Mirjam Sterk maakt zich sterk voor christenvervolging in Sri Lanka

Mirjam Sterk maakt zich sterk voor christenvervolging in Sri Lanka

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Sri Lanka staat bekend als een vakantieland, maar de religieuze spanningen en christenvervolging zijn nagenoeg onbekend. Op 20 november maakt Mirjam zich sterk voor de Sri Lankaanse predikant pastor Anton; hij en zijn gezin werden in zijn eigen kerk aangevallen, maar de daders kregen van de politie slechts een waarschuwing. Mirjam zoekt hem op, maar door de gevaarlijke situatie kunnen zij zelfs niet in de woonplaats van pastor Anton afspreken.

Mirjam spreekt met mensen die in actie komen tegen het extremisme en bezoekt het hol van de leeuw: het kantoor van de boeddhistische Bodu Bala Sena, een organisatie waarvan men vermoedt dat ze aanvallen tegen christenen en andere minderheden regisseren.

Terug in Nederland probeert Mirjam natuurlijk de Sri Lankaanse ambassadeur in Den Haag te spreken, die zo graag het toerisme stimuleert. Maar wil hij zich ook inzetten om het religieuze geweld in zijn land te stoppen? Wil hij Mirjams zorgen overbrengen aan zijn regering?

Schending van godsdienstvrijheid
Bij de NCEASL (National Christian Evangelical Alliance of Sri Lanka) ziet Mirjam foto’s van de recente incidenten waarvan christenen het slachtoffer waren: geweldpleging en sluiting van kerken. Het geweld tegen christenen en moslims in Sri Lanka neemt hand over hand toe. Extremistische boeddhisten streven naar een Sinhalese boeddhistische monocultuur. Geweldpleging leidt nooit tot aanhouding of vervolging van de daders, waardoor het erop lijkt dat daders steun krijgen van de autoriteiten.

Jij bent Sterk
In 'Jij bent Sterk', pakt oud-politica Mirjam Sterk wekelijks een concreet probleem aan op het gebied van mensenrechten. In elke uitzending portretteert zij iemand die het slachtoffer is geworden van schendingen van mensenrechten. Ook terug in Nederland maakt zij zich sterk voor deze mensen en mobiliseert alles en iedereen in haar omgeving om hun zaak ten goede te keren. 'Jij bent Sterk' is een samenwerking tussen IKON en EO.

JIJ BENT STERK, WOENSDAG 20 NOVEMBER, 20.25 UUR, NEDERLAND 2