De Zomercolumn: Thierry Baudet is onze Trump

In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2017 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2017 weer veel gebeurd en de zomer is natuurlijk dé ideale tijd om even terug te kijken.

Wat een mediaspektakel is het toch: De Amerikaanse presidentsverkiezingen. In 2016 ging de strijdt om het Witte Huis tussen de ‘corrupte’ Hillary Clinton van de Democratische Partij en de ‘clown’ Donald Trump van de Republikeinse Partij. En dan hadden wij in maart onze eigen verkiezingen.

Het volgen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is vooral leuk, omdat het een groot mediaspektakel is. Grote debatten op televisie met miljoenen kijkers en de ene ruzie na de andere tussen de presidentskandidaten Clinton en Trump. Ook in Nederland konden we niet om de Amerikaanse presidentsverkiezingen heen. Tv-legende Robert Jensen keerde terug op de buis met een programma over de verkiezingen en ook onze eigen talkshowkoningin Eva Jinek reisde af naar haar geboorteland voor een documentairereeks over de spannende presidentsverkiezingen.

Op 8 november 2016 ging Amerika naar de stembus en uiteindelijk werd Donald Trump verkozen tot de 58ste presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten. Niemand – behalve Robert Jensen – had dit zien aankomen en dus werd afgelopen maart de vraag gesteld: Kan ook Geert Wilders winnen? Op 15 mei ging Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen en natuurlijk hoop je dan na het volgen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen dat ook de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland een mediaspektakel worden met veel media-aandacht en ruzies tussen de fractievoorzitters tijdens debatten.

De kleine partijen zorgden voor reuring

Maar helaas, de Tweede Kamerverkiezingen zijn geen Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelfs het tv-debat van EenVandaag tussen VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders zorgde niet voor vuurwerk. En dan werd ook nog het Premiersdebat van RTL afgelast, omdat Rutte en Wilders zich hadden teruggetrokken, en daarna besloot Wilders ook het Carré-debat van RTL af te zeggen. De man die van onze verkiezingen een groot mediaspektakel zou gaan maken, trok zich volledig terug. Gelukkig hadden we de kleine partijen nog die wel hun best deden om een beetje chaos te veroorzaken.

Forum voor Democratie van Thierry Baudet en Theo Hiddema bijvoorbeeld, die naar de rechter stapte om deelname aan het verkiezingsdebat van de NOS af te dwingen. En De Partij voor de Dieren, die dreigde het verkiezingsdebat van de NOS af te zeggen, omdat ze alleen mee wilden doen als de eerder gemaakte afspraken over de opzet zouden worden aangepast. En dan als laatste ook nog DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu, die het verkiezingsdebat van de NOS wél definitief af zei, omdat hij niet met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Jan Roos van Voor Nederland in debat wou.

De kleine partijen zorgde voor veel reuring tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, die verder niet veel voorstelde. Ook de ‘spannende uitslagenavond’ werd niet spannend. Al snel werd duidelijk dat de verkiezingen ‘gewoon’ weer werd gewonnen door de VVD van Mark Rutte. De partij verloor wel veel zetels, terwijl de PVV juist veel zetels won. Maar uiteindelijk kwam er niks terecht van het gewenste mediaspektakel van onze eigen Tweede Kamerverkiezingen. Gelukkig maken ze het in Den Haag nu nog wel spannend voor ons, omdat er na bijna 5 maanden nog steeds geen kabinet is gevormd. 

Dit was De Zomercolumn van Daniël voor deze week. In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2017 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2017 weer genoeg gebeurt om even terug te blikken.

Foto: Screenshot YouTube / Bewerking Showbizznetwork

Geef een reactie