Een Jaar Van Nona’s Leven: Mirthe in de hoofdrol
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Mirthe in de hoofdrol

Geschreven door Nona Tolol

Elke zondag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

Jasper is jarig. Oké. Weten we dat óók weer. Happy birthday, enzovoort. Esther toont meer interesse in Marciano en zijn hormonen. Ja! Ze vroeg het echt! Marciano ketst de vraag direct terug naar JW die hierop iets onduidelijks mompelt.

Marciano adviseert hem om eraan toe te geven. Gewoon even lekker losgaan met Esther! JW lijkt niet écht enthousiast. Ook wanneer Madeleine opmerkt dat ze hun (JW en Esther) 'zo'n schattig stel' vindt, bromt hij. "Mijn naam is Haas."

De manager ter discussie

Hij, Berend en Marciano zijn ook niet al te enthousiast wanneer de, hoe kan het ook anders, manager-skills van Jeffrey worden bediscussieerd. Dat hij nog in zijn bed ligt, wordt niet écht gewaardeerd.

Volgens Marciano was Jeffrey alleen de eerste vier dagen actief en goed bezig. 'Nog even en we zijn weer terug bij af" stelt hij vast. Dat er zat geld is, is niet Jeffrey zijn verdienste, aldus Berend. Wanneer Marciano wederom zegt dat de groep wordt omgekocht, laat JW weten zich niet druk te maken. Waarom zou hij ook…

De manager intussen wordt gewekt om eindelijk eens zijn bed uit te komen. De boodschappen zijn gearriveerd. Jeff houdt toezicht en zorgt dat alles terechtkomt op de juiste plek of bij de juiste persoon. Wendy heeft haarverf en Erik loopt even later met twee flessen cola richting slaapkamer. Dit alles wordt met lede ogen gadegeslagen door Marciano.

De zoemer gaat! Elke bewoner mag eenmaal een poging wagen om een bal in een ton te gooien. Jeffrey ergert zich lichtelijk aan het gebrek aan inzet en focus van de groep. Nou ja, 245 punten worden er bij elkaar gesprokkeld. De beloning is een vitaminepakket.

Rare kwast

Babette vraagt aan Esther of Wendy haar verfkwast mag lenen. Esther antwoordt daarop dat ze 2 uurtjes bedenktijd nodig heeft. Waarschijnlijk verstond Esther het niet goed en dacht ze te verstaan dat Babette haar om een lening van €10.000 vroeg. Euh… Oh nee, ze heeft dus écht 2 uur bedenktijd nodig om te beslissen of ze haar verfkwast uitleent.

En dan komt de aap uit de mouw. Het komt door Babette haar gedrag, aldus een verontwaardigde Esther. Babette kijkt haar stomverbaasd aan. "Jaaa. Je zegt helemaal niks tegen me." Nou, die verfkwast had Esther wat mij betreft ergens kunnen stoppen waar het heul donker is. Maar Babette is dan weer een stuk beschaafder dan ik waarschijnlijk.

Ze was zich er echt niet van bewust, antwoordt ze. Goed. Dan is dit óók weer uit de lucht. Toch? Nou nee, want Esther zegt nog even bedenktijd nodig te hebben. Maar ze laat t weten. En weg is ze. Babette en Wendy kunnen hun verbazing en lachen niet inhouden. "Een promo voor de GGZ", hinnikt Babette.

Mirthe's shampoo

Terwijl Esther zich zielig terugtrekt, stevent Mirthe op Jeff af om mede te delen dat haar shampoo is gestolen. Echter reageert Jeff zoals hij vaak doet wanneer hij met iets geconfronteerd wordt wat niet in zijn straatje past.

"Niemand komt hier iets te kort. Dus niemand hoeft te stelen" is zijn simpele antwoord. Mirthe voelt zich niet serieus genomen en half huilend inspecteert ze de lockers. Later brengt Kim D haar dan wel wat shampoo maar dan is het leed al geschied...Mirthe voelt zich te kort gedaan!

Wie zich óók tekortgedaan voelt is Leila. Maar dan omdat Moraima haar jas, die op het bed lag, vies heeft gemaakt. Wel op zijn Nadir's: dus per ongeluk maar het voorkomt niet dat Leila en Moraima even later tegen elkaar staan te schreeuwen als een stelletje 'fokking' Wand… euh .sorry, viswijven.

Dinsdag

Moraima vindt dat Leila op haar woorden moet letten terwijl Leila tegen Moraima zegt dat deze op haar toon moet letten. Het is tenslotte de toon die de muziek maakt, yu..En gelukkig; beide dames maken het weer goed.

Terwijl baarden, haar en gezichtsbeharing uitbundig worden geverfd, loopt Mirthe nog steeds als Remy uit 'Alleen op de Wereld' rond. Ze voelt zich onbegrepen, snikt ze tegen Isaac. “Niemand gelooft me”, jammert ze. Maar ikke wel! Ik geloof jou wel hoor, Mirthe!

Jeffrey Sinterklaas

Haarverf, nagelspullen voor Mexx cola voor Erik, extra deo voor Rupert, shampoo voor Mirthe, appels voor Berend.... Wanda en Marciano zijn het roerend met elkaar eens. Dit vrijgevige gedrag van de manager loopt de spuigaten uit! Een beetje Sinterklaas lopen spelen van hun geld! Jeffrey is een "zakkenwasser die het hoog in zijn bol heeft" aldus Wanda.

Ik begrijp het probleem niet zo. Wat denk je dat al die azijn kost die zij drinkt?? Want Wanda moet ondertussen wel een hele voorraad hebben verbruikt. Niemand kan zo zuur zijn van zichzelf. Toch? Erik zegt tegen Esther en Eunice juist blij te zijn met de extra's. Ja, dat begrijp ik. Geef de man cola en snickers en je hebt geen kind aan m.

Kim D probeert voor de zoveelste keer Jeffrey aan het verstand te brengen dat hij eens moet ophouden met het uitdelen van extra's. "Kleinigheidjes" zoals zij zegt. Jeff is niet voor rede vatbaar. Hij pareert kritiek telkens door te vragen" Kom je iets tekort? Nou dan! Het is gewoon misgunnen"

Monkeybar

Gert Jan wendt zijn coachende vaardigheden aan om Moraima aan het planken te krijgen. Iedere bewoner moet het planken 5 minuten volhouden wanneer de plank-challenge daar is. Moraima heeft echter 'hopi' pijn in haar schouder, yu, dus weinig kans. Dat wordt wat met de verdienopdracht die nu gaat plaatsvinden.

Tien bewoners, wier namen willekeurig worden getrokken moeten de opdracht uitvoeren. Jeff probeert de deelnemers te motiveren om de opdracht gefocust uit te voeren. "Stijg boven jezelf uit" geeft hij mee. Makkelijker gezegd dan gedaan. Bij Babette en Moraima valt weinig te stijgen. Babette gaat bijna huilend ten onder en ook Moraima bakt er weinig van. Die schouder, je weet toch, swa..

Jeffrey en Martin doen de monkeybar met twee vingers in de neus. Wanda doet het 'fokking' goed, evenals Kenzy en Kim.

In totaal wordt er €1575,- verdiend. Jeffrey bedankt de deelnemers uitbundig voor hun inzet. Babette lijkt ontroostbaar na de opdracht. Ze erkent bang te zijn om geëlimineerd te worden. Kenzy zegt, buiten gehoorafstand natuurlijk, Moraima een fysiek zwakke deelnemer te vinden. Ruben wijt het aan Moraima haar knieën dat ze geen euri heeft binnen gehaald.

De bewoners over Jeffrey

Mirthe en Eunice hebben het dan maar weer over Jeffrey. Eunice uit haar duidelijke afschuw over zijn leiderschap. Mirthe hekelt vooral de in haar ogen oneerlijke verdeling van aangeschafte spullen. Sigaretten, alcohol..En zij kreeg nog niet ééns een trui toen ze erom vroeg, klaagt ze.

Wanneer Kim D dit ter sprake brengt bij Jeffrey, reageert hij weer eens op de manier zoals iedereen intussen gewend is. 'Ik zorg voor jullie. Niemand komt iets te kort, dus mond houden.'

Ook Isaac bespreekt het dictatorschap/ leiderschap van Jeffrey met Bern en Sasha. Hij voorziet dat Jeffrey zijn houding tegen hem gaat werken wanneer deze manager af is. Daarnaast verbaast hij zich over de kwaliteit van het eten. Die zou beter kunnen wanneer er mínder uitgegeven zou worden aan bijvoorbeeld rookwaar, sluit hij af.

Tja, Jeff… met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

De ochtendstond heeft goud in de mond

De volgende ochtend galmt het lieflijke stemgeluid van Madeleine door de keuken wanneer ze zich nogal lomp afvraagt waarom er zoveel ‘kliekjes’-dagen zijn deze week. "Er is toch geld genoeg verdiend", klinkt het.

Marciano en Martin hebben even later een aanvaring over diezelfde Jeffrey. Marciano verwijt Martin gebrek aan zelfrespect. Omdat hij Jeffrey niet aanspreekt op de fouten die hij als manager maakt. Marciano doelt op het moment dat Jeffrey Martin publiekelijk de grond in boorde en hem aanviel op het gedrag dat hij nu zelf laat zien.

Kim en Mexx verbazen zich over de innige relatie tussen Kenzy en Mirthe. “Ze slapen zelfs in elkaar gestrengeld!”, aldus een bekrompen Kim. Nou ja, nog altijd beter dan die rare bewegingen onder een dekbed, toch?

Pannenkoek

Jeffrey heeft heel goed door dat er hier en daar gemor klinkt. Hij probeert de sluimerende onvrede de kop in te drukken door pannenkoeken te bakken. Wanda zegt, in de slaapkamer, luidkeels met volle mond, dat zij er niet in trapt. "Hij speelt met ons als circusaapjes!" schampert ze.

Isaac heeft het met GertJan over de volgens hem 'bizarre aankopen' die Jeffrey doet van het huishoudgeld. Hij lijkt haast niet te kunnen wachten tot Jeffrey manager af is en weer één van de vele bewoners is.

Moraima wil het fijne weten van de relatie tussen Imadiddin en Rupert. Vriendschappelijk of meer. Oké, het is méér. Duidelijk.

Mirthe ondertussen houdt Jeffrey en zijn bestellingen als een havik in het oog. Vanaf een strategisch uitgezochte plek heeft ze uitzicht op zijn kantoor en zijn computer. Ze houdt Bern en Eunice op de hoogte en stookt het vuurtje wat verder op.

Frikandellen-gate

Esther kan geen frikandellen meer zien en gooit haar bord pasta met frikandellen leeg in de vuilnisbak. Dat blijft niet onopgemerkt en het gaat dan ook als een lopend vuurtje. Het valt me mee dat Erik niet meteen met zijn hoofd in de vuilnisbak hangt om m leeg te likken.

Madeleine voelt zich geroepen om Esther hier op aan te euh... spreken. Met die verschrikkelijke stem van haar. Esther reageert nogal stoïcijns en maant Madeleine tot kalmte.

Esther heeft haar kansen op eliminatie vergroot door haar bord eten weg te gooien. Daar is zij zich ook van bewust, zegt ze tegen JW. Maar, zo besluit ze, de loods zal ze niet vrijwillig verlaten.

Er wordt trouwens de volgende ochtend uitgebreide gebrunched met frikandellen. Tja, Jefrrey is nog in geen velden of wegen te bekennen. Zoë is Chef FrikanDel en frituurt er lustig op los. Erik protesteert niet. Ja, wanneer het deodorant was geweest, had hij lang zo enthousiast niet gereageerd.

Baby in de maak

Mexx lakt Wanda’s afgekloven nagels, waarschijnlijk lakt ze de nagelriemen, en deelt tegelijkertijd dat ze over tijd is. Huh... over tijd? Over tijd qua hersencellen, bedoelt ze? Ooh, sex met Martin. Tja, daar kun je zwanger van worden. Maar niet getreurd: mocht ze zwanger zijn dan zal ze het houden, gezien haar verminderde kans op een zwangerschap, zegt ze. Leuk! Esther kan dan intussen rompertjes breien.

Marciano heeft in Mirthe een aandachtig toehoorder gevonden wanneer hij zijn… *zucht* bedenkingen over Jeffrey uit. Hij ligt te lang in bed en hij zou 'iemand' Een fles alcohol hebben gegeven. Mirthe doet vervolgens ook een duit in het zakje door te zeggen dat ze heeft gehoord dat Kim D 'van alles krijgt van hem.'

Jeffrey is op zijn zachtst gezegd not amused wanneer hij verneemt dat zijn medebewoners zich tegoed hebben gedaan aan frikandellen. Hij uit zijn frustraties over hun in niet erg vleiende bewoordingen op nogal luidruchtige toon. Echter lijkt niemand onder de indruk. Dit tot groot vermaak van Wanda

Kringgesprek

Er komt een kringgesprek waarin, volgens Jeffrey, iedereen mag aangeven hoe het beter kan. Waarschijnlijk vindt Jeffrey dit hele gesprek nérgens voor nodig want, wees eerlijk, beter dan hoe het nu gaat, kan niet. Toch?

Janet trapt af met de vraag waarom er vandaag frikandellen werden gegeten. "Omdat iedereen honger had", aldus Zoë. Duidelijk.

Wanneer Marciano indirect informeert naar het bedrag dat nog in kas is, geeft Jeffrey geen inhoudelijk antwoord. Hij verdedigt zijn gemaakte keuzes en wordt, zoals altijd, defensief wanneer vragen hem niet bevallen.

Kim Yung Un

Euh… mensen… het lijkt erop dat Jeffrey goed leiderschap verwart met dictatorschap. Dit is gewoon de Kim Yung Un van de lage landen!

Eunice vraagt gericht waar hij het geld aan uitgeeft. Aaaii. dat is tegen het zere been van Kim Yung nog wat. "Wil je me soms voor lul zetten??!", briest hij. JW zegt als enige tevreden te zijn.

Wanda oppert voorzichtig dat het eten beter kan. De kwaliteit dan. Janet zou graag zien dat er méér geld besteed wordt aan eten. Erik zegt tevreden te zijn met het huidige aanbod en variatie. Euh, ja… maar hij vindt brood met pindakaas al een culinair hoogstandje dus dat telt niet.

Concreet besloten wordt dat het ontbijt voortaan tot een bepaalde tijd wordt klaargezet waardoor de bewoners zelf hun brood kunnen smeren.

The aftermath

Jeffrey's conclusie na afloop van de vergadering luidt "Het gaat hartstikke goed! Dit is gewoon zeiken om het zeiken." Helemaal gelijk, Jeff; Kim Yung Un zou trots op je zijn geweest. Wanda springt hem bij. "Niemand trok zijn mond open" (ze gebruikte ietwat andere bewoordingen) zegt ze tegen Jeffrey en Jasper.

Van het ontbijt klaarzetten de volgende ochtend komt niks terecht. Slaapkamer 2, die deze taak is toebedeeld, is nog in diepe rust. Isaac is de enige die aanwezig is.

Mirthe bleef tijdens de vergadering opvallend stil en heeft de kastanjes door de dapperen onder de groep uit het vuur laten halen. Na afloop heeft ze weer stoere praatjes over Jeffrey tegen Bern. Die Mirthe!

Ze doet het slim. Zaadjes planten bij de bewoners over Jeffreys, in haar ogen, slechte besteding van het budget, maar zelf wel zorgen dat ze niks tekortkomt. Dan weer bedelt ze wat los bij Jeffrey, dan weer verdwijnt er iets te eten onder haar trui. Camera’s, Mirthe! Jij bent ze waarschijnlijk vergeten.

JW de womanizer

JW de womanizer laat zich uitgebreid masseren door Eunice en Esther. Hij wordt trouwens stevig geëvalueerd (roddelen klinkt weer zó gemeen) door Mirthe en Madeleine. "Hij kruipt Jeffrey in zijn…", zegt Madeleine vals. Tja, en Madeleine kan het weten. Want als er iemand goed is in… ach, nou ja, laat maar. ‘JW is neerbuigend en arrogant’, luidt haar samenvatting.

Meurning! Wat een heerlijk begin van de dag. Wanda die een discussie aangaat over witbrood. Waarom geen volkorenbrood, vraagt ze aan Isaac. Jeffrey doet later ook nog eens een duit in het zakje en Kenzy breekt zowat dr nek om Wanda op de hoogte brengen. "Ze lopen te roddelen", begint ze verontwaardigd. Jeetje! Hoe durven ze!

Wanda geeft in de slaapkamer duidelijk te kennen wat zij volwaardige voedingsproducten vindt, waar ik haar wel gelijk in geef. Alleen haar opvatting dat witbrood voor achtjarigen is… mwah, daarover zijn de meningen verdeeld.

Jeffrey voert dezelfde discussie in de keuken. Tegen Isaac. Die hem heftig meeschuddend in alles gelijk geeft. Jeffrey zegt de constante discussies over eten niet te begrijpen. "Houd erover op!" zegt hij. Iedereen is volgens hem in gewicht aangekomen sinds hij manager is. Wat wil je nog meer?! Euh… laat maar.

Bewoners onderling

Terwijl een deel van de bewoners bezig is met de surprises voor 5 december, houdt een ander deel zich bezig met elkaar. Eunice vertrouwt Madeleine toe waarom ze aan het programma meedoet. Ze wil haar droom waarmaken. Helaas mist ze daardoor wel haar kinderen. Zoë zit, tot ergernis van Mexx, te vitten op Eunice. Zoë zegt Eunice een snitch te vinden daar deze aan Jeffrey heeft verteld dat ze frikandellen heeft gebakken.

Babette bespreekt met Erik diens tafelmanieren. Geen punt voor Erik. Hij beschikt over uitermate goede tafelmanieren want elk bord is weer blinkend schoon wanneer… Oh… Erik snapt niet waarom je bord aflikken onsmakelijk is. In een restaurant doet hij het namelijk ook. Aaah… ik begin te begrijpen waarom hij nooit een vriendin heeft gehad..

Wanda en consorten slaan vanachter het raam de danspogingen van hun medebewoners gade tijdens de salsales van Mirthe.

Het commentaar is niet van de lucht… Bern danst gay: is hij soms bi? Kim D danst te mannelijk en is echt niet knap. Ja, dank je, Madeleine: dat het trollentrio knapper is, en zelf óók die mening is toegedaan, wisten we al. Oh ja, en Martin danst als een vrolijk kaboutertje, aldus Wanda.

Kattenkwaad

Elke maand moeten de bewoners een record verbeteren uit het Guiness Book of Records. Het bericht wordt met veel enthousiasme ontvangen.

Met héél wat minder enthousiasme wordt het bericht ontvangen wanneer blijkt dat er op de keukenmuur is gekalkt. Isaac is niet echt blij wanneer dat het eerste is wanneer hij ‘s morgensvroeg de keuken betreedt. ‘Dat wordt een gele kaart en €10.000,- boete uit de prijzenpot’, moppert hij.

Djedi is de schuldige. Samen met Ruben heeft ze ‘s nachts "kattenkwaad" zoals ze het noemt, uitgehaald. Een duur geintje, meid! Beter wad je gaan belletje rekken ofzo, dat was lang zo duur niet geweest.

Erik wil het gekalk wegvegen, maar Isaac weerhoudt hem daarvan. Eerst moet Jeffrey - want dat is tenslotte de manager- erbij gehaald worden. Aldus geschiedt. Jeffrey is ontstemd en zegt het later te bespreken deze ochtend tijdens de weekbespreking.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!