Mirjam Sterk in actie voor arbeidsomstandigheden in Cambodja

Mirjam Sterk in actie voor arbeidsomstandigheden in Cambodja

Geschreven door Pieter Jongsma

Op 13 november komt Mirjam Sterk in 'Jij bent Sterk' in actie voor de Cambodjaanse textielarbeidster Sophea en de schending van mensenrechten. Sophea werkt in een fabriek in Phnom Penh, waar ze onder zware omstandigheden en voor weinig geld vele uren maakt in een fabriek waar kleding voor verschillende Nederlandse merken wordt gemaakt. Ze verdient hier een magere 80 dollar per maand mee. Mirjam verdiept zich in de situatie en maakt zich sterk voor Sophea en tegen de slechte arbeidsomstandigheden in Cambodja.

Tijdens haar bezoek aan Cambodja onderzoekt Mirjam ook de instorting van de Wing Star fabriek, waar de bekende Asics schoenen worden gemaakt. Er vielen twee doden. Ze spreekt de nabestaanden van een van deze slachtoffers. Terug in Nederland kijkt Mirjam wat ze hier kan doen voor deze mensen: ze start een petitie en ligt op een drukke zaterdagmiddag als 'fashion victim' voor verschillende kledingwinkels op het Leidseplein. Mirjam mobiliseert verschillende organisaties zoals de Schone Kleren Campagne en CNV Internationaal, maar lukt het haar ook het hoofdkantoor van de H&M te spreken? En lukt het haar politieke partijen te overtuigen een motie in te dienen?

Arbeidsomstandigheden
Arbeidsomstandigheden worden in de kledingindustrie veelvuldig geschonden. Na de instorting van een kledingfabriek in Bangladesh kwam er een akkoord tot stand tussen vakbonden en verschillende kledingmerken om de arbeidsomstandigheden in Bangladesh te verbeteren. Maar ook in Cambodja en andere landen is verandering nodig.

Jij bent Sterk
In 'Jij bent Sterk', pakt oud-politica Mirjam Sterk wekelijks een concreet probleem aan op het gebied van mensenrechten. In elke uitzending portretteert zij iemand die het slachtoffer is geworden van schendingen van mensenrechten. Ook terug in Nederland maakt zij zich sterk voor deze mensen en mobiliseert alles en iedereen in haar omgeving om hun zaak ten goede te keren. 'Jij bent Sterk' is een samenwerking tussen IKON en EO.