Jan Versteegh voorspelt vuurwerk in De Bondgenoten: ‘Het gaat alle kanten op’
Bron: Talpa / William Rutten

Jan Versteegh voorspelt vuurwerk in De Bondgenoten: ‘Het gaat alle kanten op’

Geschreven door Daniël Schalk

Op SBS6 start zondag een nieuwe realityshow uit de koker van John de Mol: De Bondgenoten. Het klinkt als een mix tussen De Mol’s wereldhit Big Brother en het succesvolle RTL4-programma De Verraders. In viertallen spelen 16 onbekende Nederlanders - die 24/7 met elkaar samenleven - spellen waarvoor ze met elkaar moeten samenwerken, maar aan het einde van de maand staan ze tegenover elkaar.

Het viertal dat na een maand bovenaan de ranking staat, strijdt onderling om 100.000 euro. De persoon die wint gaat met het geld direct naar huis. Van het viertal dat het slechtst heeft gepresteerd, moet ook één iemand de loods verlaten. Vriendschap is in De Bondgenoten een illusie. “Na een maand worden je vrienden, je tegenstanders”, vertelt presentator Jan Versteegh tegen Showbizznetwork.nl.

Sommige mensen zullen denken: wéér een realityshow. Wat maakt De Bondgenoten anders?

In andere realityshows zitten mensen als een groep in een huis. Natuurlijk zijn er samenwerkingen en vriendschappen, maar in principe is het één groep. Hier strijden ze in teams van vier. Tegen elkaar. En na een maand moeten de leden van één team elkaar strijden voor 100.000 euro. Dan worden je vrienden, je tegenstanders.

De Bondgenoten is de opvolger van Een Jaar Van Je Leven en speelt zich ook af in dezelfde loods, die wél een flinke metamorfose heeft gehad. Hoe ziet het huis er nu uit?

De loods is compleet verbouwd, naar een luxe villa. Bij Een Jaar Van Je Leven was de inrichting vrij basic. Nu staan er mooie meubels, luxe bedden en zelfs een heuse gym.

16 onbekende Nederlanders betreden in de kick-off-aflevering de loods. Hoe zou jij deze groep omschrijven?

De groep is zeer gemêleerd. Er zitten mensen bij die voor vuurwerk gaan zorgen, maar ook mensen die conflict vermijdend zijn. Sommigen komen voor het geld en anderen weer om zichzelf beter te leren kennen. Het gaat alle kanten op.

Aan het begin van iedere maand ontstaan er vriendschappen, die aan het einde van de maand weer sneuvelen als er geld te verdienen valt. Je moet over lijken kunnen gaan. Zou jij het aankunnen?

Mijn dochtertjes zijn 4 en 6 jaar oud. Alle veranderingen volgen elkaar zo snel op. Als ik nu maandenlang of misschien zelfs een jaar weg ben mis ik echt te veel. Ik zou dat nu niet doen.

Gelukkig hoef je ook niet mee te doen. Jij presenteert De Bondgenoten, hoe ziet jouw rol als presentator eruit?

Regelmatig zal ik te zien zijn in het huis. Bij de opdrachten die ze uit zullen voeren voor punten, maar ook bij de eliminaties. De deelnemers blijven wel in hun eigen bubbel. Mijn rol zal niet die van steun en toeverlaat zijn, maar eerder spelleider.

Ben je zelf groot fan van dit genre programma’s?

Als sinds Big Brother ben ik mateloos gefascineerd door wat er met mensen gebeurt als je ze met elkaar opsluit in een huis. En dan is het nu ook nog eens zo dat ze elkaars directe tegenstanders zijn.

We stipten het al aan: dit is de zoveelste realityshow. Tóch blijven de kijkers er warm voor lopen. Was is volgens jou de kracht van programma’s als Utopia en Een Jaar Van Je Leven?

Een Jaar Van Je Leven liet zien dat er nog steeds een groot publiek is voor dit soort programma’s. Mensen genieten ervan om naar andere mensen in een huis te kijken. Laten we hopen dat De Bondgenoten net zo’n succes wordt.

Utopia zou één jaar duren, maar duurde uiteindelijk 6 jaar. Ben jij er al klaar voor om de komende 6 jaar De Bondgenoten te presenteren?

Het programma vind ik te gek om te presenteren en als het over zes jaar nog op de buis is dan is het een succes geworden. Volgens mij is dat wat iedere presentator wil: een tof programma dat het goed doet. Ook als het jarenlang doorloopt.

De Bondgenoten is zondag 22 oktober om 21:30 uur te zien op SBS6 en daarna iedere werkdag om 19:45 uur. Niks missen en meepraten over De Bondgenoten? Word lid van onze Facebook-groep!