Een Jaar Van Je Leven: Hardlopers zijn doodlopers?
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Je Leven: Hardlopers zijn doodlopers?

Geschreven door Natasja Landman

Elke donderdag laat Natasja haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Als je met 38 anderen ineens gaat samenwonen, is het dan juist een voordeel als je veel van jezelf laat zien of juist niet? Zijn hardlopers ook in dit spel doodlopers?

In de eerste week is het al snel duidelijk dat er een paar spraakmakende deelnemers tussen zitten. Dit zijn de mensen van wie je als eerste de namen kunt onthouden, want ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij lastig is met 39 deelnemers.

Tijdens de kick-off kwamen bepaalde deelnemers al veel in beeld. En als ik dan denk “yes, ik weet een naam”, is dat de naam van Manuela en moet zij als eerste het programma verlaten nog voordat zij de loods überhaupt van binnen heeft gezien. Logisch dat zij deze aflevering veel in beeld kwam, ze zat dezelfde dag alweer thuis. Dan had ze nog iets van bewijs dat ze had meegedaan.

Dat was natuurlijk heel vervelend voor Manuela, maar echt tijd om hier verder bij stil te staan hebben we als kijker niet. De kamers worden verdeeld en al snel blijkt dat er niet echt veel te eten is. Dat gaat nog voor problemen zorgen, maar nog niet op de eerste avond.

Orde en structuur

Er volgt een spel om geld voor de boodschappen te verdienen. Iedereen moet een dartpijl naar een dartbord gooien en kan daarmee geld winnen, maar ook geld verliezen als je niet goed gooit. Tijdens de kick-off hebben drie mensen al geld uit de pot gehaald door vals te spelen, twee daarvan verliezen ook geld tijdens dit spel. Één van deze vrouwen is Gerry.

Nadat er geld is verdiend moet er een manager worden gekozen. Iedere maand is een nieuw iemand manager en deze zorgt voor orde en structuur en beheert het boodschappengeld. Natuurlijk zijn er gelijk een aantal deelnemers die zich hiervoor kandidaat willen stellen. Waaronder ook Gerry, dat wordt niet door iedereen positief ontvangen. Waarom zouden zij iemand als manager willen die in twee dagen al 10.025,- euro heeft verloren?

Maar wie is nu slim om te kiezen als manager? Kies je aan het begin iemand die erg overheersend is, zodat deze daarna nooit meer aan de beurt komt? Of kies je juist wel iemand die goed voelt? Gerry wordt het in ieder geval niet. Het gaat uiteindelijk tussen Martin en Johan.

Onopvallend blijven

Martin komt ook steeds al veel in beeld en neemt graag de leiding. Johan daarentegen houdt zich een beetje afzijdig en ligt liever vanaf de bank commentaar op alles en iedereen te geven. Uiteindelijk wordt Martin de manager en mag hij beslissen hoeveel rollen toiletpapier er gekocht gaan worden.

Is het slim om je in de eerste week al zo te laten zien? Het feit dat ik al zo snel je naam weet is niet positief. Er lopen namelijk nog iets van 30 mensen waarvan ik geen idee heb hoe ze heten. Persoonlijk denk ik dat je daarmee verder komt in het spel. Onopvallend blijven, zodat je ook niet gelijk een doelwit bent om weggestuurd te worden.

Martin gaat uiteindelijk zijn kruid wel verspillen door in deze eerste maand te hard van stapel te lopen als manager. De volgende maand wil de groep vast een manager die het anders aan gaat pakken en Martin zal het einde van het programma niet gaan halen. Persoonlijk heb ik ook nog wel wat andere deelnemers die ik op dit moment liever de eindstreep niet zie halen.

Mijn mening kan natuurlijk nog veranderen, tenslotte is dit pas week 1. Nog 51 weken te gaan. Misschien valt volgende week wel juist iemand anders heel erg op. En zijn de nu wat opvallendere mensen wat stiller. Al denk ik dat we de komende weken in ieder geval manager Martin nog veel in beeld gaan zien.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!