Een Jaar Van Nona’s Leven: Het begin van het einde
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Het begin van het einde

Geschreven door Nona Tolol Laatste update:

Elke woensdag laat Nona haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Arme Babette. Wat heeft ze het toch zwaar in de loods. Ze wil iedereen helpen, biedt een luisterend oor maar wordt verkeerd begrepen. En nu wil iedereen maar wat van haar. Zo opdringerig. Ze trekt zich daarom maar terug.

Ja, da's óók een manier van aandacht vragen, he. Misschien als zij zich niet zo intensief met iedere loodsbewoner had bemoeid en daarnaast haar grote valse oordelende kwek eens had gehouden, zou ze zich nu niet meer hoeven verdedigen.

Dit is nog een nawerking van de ruzie met Wendy die niet onopgemerkt voorbijging. Tja. Is ook niet zo gek wanneer je in de periode voorafgaand aan eenieder die het maar horen wilde, ongevraagd en ongegeneerd hebt zitten roddelen over Wendy.

En nu het Babette te heet onder haar platvoeten wordt, trekt ze zich terug. Het is ook wel verwarrend voor haar wat ze ook weer tegen wie heeft gezegd. Bij de waarheid hoef je niet na te denken, leugens moet je onthouden.

De val van Babette

Gelukkig vindt er de volgende dag een rollerskate-evenement plaats ter afleiding Mirthe en Erik hebben de loods versierd en hun best gedaan. Lompe Babette staat op een stoel en pleurt ervan af.

Direct is duidelijk dat ze veel pijn heeft. "Hâllup, hâllup", hoor ik haar roepen. De bewoners verdringen zich meteen om Babette heen die als een aangespoelde bruinvis op het droge naar adem ligt te happen. Er blijkt geen levensreddende operatie nodig. Ze is op haar stuitje gevallen en bedrust lijkt voorgeschreven.

Voor Marciano de uitgelezen kans om non stop, zo lijkt het, bij haar te zijn. Hij lijkt niet meer van haar zijde te wijken en Babette laat zich die aandacht goed welgevallen. Marciano lijkt langzaam maar zeker Zoë te verdringen van Babettes zijde. Dat doet ie slim.

Hij weet Babette hoe langer hoe meer te isoleren. Die lijkt zich langzaam maar zeker te keren tegen Zoë. Dat lijkt mede te komen omdat Marciano Zoë niet mag en zich vaak in niet al te vleiende bewoordingen over haar uitlaat.

Zoë voelt zich in het nauw gedreven

Zoë kijkt met lede ogen toe hoe Marciano en Babette hoe langer hoe meer naar elkaar toegroeien. Wetende hoe wankel haar positie is, vooral zónder Babette, overschreeuwt ze zichzelf. Zoë lijkt in haar uitspraken een kloon van Isaac. 'Je l*lt teveel. Ik ben hier niet om vriendjes te maken.'

Ze roept te pas en te onpas dat het haar niks interesseert wanneer ze de loods moet verlaten. 'Ik laat om niemand een traan en niemand om mij. Dat weet ik heus wel.’

Ik denk dat ze daarin wel gelijk heeft. Niemand zal een traan om haar laten want de bewoners lachen zich nú al achter haar rug om, tranen met tuiten om haar rare gedrag, make up en uitspraken. Er zal geen traan over zijn.

En trouwens. Ik kan er niets aan doen maar brengt zij haar foundation met haar ogen dicht op? Tenzij je een zebra bent, is zo'n streperig en vlekkerig patroon wel leuk. Maar wellicht dat ik haar tegen december, rond Sinterklaas, kan inhuren als roetveegpiet. Aah, ik denk dat ze daar een hoop kleine kinderen blij mee zal maken.

Eliminatieopdracht

Babette lijkt zich hoe langer hoe meer aan Zoe te ergeren. Natuurlijk heeft zij daarover ook het nodige ingefluisterd gekregen van Marciano en Isaac. Die ochtend, terwijl beiden voor de spiegels staan, heeft Babette het echt gehad met Zoë haar geblèr in haar oor.

Zou ze normaal gesproken Zoë corrigeren en enig verstand inpraten, nu schreeuwt ze voor de spiegel in harde bewoordingen dat Zoë dr grote muil eens moet houden want nu weten we het wel. Zoë wil het laatste woord hebben en blijft doorratelen. 'Maak het niet zo gróót!!', roept Babette gefrustreerd uit. Zoë druipt af.

Er is gelukkig meer om over te schrijven dan alleen de grote Babette en Zoë-show met bijrollen weggelegd voor Marciano en de rest. Er worden théorieboeken bezorgd. Dat dit materiaal voor een komende opdracht is, is wel duidelijk. Maar betreft het dan een verdienopdracht of eliminatie, vragen bewoners zich af.

Het blijkt een eliminatieopdracht zo zal later in de week blijken. Alle bewoners hebben wel in meerdere of mindere mate een blik in de boeken geworpen. Eunice tenslotte is degene die de opdracht moet spelen. Helaas voor haar redt ze het niet.

Ze moet de loods verlaten. In stijl verlaat ze de loods. Natuurlijk nog even een afscheidsbabbel met daarin uitspraken zoals 'bijzondere ervaring  ' ik ben gegroeid' en ' ik houd van jullie allemaal.' Ze wordt opgehaald door JW. Wie weet heeft zij haar prijs al binnen.

Erik in the spotlights

Erik intussen heeft voorbereidingen getroffen voor zijn filoodsofisch samenzijn. Het onderwerp betreft Topsport. Jasper mag daarover zijn licht laten schijnen. Althans, dat was de bedoeling.

Erik ziet dit gesprek als de uitgelezen kans om eens lekker al zijn prestaties als hoogspringer uitgebreid uit de doeken te doen. Het is een komisch gezicht. Bewoners stoten elkaar aan en kijken verward. 'Het gaat toch om Jasper?', hoor ik Wendy fluisteren. Jasper vindt het wel best zo en glimlacht geamuseerd.

Erik weet diezelfde week trouwens zichzelf nogmaals in de schijnwerpers te zetten. Hij wint de vrijstellingsopdracht. Hij kan wel een mazzeltje gebruiken want er is weinig eetbaars in de loods. Nou Ja, Erik weet op de één of andere manier altijd wel iets bij elkaar te schrapen dat er eetbaar uitziet. Zelfs als het beschimmeld is. Goh, wat een darmflora zal die man hebben.

Schaarste

Ima, als de nieuwe maandmanager, doet zijn best. Maar zonder geld, geen boodschappen. Met de laatste verdien opdracht wordt ternauwernood €30 verdiend. Daar er pas vanaf €50 besteld mag worden, zit er niets anders op dan dat er wordt gekookt met wat er enigszins eetbaar uitziet.

Rupert en Jasper fabriceren iets in elkaar van lasagnebladen, eieren en aardappel. Dat de lasagnebladen nog rauw, en dus hard zijn, maakt niet uit. Das alleen maar goed voor de kauwspieren’.

Moraima zegt het vies te vinden en maakt brood en ei voor zichzelf. Dat komt haar achter haar rug om op forse kritiek te staan. Wat betreft Wendy, Bern en Jasper mag zij héél snel ophoepelen.

Zoë zoekt bevestiging

Babette zegt Zoë niet meer te herkennen vanwege haar opstandige gedrag. Marciano vraagt haar ronduit wat ze ervan vindt wanneer Zoë weggestemd wordt. Echt veel tegenwerpingen maakt ze niet. Marciano heeft zijn pijlen op Wendy en Zoë gericht. Ze moeten beiden weg.

Hey, das óók toevallig. Zoë heeft het over Marsipulamu tegen over Wendy. Tja, een week eerder wilde ze niets van Wendy weten en nu laat ze haar haar doen door Wendy en deelt ook nog haar frustratie over Babette met haar.

Later deelt Babette eveneens haar frustratie met Zoë over diens gedrag. Zoe probeert Babette haar gevoelens duidelijk te maken. Ze voelt zich in de steek gelaten door Babette nu deze laatste voor Marciano heeft gekozen.

Babette doet net of ze niet weet waar Zoë het over heeft. Zoë en Babette lijken af te stevenen op een breuk. Beiden lijken er niet uit te kunnen komen en de ruzies nemen toe. Dit tot grote tevredenheid van Marciano. Zal het tij nog keren voor beide dames?

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!