Hoop voor een door corruptie geteisterd land in 'Grace. The burden of the brave'

Hoop voor een door corruptie geteisterd land in 'Grace. The burden of the brave'

Geschreven door Pieter Jongsma

Het lijkt een sprookje: in haar strijd tegen corruptie in de Filipijnen schudde Grace Padaca het politieke systeem van de provincie Isabela op. Als gehandicapte vrouw van lage afkomst versloeg ze, tot ieders verbazing, de heersende elite - de machtige familie Dy - en werd gouverneur van de provincie Isabela. Ze is een voorbeeld geworden tot ver buiten de Filipijnen. De EO-documentaire ‘Grace. The burden of the brave', volgt Grace in de aanloop naar de nieuwe verkiezingen waarin zij zich opnieuw kandidaat stelt.

Macht
In de documentaire blijkt dat de oude machthebbers geen middel ongemoeid laten om de macht terug te krijgen. Lukt het Grace om haar tegenstander Bojie Dy te verslaan? 'Grace. The burden of the brave' is een uniek portret van een gepassioneerde en idealistische politica in een door corruptie geteisterd land.

Tessa Steenbergen
‘Grace, the burden of the brave’ is een documentaire van Tessa Steenbergen. Deze documentairemaakster vindt haar inspiratie in verhalen van gewone mensen met sterke idealen. Tijdens het maken van de film ontwikkelde Tessa een vriendschap met Grace waardoor zij dicht bij de hoofdpersoon komt.

De documentaire is geproduceerd door Bonanza Films en mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media. De EO zendt de Holland Doc op 30 oktober uit op Nederland 2.