Big Brother: een white party en het geheim van de sleutel
Bron: RTL / Wesley de Wit

Big Brother: een white party en het geheim van de sleutel

Geschreven door Luc van der Velde

Elke zaterdag blikt Luc terug op de voorbije week in het Big Brother-huis.

Week 10 zit erop en deze week zat vol verrassingen, zowel voor de bewoners als de kijker! Wat dat betreft had het ‘Surprise-Week’ kunnen zijn. Eindelijk kwamen we achter het geheim van de gouden sleutel uit aflevering 1,was er Lady’s Night en een ‘Mancave’, hoge emoties in de Game-Room, de eerste finalist is bekend, twee topfavorieten zijn genomineerd, een white party met een twist en weer werd er een verjaardag gevierd in het Big Brother-huis! Heb je dit allemaal gemist maar geen zin om alle afleveringen terug te kijken? Dan praat ik je graag bij. Dit was week 10!

Running out of time!

Julio en Nawel waren de genomineerden van vorige week en voor de zesde keer op rij heeft Nawel de meeste stemmen gekregen om weer een week te mogen blijven in het onvoorspelbare huis van Big Brother. Nadat Julio met koffer en jas het huis had verlaten werden de bewoners niet veel later naar de Woonkamer geroepen. Hier werd de jackpot in beeld gebracht en werd er 10.000 euro bij op geteld, waar de bewoners heel euforisch op reageerden. Toen verscheen er een grote rode kruis in beeld en werd de jackpot opnieuw in beeld gebracht, dit keer met -1000 euro, want Julio had namelijk het huis verlaten en daar hadden Tobias en Julio -1000 euro opgezet. Hier verscheen een grote groene vink op beeld en Tobias kon eindelijk uitleggen wat de Secret Mission was.

White party met een twist

Nadat Tobias over hun Secret Mission had verteld riep Big Brother de bewoners weer naar de Woonkamer. Hier werd het nieuwe thema van afgelopen week bekend gemaakt: Running out of time. Big Brother riep vlak daarna: een nieuwe week, een nieuw avontuur en dat avontuur begint nu! De bewoners moesten naar de Voorraadkamer komen, want er kwam een White Party!

In de Voorraadkamer hingen witte overalls die de bewoners aan moesten trekken. Het feest vond plaats in de Game-Room, maar dit feest was tegelijk een challenge. Ze moesten een helm opzetten en daarop een glaasje wijn. Wie er op het eind van het feest nog de meeste wijn in zijn/haar glas had zitten kon een extra stem winnen voor de nominaties!

Salar hoorde een van zijn favoriete nummers en gooide zijn helm af. Na zoveel weken wilde hij gewoon heerlijk feesten, daarna volgde Kristof en Tobias ook al snel. Op het eind had Nawel de meeste wijn in haar glas zitten en won hiermee een extra stem die ze in kon zetten bij de nominaties. Deze extra stem zat in de borstzak van haar overall.

Little Brother, maar niet immuun

De volgende dag was het tijd voor een nieuwe challenge, Little Brother! Deze week zal Little Brother niet immuun zijn, maar wint wel een extra stem voor in te zetten bij de nominaties. Dit spel werd in duo’s gespeeld in de Game-Room, maar telde wel individueel. Kristof en Salar gingen eerst.

Zij moesten muizenvallen vangen. In de eerste ronde kregen zij 5 minuten de tijd om muizenvallen op te spannen, in de tweede ronde kregen ze 10 minuten de tijd om met een magneet de muizenvallen naar zich toe te hengelen en op de sokkel te plaatsen. De muizenvallen moesten op het eind alsnog gespannen zijn, dus zij moesten heel rustig en voorzichtig hengelen, zodat de muizenvallen niet zouden springen.

Dit ging moeilijker dan gedacht en bij alle bewoners sprongen heel veel muizenvallen. Grace had van alle bewoners de meeste muizenvallen gespannen naar zich toe kunnen hengelen en is hiermee ‘Little Brother’ deze week. Ook kreeg Grace hiermee een extra stem!

Lady’s Night en flashbacks

Big Brother riep de bewoners naar de Woonkamer. Hij benoemde dat Grace, Nawel en Nouchine de laatste drie vrouwen in zijn huis waren en hiervoor had hij een verrassing neergezet in de Voorraadkamer. Hier stonden drie kleine koffers met een kaartje waarop stond: Pak nu jullie koffers, later meer informatie. Voordat zij deze informatie kregen moesten ze eerst nog de Hungergame spelen in de Game-Room.

Hier stonden 9 sokkels met een foto uit een fragment erop met daarnaast een rode knop. Deze fragmenten moesten de bewoners in chronologische volgorde gaan zetten. Ze konden de fragmenten stuk voor stuk bekijken door deze in het daarvoor bestemde vak neer te zetten en op de rode knop te drukken. De bewoners vonden het heel raar om zichzelf zo op beeld te zien verschijnen. De een vond zich te zwaar lijken, de ander vond haar stem weer verschrikkelijk om te horen. Alle bewoners hebben zo alle fragmenten bekeken en meteen in de juiste volgorde gezet. Voor elk fragment wat goed stond kon 10 euro verdiend worden voor het boodschappen budget. De bewoners konden flink gaan shoppen in de Mini-Mall, want alle fragmenten stonden goed en hierbij verdienden zij 90 euro voor het boodschappen budget.

Hierna ging het geluid van de Brievenbus, hierin lag post voor de meiden met de mededeling dat ze zich klaar moesten gaan maken voor Lady’s Night. De meiden kleedden zich netjes aan en deden hun make-up. Toen was het tijd om afscheid te nemen van de mannen en mochten de meiden via de grote rode poort in de tuin het huis verlaten.

Zij kwamen terecht in de voor ons bekende White Room, al was dit nu de Pink Room. Alles was in het roze gestyled voor de meiden en er stonden flessen roze champagne, ze kregen sushi en natuurlijk hingen de foto’s van de mannen daar op het bord zodat de meiden hun niet zouden vergeten. De mannen daarentegen, kregen krieltjes, een halve kip en twee flesjes bier per persoon. Als toetje had Big Brother wel iets heel speciaals. De bewoners konden namelijk een extra stem kopen! 1500 euro per stem die gekocht zou worden.

Al snel zeiden de mannen dat ze dit niet gingen doen. Nawel, die al 6 keer genomineerd was, nam het zekere voor het onzekere en besloot gelijk dat ze die extra stem wilde kopen en hiermee dus twee extra stemmen had om in te zetten.

Een bijzonder ‘telefoongesprek’

Nouchine werd naar de Game-Room geroepen alwaar een stoel en een telefoon klaarstond. Nouchine werd meteen emotioneel en had al het vermoeden dat ze mocht bellen met Dago, haar vriend. Dit was voor de helft waar, want Salar werd naar de Dagboekkamer geroepen voor een Secret Mission, namelijk zijn ‘zusje’ pranken.

Als dit zou slagen zou er 2500 euro in de jackpot bij komen. Salar moest Nouchine laten geloven dat ze een echt telefoongesprek aan het voeren was met haar vriend. In werkelijkheid bediende Salar een Keyboard met ingesproken zinnen van Dago met antwoorden waarvan Dago dacht dat Nouchine zou gaan vragen aan hem. Salar moest deze toetsen dus indrukken op vragen of reacties van Nouchine. Eerst dacht Nouchine al dat het niet echt was en vond het lijken op een opgenomen bandje. Toch geloofde ze het ergens wel en was de Secret Mission meer dan geslaagd en verdienden zij, met hulp van Dago, 2500 euro voor de jackpot.

Videoboodschappen van thuis

Drie bewoners kregen de kans om videoboodschappen van thuis te kunnen zien. De bewoners moesten zelf kiezen welke drie dit zouden worden, dit werden Salar, Nawel en Grace. Big Brother gaf ze de kans om ook geld voor de pot te verdienen, maar dan zouden ze de videoboodschap alleen horen en niet zien. Deze keuze mochten ze zelf maken.

Als ze geld wilden verdienen moesten ze de seconden tellen van de zandloper die er stond, dat aantal seconden zou dan geld opleveren voor de jackpot. Nawel gunde het Salar en Grace om de videoboodschap te bekijken en zij zelf zal gaan tellen. Dit besloot Nawel omdat zij haar familie al eens in de Game-Room gezien had op haar verjaardag. Eerst kreeg Grace haar videoboodschap te zien van haar moeder, je kan het al raden, dit was behoorlijk emotioneel.

Daarna was Nawel aan de beurt, het was haar zus met haar neefje, heel pittig dat je weet dat er achter je op het scherm een video afspeelt maar je toch geld wil verdienen voor de pot, ook voor Nawel kwam het hard emotioneel binnen. Als laatste was Salar aan de beurt en bij hem verscheen zijn alles, zijn moeder. Wat een leuke en jonge moeder heeft Salar, ik denk alleen niet dat hij er veel van heeft verstaan, want zijn tranen stroomden als een waterval over zijn gezicht. Heel mooi en emotioneel om de bewoners zo te zien.

Tobias is jarig!

Afgelopen woensdag verjaarde Tobias dus vond Big Brother het wel leuk hier een Secret Mission aan te koppelen. Grace kreeg deze missie de dag ervoor en mocht Salar erbij betrekken. De gedurende dinsdag zou er elke keer attributen in de brievenbus gelegd worden, aan Salar en Grace de taak om uit het zicht van Tobias en de andere bewoners deze attributen uit de brievenbus te halen en te verstoppen.

Ook moesten zij de nacht van dinsdag op woensdag het huis gaan versieren zonder dat de overige bewoners hier iets van zouden merken. Grace had ook ingrediënten gekregen om een verse appeltaart te maken. De avond voor zijn verjaardag hadden de bewoners een speurtocht uitgezet voor Tobias en door raadsels op te lossen kreeg Tobias een volgende hint van waar hij heen moest. Dit leidde tot de verrassing van Grace die in de Brievenbus verstopt lag: 27 redenen waarom ik jou mag. In de Woonkamer hadden de bewoners een verjaardagstroon gemaakt voor Tobias waarop hij deze verrassing voorlas.

Toen het 0.00u was werd er uiteraard gezongen voor de jarige Tobias. Toen eindelijk iedereen sliep, konden Grace en Salar het huis gaan versieren en de appeltaart gaan bakken. ’S ochtends was Tobias dan ook zeer verrast toen hij alle versieringen zag en de overheerlijke appeltaart en hij zweerde dat hij de geur rook van verse appeltaart bij het ontwaken die ochtend. 

Het geheim van de gouden sleutel!

De bewoners kregen een individuele challenge en moesten om beurten naar de Game-Room komen, uiteraard mocht de jarige Tobias als eerst. In de Game-Room konden de bewoners zelf geld gaan drukken, maar voordat dit mocht moesten ze eerst een vaas vullen met water. Hiervoor stond een hindernisbaan in de Game-Room met aan de ene kant een bak water met een glaasje, dit glaasje moest je vullen met water en naar de andere kant van de baan brengen om de inhoud ervan in de vaas over te kiepen. Doordat de baan glibberig was kon je makkelijk erover heen glijden en sommigen gebruikte dit in zijn/haar voordeel, anderen zijn er een paar keer onderuit gegaan. 

Na elke volle vaas mocht de bewoner geld bedrukken en dit ophangen met een wasknijper. Al het geld wat bedrukt wordt, kan voor de jackpot zijn, maar er kan ook wat anders gekozen worden, namelijk de gouden sleutel uit aflevering 1! Herinneren jullie je die nog? Peter en Grace mochten op hun eerste dag spullen en producten van de lopende band in de tuin halen, waaronder een gouden sleutel. Gisteren werd onthuld wat deze nou precies inhield. Nadat alle bewoners de challenge gedaan hadden werden ze in de Dagboekkamer voor een keuze gesteld: het totaal bedrag wat hij/zij gestempeld had in de jackpot toevoegen of dat geld gebruiken om kans te maken op de gouden sleutel.

Degene die voor de gouden sleutel wilden gaan waren Salar, Nawel en Kristof. Omdat Kristof het hoogste bedrag had gestempeld in de challenge, was hij de eerste bewoner die de volgende challenge om de sleutel mocht gaan spelen. Nawel en Salar hadden beiden 2000 euro bij elkaar gespeeld en daarom moest Big Brother het aantal milliliter water van de vijfde vaas bekijken en Salar had hier meer water in zitten dan Nawel. Salar en Kristof gingen dus de battle aan om de gouden sleutel in de Game-Room.

Hier aangekomen zagen ze een sokkel met een rode knop staan en een andere sokkel met een kluis waarop de gouden sleutel zou passen. Ze kregen de keus om voor persoonlijk geld te gaan en dan zou de ander de sleutel krijgen, nog niet wetende wat deze zou betekenen. Kristof had 2500 euro bij elkaar gespeeld en Salar 2000 euro. Deze bedragen werden bij elkaar opgeteld en op een scherm konden Salar en Kristof zien dat er vanaf nul opgeteld zou worden tot het maximale bedrag wat zij in totaal samen hadden bijeen gespeeld.

Salar kon de druk niet meer aan en drukte op de knop bij het bedrag van 3089 euro. Dit bedrag krijgt hij sowieso mee naar huis als hij het huis moet verlaten. Kristof had dus de gouden sleutel gekregen en mocht de kluis openen. Hierin zat een token en een envelop. Op de envelop stond geschreven dat hij de eerste finalist is van Big Brother 2022. Dit had hij natuurlijk totaal niet zien aankomen en mocht het de andere bewoners gaan vertellen. Hierdoor liepen de emoties vrij hoog op en ontstond er al snel een grimmige sfeer. Nawel had juist extra stemmen gekocht om Kristof te kunnen nomineren en Tobias was teleurgesteld in Salar en Kristof omdat ze hadden afgesproken de jackpot te gaan spekken. Gelukkig werd alles al snel uitgepraat en konden ze toch nog genieten van het verjaardagsfeest van Tobias. 

Wie zal ik nu nomineren? 

Het nominatie alarm ging af en de bewoners moesten om en om naar de Dagboekkamer komen. Nawel had buiten de officiële twee stemmen ook nog twee gekochte stemmen. Ze nomineerde Salar en Tobias en gaf Salar de twee extra stemmen waardoor Salar al 3 stemmen van een persoon had gekregen. Grace had ook nog een extra stem, waardoor ze twee stemmen op Salar zette. Dus dat Salar op het bord zou komen was onvermijdelijk.

Na de nominaties klonk het gelijkspel alarm en Grace moest dus iemand van de nominaties redden. De gelijke stand ging tussen haarzelf en Nawel. Na veel nadenken heeft ze toch voor zichzelf gekozen en Nawel alsnog genomineerd. Ik begrijp en snap heel goed dat als je beloofd had, in dit geval aan Nawel, om haar veilig te stellen bij een gelijkspel en je houdt je er niet aan, je jezelf best schuldig kan voelen om een belofte die je nu breekt. Maar eerlijk is eerlijk, wie zou zichzelf niet redden van nominaties? Uiteindelijk speel je dit spel alleen en je zit daar om te winnen neem ik aan? Ik had mezelf in ieder geval ook van de nominaties afgehaald. Hoe het zaterdag gaat verlopen, weet je met Big Brother natuurlijk nooit! Ik hoop dat er nog een twist gaat komen, want mij lijkt het sterk dat Big Brother een van de topfavorieten het huis zou laten verlaten.

De liveshow van Big Brother is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL5 en Play4. Niks missen van Big Brother 2022? Word lid van onze Facebook-groep!