Mirjam Sterk kaart Turkse persvrijheid aan in 'Jij bent Sterk'

Mirjam Sterk kaart Turkse persvrijheid aan in 'Jij bent Sterk'

Geschreven door Pieter Jongsma

In Turkije is de persvrijheid ernstig in het geding. Dit werd pijnlijk duidelijk toen op het hoogtepunt van de hevige Geziprotesten tegen het regime van Erdogan het volk onwetend bleef, omdat grote zenders uit angst zwegen.

CNN Turk zond op dat moment een film uit over de pinguïn - nu het symbool van het protest en de censuur. Mirjam gaat op pad met onderzoeksjournalist Ahmet Sik die ruim een jaar in voorarrest zat, omdat hij twee kritische boeken schreef. Mirjam ontmoet verder verschillende journalisten die wel proberen ongecensureerd nieuws te brengen en spreekt hen over de situatie en de straffen die zij opgelegd kregen.

Terug in Nederland roept Mirjam Free Press, NVJ, Trouw en de Volkskrant op zich solidair te verklaren met de journalisten in Turkije. Ook organiseert ze een actie waarbij ze de pinguïnfilm laat projecteren op de Turkse ambassade in Den Haag - totdat de politie komt...

Schending van persvrijheid in Turkije
Gezipark - de afgelopen tijd het toneel van hevige protesten tegen het regime van Erdogan. Hier werd duidelijk hoe ernstig de persvrijheid in Turkije onder druk staat omdat de grote Turkse zenders het niet aandurfden uitgebreid over de protesten te berichten. Tientallen journalisten werden in de loop van de ongeregeldheden het werk onmogelijk gemaakt, werden mishandeld of gearresteerd. In Turkije zitten meer journalisten gevangen dan in China of Iran.

Jij bent Sterk
In 'Jij bent Sterk', pakt oud-politica Mirjam Sterk wekelijks een concreet probleem aan op het gebied van mensenrechten. In elke uitzending portretteert zij iemand die het slachtoffer is geworden van schendingen van mensenrechten. Ook terug in Nederland maakt zij zich sterk voor deze mensen en mobiliseert alles en iedereen in haar omgeving om hun zaak ten goede te keren. 'Jij bent Sterk' is een samenwerking tussen IKON en EO.