Mirjam Sterk in actie voor onschuldige gevangene in Rusland

Mirjam Sterk in actie voor onschuldige gevangene in Rusland

Geschreven door Pieter Jongsma

In de eerste uitzending van 'Jij bent Sterk' op 6 november komt Mirjam Sterk in actie voor Artyom Savyolov. Deze stotterende, verlegen man zit al meer dan een jaar gevangen in Moskou, omdat hij één keer in zijn leven -geweldloos- heeft gedemonstreerd. Hoewel op videobeelden te zien is dat Artyom geen geweld gebruikte, hangt hem meer dan 10 jaar celstraf boven het hoofd. Mirjam verdiept zich in zijn zaak en komt in actie voor hem en tegen de schending van vrijheid van meningsuiting in Rusland.

Mirjam is in Rusland waar ze de familie en advocaat van Artyom ontmoet en zijn rechtszaak bijwoont. Samen met Amnesty probeert ze de publieke opinie in Rusland zelf te beïnvloeden, hier is Poetin gevoelig voor. Ze legt hiervoor contacten met de grote oppositiekranten als de Moscow Times. En Mirjam gaat met Maria van Amnesty Rusland mee om te protesteren voor het Kremlin. Terug in Nederland gaat Mirjams strijd door. Ook in de uitzending roept ze de kijkers op om de Russische autoriteiten aan te sporen Artyom onmiddelijk vrij te laten.

Vrijheid van meningsuiting
Mirjam ontmoet minister Jet Bussemaker die in Moskou is voor het Nederland-Rusland jaar, maar zet de minister ook mensenrechten op de agenda?

Jij bent Sterk
In 'Jij bent Sterk', pakt oud-politica Mirjam Sterk wekelijks een concreet probleem aan op het gebied van mensenrechten. In elke uitzending portretteert zij iemand die het slachtoffer is geworden van schendingen van mensenrechten. Ook terug in Nederland maakt zij zich sterk voor deze mensen en mobiliseert alles en iedereen in haar omgeving om hun zaak ten goede te keren. 'Jij bent Sterk' is een samenwerking tussen IKON en EO.