Expeditie Robinson: Totale verbijstering op de eerste eilandraad
Bron: RTL/Shotbysud

Expeditie Robinson: Totale verbijstering op de eerste eilandraad

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

De twee eerste afvallers verlaten de expeditie niet maar gaan naar het afvallerseiland. En daar komt Iris als eerste aan en krijgt een paniekerig gevoel. Eva komt als tweede aan en is een en al strijd- en werklust.

Op kamp Zuid blijkt Slaby meer last te hebben van zijn elleboog en realiseren Krista en Willem zich dat ze misschien een verkeerde keuze gemaakt hebben. Ze hebben het lot laten beslissen waardoor Iris het eiland moest verlaten. Misschien was het beter geweest Slaby weg te sturen. Slaby die door een dokter onderzocht wordt en dan uiteindelijk besluit om mede voor het team op dag 2 de expeditie al te verlaten.

Op kamp Noord hebben ze de nacht redelijk doorgebracht maar het gesnurk van Frits heeft de anderen wel wakker gehouden. Radmilo blijkt 10 jaar lang kok te zijn geweest en gaat koken. Ze hebben kleine visjes gevangen. Als ze gebakken zijn bijt Frits zo de kop van een visje af en eet hem helemaal op. Anderen vragen of ze het wel met de ingewanden kunnen eten. Roosmarijn blijkt een moeilijke eter te zijn die moeite heeft met het eten van de kop en staart van de vis en wat uitspuugt.

Op kamp Zuid valt het eten van kok Roberta in de smaak, iets wat er in het algemeen voor zorgt dat koks niet snel worden weggestemd. Beide eilanden hebben dus iemand met kookervaring. Dus zowel Radmilo als Roberta zijn voorlopig wel veilig.

Immuniteitsmunten op afvallerseiland

Ondertussen vinden Eva en Iris een brief en blijkt dat er 2 immuniteitsmunten op afvallerseiland zijn verstopt. Het verschil tussen de beide dames blijkt groot te zijn. Eva is Eva, een energiebundel die kokosnoten open hakt, op zoek gaat naar munten en er een vindt. Iris heeft duidelijk minder energie en inzet. Dus misschien is de keuze om haar weg te stemmen i.p.v. Slaby is niet zo verkeerd geweest. Als Slaby zijn blessure niet erger was geworden, had hij waarschijnlijk meer bij kunnen dragen dan Ingrid.

Beide teams maken zich op voor de immuniteitsproef waarbij ze een trap moeten bouwen van grote blokken en dan water via holle bamboe staven naar een bak moeten geleiden. En dan zijn er in de zee voor elk teamlid nog een zakje te halen waarin tactische wapens zitten. Dit zijn immuniteitsmunten, extra stemmen, een nieuwe munt, de Palua munt die een kans kan geven op de eilandraad of niets.

Verschillende strategieën bij de proef

Beide teams gaan gelijk op maar hebben een verschillende strategie tijdens het geleiden van het water. Bij Noord gaat er steeds een persoon een zakje halen. De anderen geleiden het water en twee teamleden laten steeds het water van meerdere bamboestaven in één keer in de bak lopen. Team Zuid doet het via een lopende bamboe leiding maar heeft dan soms een ‘pis’ straaltje. Mede door het verschil in tactiek wint Noord. Noord wint niet alleen de proef, 3 teamleden, Floris, Iris en Roosmarijn hebben ook een zakje bemachtigd, maar alleen dat van Roosmarijn bevat de Palau Munt, de andere zakjes zijn leeg.

Op Zuid begint dan het spel om iemand weg te stemmen. Er vormen zich bondjes die tactisch proberen te kiezen. Krista, Jochen, Willem en Ilse zijn de 4 sterksten die al min of meer een groep vormen. Hierdoor voelen Jamie en Maxim zich zwakker en overleggen hoe te stemmen. Krista bespreekt met de vrouwen dat ze een man weg wil sturen om een evenwicht te houden tussen het aantal mannen en vrouwen. Mark is dan de meest logische keuze volgens haar. Mark geeft aan op een sterke persoon te stemmen die toch niet weggestuurd wordt, want dit kiezen is niet zijn ding en hij wil zeker niet op Jamie stemmen.

Als er dan gestemd wordt krijgt Jamie de eerste twee stemmen uit de pot, dan volgt Mark zijn stem voor de sterke Willem en dan achter elkaar 4 stemmen voor Mark die totaal verbijsterd en stamelend erbij zit. Hij begrijpt het helemaal niet. Heeft niet gehoord dat hij iets anders had moeten doen. Hij wenst de anderen succes, er zitten Robinsons in de groep en hij wenst de groep succes bij de volgende proef. Terwijl de anderen vertrekken blijft hij totaal verbijsterd achter. Hij stamelt en blijft zichzelf herhalen. Ik geloof niet dat ik ooit iemand in Robinson gezien heb die zo verbijsterd was nadat hij weggestemd was. Maar als hij hoort over afvallerseiland springt hij enthousiast op. Hij gaat ervoor!

Niks missen van Expeditie Robinson? Word lid van onze Facebook-groep!