'Peter R. de Vries is beste misdaadverslaggever van Nederland'

'Peter R. de Vries is beste misdaadverslaggever van Nederland'

Geschreven door Pieter Jongsma

Uit onderzoek van HBO blijkt dat Nederlanders Peter R. de Vries (40%) de beste misdaadverslaggever van Nederland vinden. John van den Heuvel (27%) en Alberto Stegeman (13%) maken de top 3 van beste misdaadverslaggevers, bekend van tv, compleet. Een goed misdaadverslaggever is volgens Nederlanders vooral doortastend/volhardend (29%). Daarnaast dient hij verbanden te kunnen leggen (15%) en is hij scherpzinnig (13%).

Het onderzoek naar de beste misdaadverslaggever vond plaats in aanloop naar de première van de nieuwe tv-serie True Detective, komende maandag 13 januari. In deze serie volgt de kijker twee detectives - Matthew McConaughey en Woody Harrelson - die verwikkeld raken in een jarenlange zoektocht naar een levensgevaarlijke seriemoordenaar.

 

Vrijwel alle Nederlanders (90%) denken bij een seriemoordenaar aan een man; slechts 1 procent aan een vrouw. Een seriemoordenaar is in de ogen van respondenten vooral schizofreen/psychopathisch; 34% van de ondervraagden koppelt deze eigenschappen aan het profiel van een seriemoordenaar. Ook koelbloedig (24%) en sadistisch (14%) worden door de respondenten benoemd als eigenschappen die een seriemoordenaar typeren.

 

Gevoel van veiligheid in Nederland

Uit het onderzoek blijkt ook dat de gevaarlijkste steden in Nederland hoofdstad Amsterdam (36%) en havenstad Rotterdam (24%) zijn. Slechts een klein deel bestempelt Almere (5%), Den Haag (4%) en Eindhoven (3%) als ‘gevaarlijk’. De veiligste stad is volgens de ondervraagden Groningen. Bijna één vijfde (17%) - vooral jongeren en mensen uit het Noorden - benoemt deze stad als veiligste stad. Het merendeel van de ondervraagden (80%) geef aan de straffen in Nederland te laag te vinden. Slechts 2% vindt de straffen te hoog. Vuurwapens worden door de respondenten het meest gevreesd (43%), gevolgd door steekwapens (36%). Een selecte groep ondervraagden (8%) geeft aan slagwapens het meest te vrezen.

 

Populairste misdaad/politieseries

De favoriete Nederlandse misdaad/politieserie is volgens bijna een derde (28%) van de ondervraagden Baantjer, op de voet gevolgd door twee actuele, nog lopende, series: Flikken Maastricht (22%) en Penoza (12%). Internationaal is er een minder sterke voorkeur voor een bepaalde misdaad- of politieserie. De meeste ondervraagden benoemen Crime Scene Investigation (10%) als grote favoriet. De top 3 wordt compleet gemaakt door Derrick (7%) en NCIS (7%).