koeman zijn topscoorder zien te vervangen, omdat Memphis door een blessure vertek moest laten gaan. Als vervanger van Memphis kreeg Cody Gakpo de voorkeur in de punt van de aanval. Gakpo werd aan de flanken bijgestaan door Malen en Simons.

Wedstrijdverslag

In de openingsfase had Kroatië het meeste balbezit, iets dat Oranje ook toestond, maar geen van beide teams zorgde echt voor gevaar. Na achttien minuten was de eerste doelpoging voor Xavi Simons. Qua kansen hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Zo schoot Koopmeiners na een halfuur over, net als Kramaric even eerder. De vermakelijke fase leverde niet veel later het eerste doelpunt op. Een fraaie aanval van Oranje kwam via Wieffer bij Donyell Malen terecht. De rechtsbuiten schoot binnen: 1-0. Oranje hield stand en zocht zodoende met applaus de kleedkamers op. In de tweede helft kwam Kroatië beter voor de dag en wist steeds meer kansen te creëren. Na 53 minuten hield Gakpo zijn tegenstander vast in het strafschopgebied en de scheidsrechter legde de bal op de stip. Kramaric wist het buitenkansje te benutten en bracht daarmee de stand op gelijke hoogte. De Kroaten namen daarna de controle over het duel. Koeman probeerde het tij weer te keren door Wout Weghorst in te brengen voor Xavi Simons. Na 72 minuten wist Pasalic de Kroaten op voorsprong te zetten. De middenvelder helemaal vrij tussen Aké, Van Dijk en Geertruida helemaal vrij en kon makkelijk afronden. Nederland zette alles op alles om een nederlaag te voorkomen en in extremis kreeg invaller Lang de bal voor de voeten. Hij plaatste de bal fraai in het doel.

Verlenging

In de verlenging kon Oranje geen potten meer breken en waren alle krachten weggevloeid. Petkovic sloeg al snel in de verlenging toe met een afstandsschot waar Justin Bijlow geen antwoord op had. De Kroaten kregen meerdere mogelijkheden om de score nog verder uit te laten lopen. Na 115 minuten vloerde Malacia zijn tegenstander en ging de bal voor de tweede keer deze avond op de stip. Luka Modric hield zijn hoofd koel en maakte aan alle spanning een einde door de penalty te benutten en daarmee de 2-4 eindstand op het bord te zetten.

Door de nederlaag wacht Oranje zondag nog de wedstrijd voor de derde plaats. In de Grolsch Veste wordt Spanje of Italië de tegenstander. Kroatië speelt tegen de winnaar van duel tussen Spanje en Italië zondag de finale van de Nations League.