Een Jaar Van Nona’s Leven: Babette kruipt in slachtofferrol
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Babette kruipt in slachtofferrol

Geschreven door Nona Tolol

Elke woensdag laat Nona haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Oké, dus de eliminatieproef. Rupert en Janet moeten tegen elkaar darten. Janet? Verrassend. Maar daar heeft Sasha een rol in gespeeld. Zij heeft laten doorsijpelen aan de 'andere' groep dat Rupert de meeste stemmen heeft.

Nu hij dat weet, kan hij kiezen wie hij als tegenstander wil. En dat werd dus Janet (waar Sasha dus ook op gehoopt had). Mocht Janet weggespeeld worden, dan heeft Sasha… euh… ik bedoel natuurlijk Bern, een grotere kans om manager te worden.

Exit Janet

En helaas voor Janet verliest zij en moet dus nèt voor de managersverkiezing het spel verlaten. Wendy heeft moeite met de exit van Janet. 'Ja, maar het blijft een spel' zegt Babette, en natuurlijk heeft ze gelijk. Maar af en toe lijkt de menselijke maat een beetje vergeten.

De meeste bewoners lijken het onverdiend voor Janet te vinden. Typisch. En dan tóch op haar stemmen. Sasha verschiet steeds van kleur en haar bril beslaat wanneer enkele malen ter sprake komt hoe Rupert toch van tevoren wist dat hij genomineerd was.

Eunice op onderzoek

Met name Eunice wil dat heel graag weten. Die vormt dan ook een 'pain in the ass' bij sommige bewoners. Eunice gaat als een soort inspector Gadget op zoek naar het hoe en wat. Daarbij lijkt zij vooral haar pijlen op Sasha en met name Bern gericht te hebben.

Sasha heeft een date gepland. In de hot tub. OMG, ik zou me doodongelukkig voelen zo naast haar in het water. Dan nog liever een wortelkanaalbehandeling. Zonder verdoving. Op weg naar de date, wordt Bern opgehouden door Eunice die op zoek is naar 'de mol.'

Wanneer Bern dan iets te laat arriveert bij de hot tub, kan Sasha haar ergernis niet verbergen. Nu zijn óók nog de geurdruppels verdampt!, snauwt ze. Je ziet Bern denken: ' Mens, verdamp zélf effe lekker… zo lekker ruik je zelf óók niet."

Bern werd er helemaal zenuwachtig van hoe Eunice hem ondervroeg. Wanneer hij dat op bibberende toon aan Sasha vertelt, reageert ze zwaar geïrriteerd. Gooi er anders even heet water bij! Aan Bern zijn gezicht te zien lijkt ie in een ijsbad te zitten.

Isaac de gaper

Die Isaac trouwens. Hoe hij daar zo sneaky rondsluipt in de loods, dan plotseling stilstaat en met grote ronde ogen en halfopen mond een gesprek afluistert. Hij doet me aan zo'n gaper denken. Dat beeld van een hoofd van een meestal donkere man.

Die hingen vroeger boven apotheken of drogisterijen. Alleen hebben deze meestal een uitgestoken tong. En dat klopt dan weer niet bij Isaac. Want die laat het achterste van zijn tong juist niet zien.

Gierige Erik

Erik heeft het zwaar. Met Moraima. Twee grotere tegenpolen kun je je haast niet voorstellen. Wanneer die twee discussie hebben, is het een wirwar van aannames, versprekingen en miscommunicatie. Moraima waagt het om Erik gierig te noemen.

Erik, de altijd zo beheerste Erik, ontploft gewoon. Hij lijkt plots zèlf wel een Antilliaanse swa met die grote gebaren en stemverheffing. Alleen zijn gouden tand en de panty op zijn hoofd ontbreken.

Erik: "Ik bén niet gierig!" Moraima: Lul niet, joe! Jij bent hopi gierig! Dat is niet netjes, hoor!Je bent een man van 48 jaar..." Erik: "JIJ bent gierig! Jij komt mij altijd wat vragen.." Moraima:"Ey..ga geen dingen in mijn mond stoppen..die..die..Is echt niet waar, joe! Praat met die tonen lager tegen mij..Bam...bam..bam.."

Erik is helemaal van slag. Hoe dúrft dat rare mens met die gekke pruik hem gierig te noemen?? Hij klaagt zijn nood bij Mirthe na eerst bij Isaac zijn verontwaardiging gedeeld te hebben. Die geeft hem natúúrlijk groot gelijk. Onze strateeg.

Bewijsdrang

Feilloos weet Erik aan Mirthe te benoemen wat hij zoal heeft gedeeld met de groep. Zijn ze dat soms vergeten?? Dat pak speculaasjes, zo'n 8 maanden geleden? Nou dan! Mirthe vergeet daarbij ook niet zichzelf een paar veren in haar sanka te steken door zichzelf als een gulle gever te benoemen. Dat zij ook een zéér gulle nemer is, daar hoor je haar niet over.

Hoe dan ook lijkt Erik te willen bewijzen dat hij absoluut niet gierig is. Wanneer Moraima bewoners om een kleine bijdrage aan het feest vraagt, grijpt hij zijn kans. Hij gaat er écht voor staan zodat iedereen hem ziet. Het liefst had hij natuurlijk een megafoon bij de hand gehad dus op luide toon roept hij dat hij €20,- en een aangevreten Snickers doneert. Moraima kan niet anders dan hem omhelzen en hem complimenteren.

Eerlijk gezegd moet ik zeggen dat ik geen hoogte krijg van Moraima. Vanuit het niets vraagt ze op boze toon of Erik soms boos op haar is. Zo ja, dan wil ze dat meteen uitpraten. Erik is zich van geen kwaad bewust.

Die ligt lekker in de hangmat en is met zijn gedachten bij zijn overvolle mailbox met mails van hunkerende vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. Moraima tuit haar lippen (alsof ze hem wil zoenen) en zegt dat hij op die manier naar haar kijkt. Erik schrikt zich de blaftyfus en haast zich te zeggen dat er écht niks aan de hand is. Zij begrijpt hem gewoon verkeerd.

Galafeest

Het galafeest begint met een optreden van Mirthe. Ze zingt twee nummers, bijgeslapen, euh… bijgestaan door Marciano. Ik begreep het niet zo goed. Hij zat erbij op een kruk. Met een gitaar in zijn handen. En hij keek sullig voor zich uit en bewoog verder niet.

Hij had net zo goed met de Swiffer starterskit in zijn handen kunnen zitten. Nog even en hij viel in slaap en zou van zijn kruk afdonderen. Mirthe haar stem schoot alle kanten uit; behalve de goede. Ik zou er óók zenuwachtig van worden.

Gelukkig houden Bern en Sasha de sfeer er goed in. Jeetje, wat een feestbeesten zijn het toch. Die harde lach van Sasha hoorde ik overal bovenuit. Die was niet van de dansvloer te slaan. Leuk als mensen het zo ontzettend naar hun zin hebben en dat zo duidelijk laten merken!

Marciano heeft Babette trouwens een kadootje gegeven waar ze zich waarschijnlijk geen raad mee weet. Nee, geen ingelijste foto van Kim K en ook geen pot eiwitpoeder met Marciano's foto erop. Maar een roos. Met een spreuk erbij.

Wendy, Marciano en Babette

Anyway, na afloop van het feest raken Wendy, Marciani en Babette in een discussie verwikkeld. Daarin laat Wendy Marciano blijken hem als een soort van stoorzender te ervaren. Wanneer zij een moment met Babette heeft, komt hij óók weer opdagen, zo zegt ze. Ze komen er niet uit en Wendy verlaat gefrustreerd het gesprek.

De volgende dag suddert het nog door. Babette is van mening dat niet Marciano, maar zij (Babette) de schuldige is. Euh ja, ze is ook zo ongekend populair. Iedereen wil wat van haar. Dat zegt ze niet maar zo dénkt ze waarschijnlijk.

Anyway, wil Wendy er misschien met Marciano over praten? Een vastberaden nee van Wendy is het antwoord. En daarmee lijkt het startschot gegeven voor een hetze tegen Wendy, die al aan de gang was maar waar nu óók Marciano gretig aan deelneemt.

Want die Marsipulami is net een roddelend oud wijf met een kort pittig kapsel. En dan dat geblondeerde plukje. Zo weet ie natuurlijk precies welke hersenhelft nog werkt. Aan Jappie vraagt ie op uitgestreken toon of Wendy ooit slecht over hem gepraat heeft. Jappie ontkent. Zo interessant vindt Wendy Marciano namelijk niet.

Karaktermoord Wendy

Mensen, ik zeg eerlijk dat ik bijna niet meer kan aanzien hoe er een soort van karaktermoord plaatsvindt op Wendy. Waarmee ik niet bedoel dat Wendy heilig is, want zij kan óók fel en ongenuanceerd uit de hoek komen.

Maar zij heeft dan nog het fatsoen om het in je gezicht te doen. Knabbel en Babbel echter laten geen kans onbenut om Wendy vies zwart te maken bij wie het horen wil. Daarbij dichten ze haar allerlei karaktertrekken toe die pure verzinsels zijn.

Verrassende Wendyng

Maar het lot lijkt een plotse wending te nemen. Wendy weet tijdens een verdienopdracht vrijstelling te winnen. Dit natuurlijk tot grote frustratie en ergernis van Kluk Kluk en Babet. Vooral Kluk Kluk mag nu wel uitkijken want haar positie is uiterst zwak.

De vrijstelling van Wendy wordt intensief besproken door Zoe, Marsipulami, Babette en Moraima. Natuurlijk weten mensenkenner Babette en masterbrein M precies wat Wendy denkt en gaat doen.

Zoë, oftewel Kluk Kluk, voelt zich trouwens in de steek gelaten door Babette. Die is al tijd zó druk en heeft nooit tijd voor haar. Ze zoekt haar heil bij Jappie en stort haar hart uit. Babette op haar beurt spuugt haar gal tegen Marsipulami en Isaac over het negatieve gedrag van Zoë. Als dát zo doorgaat, nou, dan staat Zoë er alleen voor. Dit zegt ze ook tegen Zoë. Die bindt later in. Misschienkan ze op één andere manier aandacht verkrijgen.

Met gesloten vragen moeten de bewoners een persoon of artikel raden. Ik dacht dat het persoonlijke beschrijvingen zouden zijn zoals 'Een groot schijnheil', 'Een dom spook', 'Pinokkio' of 'meeloper.' Dan hoef je alleen maar bepaalde bewoners aan te wijzen. In geval van Pinokkio zou het wijzen naar Babette haar toch al prominent aanwezige neus, voldoende zijn.

Nieuwe manager

Bern ondertussen is stemmen aan het lobbyen voor de aanstaande verkiezing. Dit onder goedkeuring van Sasha. Alle inzet en mooie woorden ten spijt, Ima wordt de nieuwe manager.

Jappie ondertussen vertelt Wendy dat Zoë en Babette haar naam genoemd hebben met betrekking tot het nomineren voor eliminatie. Wendy lijkt lamgeslagen. Ze zegt dat ze het niet gelooft. Ze laat het langzaam tot zich doordringen. Wanneer Sasha het nogmaals bevestigt, nemen emoties de overhand.

De dag die je wist die zou komen

Wanneer Wendy emotioneel haar hart uitstort, doet ze dat helaas tegen de verkeerden. De ruzie is koren op de molen van sommige bewoners. Rupert weet niet hoe snel hij alles wat Wendy over Babette zegt, moet terug communiceren naar de groep. Ook Zoë laat zich hierbij niet onbetuigd.

Dan confronteert Wendy Babette. Aanval is de beste verdediging, denkt Babette en gaat er met gestrekt been in. Bewonderenswaardig hoe Babette alles om weet te draaien en zichzelf als het slachtoffer weet neer te zetten.

Ze ontkent bij hoog en laag op hoge toon. Jeetje Babette, wat een overtuigende leugenaar ben je ook. Ik zou je bijna zelf gaan geloven. Het is een harde les voor Wendy om erachter te komen dat ze niemand kan vertrouwen in de loods.

Eén troost, hoewel het door geen enkele bewoner wordt uitgesproken, iedereen heeft kunnen zien en vooral kunnen horen wat Babette over Wendy heeft gezegd. Vervolgens heeft ze dit weer lopen ontkennen tegen Wendy.

Iedereen is bang voor zijn eigen hachje, dus wordt er niet gecorrigeerd. Maar het overgrote deel van de loods weet heus wel dat Babette onbetrouwbaar is. Kijken of dit in het zicht van de finale Babette de kop gaat kosten.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!