Expeditie Robinson All Stars: De laatste eilandraad en de eerste finalist
Bron: RTL / Shotbysud

Expeditie Robinson All Stars: De laatste eilandraad en de eerste finalist

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Op winnaarseiland filosofeert Niels over de rest van de expeditie. Hij wil liever niet tegen Edith duelleren omdat ze zo sterk is. Hij heeft dus liever dat Edith weggestemd werd i.p.v. Rita. Edith die dus niet weggestemd is vergelijkt de komende proef met de finale van de Olympische spelen. Ze moet winnen anders wordt ze toch echt weggestemd.

Maar iedereen wil winnen om tegen Niels te mogen strijden voor de finale plaats en niets zou mooier zijn om dat te bereiken en dan van de ‘onverslaanbare’ Niels te winnen. Dus zo hebben Mariana, Sebastiaan, Ferry en Edith allemaal hun dromen en hoop voor de komende proef.

De proef

En dan de proef, Weer heel simpel zou je zeggen, als eerste een blok aan een touw gooien en ergens achter laten haken. Dan m.b.v. het touw een stuk oversteken. Dan met twee planken schommeltouwen overwinnen, dan met krukjes en een plank een ander stuk overbruggen en dan een driedelige evenwichtsbalk overwinnen. De laatste op het eerste deel ligt uit de proef en krijgt een zwarte stem. De laatste op het tweede deel ligt ook uit de proef. De eerste die finished krijgt een extra stem en de eerste twee die stemmen spelen tegen elkaar om de winst, immuniteit en de kans tegen Niels te mogen duelleren voor de 1e finaleplaats.

Het eerste deel van de proef blijkt niet de proef van Ferry te zijn. Het touw gooien en laten haken lukt niet en hij wordt hier laatste en ligt uit deze proef. Het tweede deel van de proef gaat identiek aan het eerste deel, Sebastiaan wordt eerste, Edith 2e en Do derde en dus valt Mariana af. Ook het derde deel gaat vrijwel hetzelfde Sebastiaan en Edith zijn de eerste twee op de evenwichtsbalk. En dus moet Do wachten, maar zowel Sebastiaan als Edith vallen van de balk. Do krijgt haar kans en vliegt in een keer over de balk en is de 1e. Dan strijden Sebastiaan en Edith voor de tweede kans. Sebastiaan weet dat hij moet winnen want dan heeft Edith geen kans meer en wordt zij op de eilandraad weggestemd. En het lukt hem ook, hij gaat tegen Do strijden en Edith ligt uit de proef waardoor haar expeditie vrijwel zeker eindigt op de eilandraad.

De strijd tussen Sebastiaan en Do wordt gekenmerkt door veel valpartijen. Beiden vallen vaak van de balk en Do zelfs een keer op een pijnlijke manier maar toch weet zij uiteindelijk te winnen. Do maag naar winnaarseiland om te duelleren tegen Niels en ze krijgt een hamburgerpakket mee.

Wie wordt de eerste finalist?

En dan is het moment van de beslissingen aangebroken. De dag na het eten van het hamburgerpakket is er geen eten op winnaarseiland en dus moeten Niels en Do duelleren met een lege maag. Ze moeten staan op kleine uitsteeksels op een paal. Deze worden steeds kleiner. Wie het langste blijft staan wint en is de eerste finalist. Na ruim 40 minuten gestaan te hebben zegt Niels: ‘deze is voor jou” en sprint uit de paal. Do wordt de eerste finalist en Niels gaat met immuniteit en 6 stemmen naar de eilandraad.

Ik heb het gevoel dat Niels dit min of meer als een bewuste keuze heeft gedaan on verder zijn krachten te sparen met als bijkomend voordeel dat hij er zeker van kan zijn dat Edith, de enige deelnemer waar hij echt bang voor lijkt te zijn uit de expeditie wordt gestemd. Op de eilandraad is dit ook het geval. De 6 stemmen van Niels bezegelen het lot van Edith en zij moet net voor de halve finale de expeditie verlaten.

De halve finale gaat dus tussen de gedoodverfde winnaar en alleskunner Niels, Sebastiaan, Ferry en Mariana. Sebastiaan lijkt hierbij de enige te zijn die nog een kans heeft om Niels van een overwinning af te houden.