'John de Mol wil Sanoma verlossen van SBS'

'John de Mol wil Sanoma verlossen van SBS'

Geschreven door Pieter Jongsma

Televisieproducent John de Mol zou het tv-bedrijf SBS volledig willen overnemen. Het bedrijf van De Mol, Talpa, zou daarvoor een aanbod hebben gedaan aan het Finse mediaconcern Sanoma.

Sanoma heeft nu twee derde van de aandelen van SBS. John de Mol zou daar per saldo 373 miljoen euro voor over hebben. De Mols bedrijf zou daarbij bereid zijn om het Veronica Magazine volledig aan Sanoma over te doen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag op basis van bronnen rondom de drie bedrijven.

Door het bod wordt SBS gewaardeerd op 520 miljoen euro. Daarmee is het televisiebedrijf sinds 2011 ruim gehalveerd in waarde. In dat jaar betaalden Talpa en Sanoma nog een miljard euro aan het Duitse Prosiebensat.1. voor SBS Nederland. Beide bedrijven schreven afgelopen jaar al miljoenen af op hun belangen.

"Niet geïnteresseerd"
Talpa verstuurde vorige maand een brief over het bod aan de top van Sanoma. Volgens het FD heeft het Finse bedrijf daar nog niet op gereageerd. Sanoma wilde tegenover de niet ingaan op de brief. Wel verklaarde het bedrijf 'niet geïnteresseerd te zijn in een verkoop'. "We zijn meer vastberaden dan ooit om er een succes van te maken", zegt een woordvoerder.

 

SBS heeft onder leiding van Sanoma en Talpa de kijker nog niet weten terug te winnen van RTL en de publieke omroepen. Volgens het FD komt dat mede door de moeizame relatie tussen De Mol en de Finnen. De Nederlandse tv-producent zou willen investeren in de zenders SBS, Net 5 en Veronica, terwijl Sanoma juist wil bezuinigen door de uitgeefactiviteiten samen te voegen met de tv-zenders.

Volgens de woordvoerder van Sanoma is dat laatste niet juist. "Er is juist meer geïnvesteerd in SBS dan ooit." Het bedrijf erkent wel dat er 'meer maatregelen' nodig zijn om verder te verbeteren. Wat die maatregelen zijn, wil Sanoma niet in de media bespreken.

John de Mol over SBS een paar maanden geleden;

Door: Novum