Een Jaar Van Nona’s Leven: Wie een kuil graaft voor een ander...
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Wie een kuil graaft voor een ander...

Geschreven door Nona Tolol

Elke woensdag laat Nona haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Dit gaat effe duren. Want ik moet het even hebben over tante Es. Oh, maar wacht. En ook nog even over Wanda. Het leek wel of ik plots verzeild was geraakt in een aflevering van Mocro Maffia toen ik Wanda haar taalgebruik hoorde.

Wat kan die schelden, joh! Die kan gewoon doorgaan voor de zus van Tatta, 'Wollah Wanda.' En dan zo'n slome Sasha die er nog dom bij staat te grinniken óók en het er helemaal mee eens is. Normaal kan ze dr ogen niet openhouden en komt er boe noch bah uit dr mond.

Anyway. Mocht Wanda niet meer kunnen terug keren naar de Etos, kan ze vast wel tekstschrijver worden voor die serie Mocro Maffia, ouleh? Met daarin natuurlijk een hoofdrol voor Esther als Lil' Snitch en bijrollen voor Eunice als Hoochie Mama, Erik als Dirty E en JW als Big Daddy Doorligplek.

Moedergevoelens

Maar oké, terug naar Lil’ Snitch, euh, ik bedoel Esther. Want wat in Gods naam bezielde haar om GJ zijn tactiek per briefje aan Isaac door te geven? Had ze gehoopt op waardering? Erkenning?

Zij heeft het over ontluikende moedergevoelens voor Isaac waardoor ze hem een voorsprong zou gunnen. Nou, met zulke moedergevoelens heb je inderdaad wel een voorsprong nodig. Daarna brabbelt ze weer op zielige toon dat ze wilde testen of ze hem kon vertrouwen.

Dit is dus gewoon Esther haar wraak op GJ. Ja, want hij waagde het om haar aan te spreken op het felicitatieverbod voor JW. Dan wil ik dus niet weten wat haar wraak zal zijn wanneer íemand écht iets ernstigs uithaalt. Want dan zet ze je huis in de hens of gooit een molotovcocktail door je brievenbus! Écht waar.

Wie een kuil graaft voor een ander

Maar alles wat het Esther heeft opgeleverd, is de hoon, de spot en vooral het wantrouwen van de groep. Niemand die het voor haar opneemt. GJ wist zich er tegen Isaac mooi uit te praten en dus staat Esther als leugenaar en verrader te boek.

Overdreven? Misschien. Maar het gaat hier wel om 9 ton, mensen. Daarvoor zou ik waarschijnlijk óók mijn oma verkopen. Nu staat Esther toch al niet te boek als de meest stabiele persoon in de loods dus laten we het erop houden dat ze deels ontoerekeningsvatbaar heeft gehandeld.

Bij de eerstvolgende eliminatie zou zij de eerste zijn die eruit gebonjourd wordt. Werd er gezegd. Maar effe eerlijk. Esther vormt geen directe bedreiging voor de prijzenpot. Tenzij die prijzenpot JW heet. Er zijn zat bewoners die een echte bedreiging vormen.

Surprise, surprise

Ach… en Esther had het allemaal zo mooi bedacht. Allereerst de surpriseparty voor JW. Dat JW al wist dat hij een drumstel kreeg, was voor haar de eerste domper. Dat hij met het opzetten ervan niet wilde wachten tot de volgende dag was domper 2. Voorts vonden de bewoners (lees: GJ) het onzin dat ze JW niet mochten feliciteren. Knarsetandend gaf Esther 'toestemming' om te feliciteren.

Het viel me nog mee dat ze geen papieren feesthoedjes en toeters waar confetti uitkwam, had besteld voor de bewoners. Die ze verplicht moesten dragen. En het viel me al helemáál mee dat ze de bewoners niet verplicht had om één of ander gedichtje uit het hoofd te leren ter ere van JW (behalve voor Eunice, daarvoor had Esther bedacht om die zogenaamd per ongeluk op te sluiten in een kast).

Traumahelikopter!

Maar het ergste moest nog komen Want plots, tijdens de euh… surpriseparty sprong Esther op tafel en maakte spastische bewegingen. Daarbij trok ze de meest rare en angstaanjagende gezichten. OMG! Verwarde spraak, scheef hangende mond, rare bewegingen. Dat kan maar één ding betekenen! De hulpdiensten moesten gealarmeerd worden. Ik hoopte dat er voldoende ruimte bij de loods was voor de traumahelikopter om te landen!

Ik begreep er niks van toen geen van de bewoners aanstalten maakte om 112 te bellen of hartmassage toe te passen. Ze leken elkaar juist ongemakkelijk aan te kijken. Ik dacht eerst dat Esther een aanval veinsde om medelijden op te wekken. Toen begon het me te dagen.

Dit was natuurlijk weer een optreden. Net zoiets als toen ze plots begon te twerken met haar rug. Waarschuw voortaan even, Esther. Dat kan mensenlevens redden!

Vermoorde onschuld

Esther leek geen idee te hebben dat iedereen al wist van haar verraad. Maar zo gaat dat vaak. Iedereen weet het behalve de persoon zélf. Oh ja, en Martin. Die wist het óók niet en voelde zich daarom zwaar buitengesloten.

Vol verbazing merkt Esther later bij Erik op dat enkele bewoners haar negeren. Wanneer duidelijk wordt dat dit door haar eigen handelen komt, reageert ze uiterst verbaasd en verongelijkt "Maar ze hoeven me toch niet te negeren?", merkt ze op.

Nee, wat had je dàn verwacht, troela? Dat plots besloten wordt om jou de prijzenpot toe te kennen? Dat Isaac adoptieformulieren zou gaan invullen zodat hij je 'mammie' mag noemen? Dat JW jou plots, vol emotie, ten huwelijk zou vragen?

Ook tegenover JW speelt ze de vermoorde onschuld. Ze deed in eerste instantie net alsof ze niet wist waar hij het over had. Babette spreekt zich later duidelijk uit tegenover Esther wat ze van diens gedrag vindt. En Esther reageert zoals ze altijd reageert. Ze kijkt allereerst verbaasd en doet dan net of het over íemand anders gaat… Wie?? Ik??? Daarna gaat ze volop in de slachtofferrol om hopelijk enig medelijden op te wekken. "Ja, ik ben een verrader. Ja, ik ben een Judas" herhaalt ze dramatisch.

Nominatie'proof' op de trekker ging niet zo lekker

Maar guess what? De Judas zit er nog steeds. En GJ is weg. Wat ging hier mis? Euh..nou. GJ heeft zichzelf laten nomineren om de proef te doen. Maar dat redde hij niet. Als een boer Harms op de trekker faalde hij jammerlijk. Vooraf dichtte hij zichzelf trouwens wel een erg belangrijke rol toe. Ik hoor het hem nog zeggen "Degenen die tegen me zijn, zijn bang voor me. En degenen die mij mogen, hebben respect voor me."

Die GJ! Hij vergeet degenen te vermelden die het allang best vinden dat hij zich in zijn zelfoverschatting zo opoffert. Altijd handig, zo iemand met een Jezus-complex die de kastanjes uit het vuur haalt. Oké, doei!

Als een aftredend dictator spreekt hij zijn 'volk' toe vlak voor hij de loods verlaat. Dat duurde trouwens wel even, hij nam écht zijn tijd. Babette lijkt ontroostbaar maar keert om als een blad aan de boom zodra hij weg is.

Hi five!

Vanwege het vertrek van God/Jezus geven Isaac, Jefrrey en Marciano elkaar opgewekt een high five. Martin voelt zich wederom buitengesloten. Euh, ja. Maar dat komt puur door zijn lengte. Hij kon geen high five geven omdat hij te kort is. Voortaan springen dus.

Mede door Esther haar streken leek EJVJL de laatste week meer weg te hebben van een combinatie van Wie Is De Mol/ De Verraders en Spoorloos (alleen blijkt Isaac helaas niet op zoek te zijn naar een moeder). Gertjan voegde er door zijn Jezus-complex een beetje The Passion aan toe (met een bijrol van Esther als Judas) en Ik Vertrek.

Slaapproblemen

Esther had trouwens plots slaapproblemen (AANDACHT, AANDACHT!!) en liet vragen of er interesse was om een of ander homeopathisch drankje in te slaan om slaapproblemen tegen te gaan. Nou, de oplossing is er al. Sleepy Sasha.

Als ik alleen al naar haar kijk, begin ik te gapen. Laat staan wanneer ze met haar monotone stemgeluid een paar zinnen uitspreekt. Wanneer zij praat, moet je echt zorgen dat er een bed of bank in de buurt is, want je valt meteen om.

Oké niffo’s, om te voorkomen dat dit schrijven ook slaapverwekkend gaat werken, rond ik het bij deze af. Tot volgende week!

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!