Het Perfecte Plaatje: 4 in 1 maakt het compleet
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: 4 in 1 maakt het compleet

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Afgelopen week zijn er fantastische foto's gemaakt voor de thuisopdracht. Jammer dat ze deze zo ontzettend snel laten zien, want er zaten echte pareltjes tussen.Nederland heeft ook massaal meegedaan aan de opdracht en het zal niet makkelijk geweest zijn, om daar een winnaar uit te halen.

Deze week wordt een heel ander verhaal. Want nu al lees ik niets anders als: 'Wat was de opdracht ook al weer?' 'Waar vind ik die instelling op mijn camera?' 'Ik kan dat helemaal niet met mijn camera.' Dus het beloofd wat deze week. In een volgende alinea gaan we hier iets verder op in. Deze week was het redelijk rustig, nu de benjamin van het stel, Bente, niet langer door het programma heen stuiterde. Jammer Bente, hopenlijk kun je in het fotograferen je rust vinden en blijf je het doen!

4 in 1 foto's.

Deze week gingen de fotografen aan de slag met een speciale opdracht, een foto maken waarbij het onderwerp meerdere malen, met een minimum van 4 x, in beeld komt. Dit soort plaatjes zie je inderdaad wel eens in de actiefotografie en is zeker super gaaf om te doen. Maar zoals door velen al opgemerkt, niet zo gek met de camera's die de fotografen ter beschikking hebben, dat heeft de gemiddelde fotograaf niet. Zelfs mijn nieuwe, dit jaar gekochte camera, heeft deze optie niet, maar is dan ook geen Canon. Geen idee of deze optie enkel voor Canon camera's beschikbaar is, maar wel jammer dat veel thuisfotografen de optie niet hebben.

Grappig is het wel, dat de fotografen elkaar inmiddels iets minder gunnen, als dat ten koste gaat van hun eigen tijd of van de locatie die ze willen. Ze gaan een beetje op dezelfde manier kijken en dus is het ook niet gek, dat ze voor dezelfde plekjes gaan. Mooi dat een enkele dan juist out of the box denkt en een totaal andere locatie kiest. Hoewel de skateboarder daar iets minder blij mee was waarschijnlijk. Zo zonde dat de uiteindelijk gekozen foto, dan weer totaal af doet aan de locatie. Soms lijkt het wel of men bewust een foute keuze maakt bij het uitzoeken van de foto die ze gaan gebruiken.

Uiteindelijk zijn er een aantal toffe beelden gemaakt, sommige totaal mislukt, maar de meesten geweldig. Jammer dat de freerunner bij Edwin, niet op 1 plaatje met beiden benen op de grond stond. Dan had hij zeker hoog gescoord en was de uitslag heel anders geweest. Want technisch gezien, was hij veel beter dan de foto van degene die nu net niet als laatste is geëindigd. Heel jammer. De foto van Maik vond ik persoonlijk gewoon totaal mislukt en zag er dan ook niet 1 of ander speciaal concept in. Hij denk ik ook niet, maar de jury in ieder geval wel. 

Linda was van deze opdracht absoluut de terechte winnaar, al had ik de volgorde daarna zeker anders willen zien. Maar goed, de jury kijkt op een andere manier dan wij thuis en krijgt ook niet alles mee, wat wij wel zien natuurlijk. Maar toch, zo jammer Edwin... 

De fashionshoot

De fashionshoot deze week met modellen uit een iets hogere leeftijdscategorie. Super leuk, alhoewel sommige outfits serieus verschrikkelijk waren om naar te kijken. Dat je een man een knal oranje pak aan laat doen, is nog tot daar aan toe (en het stond hem nog ook) maar een felgele jurk in de vorm van een grote ronde vlek, hoe dan? Dat staat toch niemand, jong of oud? Fashion is altijd een beetje over de top, maar dit was er toch wel ver overheen en weer helemaal terug. Dat maakt het niet makkelijker om het model goed op de foto te zetten. 

De locatie was een ramp, in ieder geval om te fotograferen. Want modellen met felle kleding, in een gamehal met felle kleuren, is gewoon echt heel lastig. Geraldine heeft het wat dat betreft heel goed gedaan, door telkens te wachten oip het licht, waarbij ze vond dat het model het beste uit kwam. Jammer dat de koptelefoon een beetje wegviel en Elmo te veel opviel, maar dat zijn kleinigheidjes. Ook hier zijn er veel betere foto's gemaakt, dan degenen die zijn gekozen, door sommigen. Jammer dat ze daar niet iets meer aandacht aan besteden in het programma. Ik denk dat je daar ook veel van kunt leren als kijker.

Dag Edwin

Helaas, voor Edwin hield het deze week op. De fashionshoot nekte hem, door de ruimte waar hij duidelijk geen kant mee op kon. Begrijpelijk. Maar wel ontzettend jammer. Is het terecht? Hhhmmm, misschien. Als je kijkt naar de foto's van deze week, dan snap ik de punten van kritiek. Maar als je kijkt naar het geheel, qua techniek en zijn manier van kijken enz, dan ben ik het er niet helemaal mee eens. Eigenlijk was Tina voor mij deze week de juiste keuze geweest om naar huis te sturen. Edwin had zeker een grote kans gemaakt om verder te komen in het programma en was stiekem 1 van de 2 die ik hoopte c.q. verwachte terug te zien in de finale. Jammer...

Voor degenen die wel mee kunnen doen met de opdracht van aankomende week, heel veel succes. De conurrentie zal wel wat minder zijn dan met de opdracht van vorige week. Voor degenen die de optie niet hebben op hun telefoon, je kunt ook veel in photoshop bereiken, door 4 foto's samen te voegen tot 1. Ik ben benieuwd naar het resultaat en tot volgende week.

Meepraten en je eigen plaatjes delen? Word lid van onze Perfecte Plaatje-groep op Facebook!