Utopia: wordt het ultiem geluk of complete chaos?

Utopia: wordt het ultiem geluk of complete chaos?

Geschreven door Pieter Jongsma

31 december is het zover: de start van Utopia. Op deze dag nemen de nieuwe inwoners van Utopia hun intrek op het land. Een groep van vijftien bevlogen mensen, de pioniers van deze tijd, zeggen hun huidige leven vaarwel… Eén jaar lang bouwen ze aan een compleet nieuw bestaan, een nieuwe gemeenschap, op een plek waar geen regels, geen wetten en geen machtsverhoudingen zijn. Ze starten hun eigen samenleving met bijna niets.

Wat er gaat gebeuren kan niemand voorspellen, maar iedereen kan vanaf het eerste moment meekijken. Via www.sbs6.nl/utopia kan men vanaf 31 december, 24/7 Utopia en haar inwoners volgen. Vanaf maandag 6 januari is Utopia om 19.30 uur te zien bij SBS6.

Alles wat de inwoners hebben is een kale loods op een onbewerkt stuk land, twee koeien, 25 kippen, een aansluiting voor water en elektriciteit, één telefoon met € 25,- beltegoed en een bescheiden geldbedrag in cash om hun leefomgeving op te bouwen en de eerste maanden te overleven. Naast deze strijd om te overleven en de saamhorigheid die daarvoor nodig is, voeren de inwoners iedere maand een strijd om wie er in Utopia mag blijven wonen en wie de ideale leefomgeving moet verlaten en plaats moet maken voor een nieuwe inwoner. Zo worden er maandelijks drie inwoners genomineerd en beslist de nieuwe inwoner wie Utopia moet verlaten.

Utopia is, naast het dagelijkse televisieprogramma, vanaf 31 december 24/7 online te volgen via het unieke Utopia Platform. Door aanschaf van een Utopia paspoort word je Utopiaan en krijg je toegang tot alle live streams, polls, achtergrondinformatie en nog veel meer. De gehele maand januari kan gratis gekeken worden. Daarna kost een paspoort € 2,50 per maand. Zeer actieve Utopianen maken zelfs kans onderdeel te worden van de Elite. Zij hebben een aantal extra online mogelijkheden en een stem in het programma. Want de Elite zijn de ‘16e inwoner’ in het stemproces.

Het is voor het eerst dat SBS6 zo’n groots opgezet programma dagelijks op de buis brengt, zegt programmadirecteur Remko van Westerloo. “Utopia is een heel spannend project voor de vooravond van SBS6. Het programma zou wel eens heel erg in de huidige tijdsgeest kunnen passen. De uitgangspunten zijn heel positief: het is een realityshow waarin 15 mensen worden uitgedaagd vorm te geven aan een nieuwe samenleving.”

Utopia
Vanaf 31 december te volgen op www.sbs6.nl/utopia
Vanaf 6 januari iedere werkdag om 19.30 uur bij SBS6
Iedere zaterdag een compilatie om 18.00 uur bij SBS6

Utopia wordt geproduceerd door Talpa