Jeugddocumentaires NCRV zeer succesvol

Jeugddocumentaires NCRV zeer succesvol

Geschreven door Pieter Jongsma

De jeugddocumentaires van de NCRV zijn zeer succesvol. Twee NCRV documentaires zijn genomineerd voor de Cinekid Kinderkast 2013, een vakprijs die door een jury van professionals worden toegekend aan het beste Nederlandstalige jeugdtelevisieprogramma. Andere NCRV documentaires maken een triomftocht langs internationale festivals en vallen met grote regelmaat in de prijzen.

 

Twee jeugddocumentaires van de NCRV zijn genomineerd voor de Cinekid Kinderkast Prijs 2013 in de categorie non-fictie. De jeugddocumentaires Het diepe van Michiel Brongers (over een meisje van 10 dat niet kan zwemmen) en Als ik in de spiegel kijk van Saskia Gubbels (over een meisje met brandwonden), zijn door de vakjury genomineerd voor de Cinekid Kinderkastprijzen 2013 in de categorie non-fictie.

Op het komende Cinekid Festival gaan zeven nieuwe jeugddocumentaires van de NCRV in première, waaronder films over stotteren, ADHD, Anorexia maar ook een documentaire over een jongen die geen nee kan zeggen en een portret van de jonge succesvolle rockgroep Palio Super Speed Donkey, bekend van 3FM en De Wereld Draait Door.

 

Eindredacteur Jelle Peter de Ruiter is erg blij met de erkenning van de jeugddocumentaire: ‘Het is mooi om te zien hoeveel gesprek en discussie deze films overal in het land oproepen. Op scholen wordt er veel aandacht aan gegeven. Er komt een nieuwe generatie aan die opgroeit met deze  documentaires over maatschappelijke thema’s.’

 

Het internationale succes van jeugddocumentaires is opvallend. De documentaire Anne Vliegt van regisseuse Catherine van Campen, over een meisje met Gilles de La Tourette, is over de hele wereld op meer dan 100 festivals vertoond en heeft daar tien internationale bekroningen gekregen. Anne Vliegt is in oktober te zien op het prestigieuze Lunafest Filmfestival in San Francisco  waarna de film in meer dan 100 bioscopen door heel Amerika wordt vertoond. Ook de films Ik ben een meisje van Susan Koenen, over een meisje in een jongenslichaam, enDoor de oren van Ellen van Saskia Gubbels, over een doof meisje, kregen meerdere internationale prijzen op gerenommeerde festivals.

 

Jelle Peter de Ruiter verklaart het succes: ‘Kinderen worden in buitenlandse films vaak bekeken vanuit een volwassen perspectief. In onze documentaires kijk je mee vanuit de belevingswereld van het kind, en dat is voor velen een eyeopener. De Nederlandse jeugddocumentaires vallen op omdat kinderen zeer serieus worden genomen’.