Expeditie Robinson: Schaak grootmeester Willem
Bron: RTL/Shotbysud

Expeditie Robinson: Schaak grootmeester Willem

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

De expeditie nadert zijn einde. De laatste immuniteitsproef, het laatste duel, de laatste eilandraad en de immuniteitsmunten bepalen wie naar de halve finale gaat. De winnaar van de immuniteitsproef is zeker van de halve finale en de twee mensen met de immuniteitsmunt zijn ook zeker van de halve finale. En de strijd gaat tussen twee kampen, twee groepen. Enerzijds Mark, Floris en Guido en anderzijds Ilse, Willem en Jochen.

De sterkste is waarschijnlijk Jochen die al een paar keer een immuniteitsproef heeft gewonnen. Guido is de ‘Joop Zoetemelk’ ’van deze expeditie. HIj is net als Joop destijds de ‘eeuwige’ tweede. Ilse en Jochen hebben al een duel gewonnen. Mark heeft er al meerdere gewonnen. Floris is tot nu toe misschien de minst opvallende speler van dit zestal.

Beide teams overleggen voor de proef al over wat te doen. En beide teams beseffen dat een van hen moet winnen en geen van hen met verliezen want dan kun je twee spelers uit het andere team laten duelleren tegen elkaar. Maar het plan is leuk maar dat moet wel lukken.

De laatste immuniteitsproef.

De proef is simpel: een touw uit de knoop halen, een brug bouwen, met een balletje balanceren en dan nog een schuifpuzzel maken. Direct blijkt dat sommigen moeite hebben met de stugge knopen. Guido echter niet, die gaat als een raket uit de startblokken. En Guido is dan ook de eerste bij de puzzel. Gevolgd door Willem, Mark en Jochen. Dus daar is nog alles mogelijk. Floris en Ilse zijn de langzaamste. En dus is voor beide teams nog alles mogelijk.

Maar de ruime voorsprong die Guido had, zorgde ervoor dat hij de proef won. Ilse wordt uiteindelijk laatste. Dus alles zit mee voor Guido, Mark en Floris. Guido besluit om Mark en Floris mee te nemen naar het winnaarseiland. En dat Ilse tegen Jochen moet duelleren. Voor Guido is er echter geen eten om mee te nemen naar het winnaarseiland maar een spa pakket.

Schaakgrootmeester Willem heeft een tactiek bedacht.

Beide teams filosoferen over wat te doen op de eilandraad. Op wie te stemmen en wat te doen met de immuniteitsmunt die overdraagbaar is. Mark wil zijn munt aan Floris geven maar die wil dit absoluut niet. Willem beseft ook dat hij Ilse of Jochen veilig kan spelen door zijn munt af te geven. En zowel Mark als Willem tonen zich een echte teamspeler door hun munt af te willen geven en dan zelf risico te lopen.

Op de eilandraad zet Mark zijn immuniteitsmunt .En dan is de tweede die een munt inzet, Ilse! Die dankbaar de munt van Willem heeft geaccepteerd. Dus alle stemmen op Mark en Ilse zijn dus niet geldig. Mark krijgt buien de zwarte stem twee stemmen. Ilse krijgt er 9! En dan krijgt Floris er ook 3 en moet dus de expeditie verlaten. En dan blijkt dat de ‘schaakgrootmeester’ van de expeditie, Willem weer de juiste tactiek heeft uitgedacht. En dus moet Floris de expeditie verlaten.