Het Perfecte Plaatje: Een spannende shoot
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Een spannende shoot

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus-Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Vorige week hadden de kandidaten nog geluk, dat er niemand naar huis hoefde. Helaas was dat deze week niet zo en moest 1 van de fotografen het toneel verlaten. Jammer. Ik vind het persoonlijk een hele leuke groep. Een mooie mix qua leeftijd en persoonlijkheden, maar geen enorme uitschieters. Vaak heb je aan het begin van het seizoen al een favoriet (of 2) en voor mij zijn dat deze keer Niek en Waldemar. Niet eens omdat ze de beste zijn, maar gewoon omdat ik ze leuk vind in het programma. Al moet ik zeggen dat Quinty ook echt wel in het rijtje hoort. Een top 3 dan maar. Voor de eerste shoot moeten de kandidaten weer naar buiten, waarbij ze beweging moeten vast leggen. Of eigenlijk, scherpte met rondom beweging. En dat is nog niet zo makkelijk.

Als extra opdracht moest het onderwerp op de telefoon bezig zijn, wat bij enkele van de kandidaten al direct een beeld in hun hoofd deed ontstaan. Wanneer je zo kort de tijd hebt, is het lastig om echt creatief te zijn en heb je al snel, dat men met dezelfde ideëen aan komt zetten. Het zebrapad hebben we dan ook diverse keren voorbij zien komen. Er werd nog een poging gedaan tot panning, waarbij je het bewegende object volgt met je camera en deze stil lijkt te staan, terwijl de omgeving beweegt. Dit wordt in de sportwereld vaak toegepast bij bv wielrenners of auto's. Maar dat is echt lastig. Beter is het om te kiezen voor een stilstaand onderwerp en de rest te laten bewegen. Langzame sluitertijd zorgt er voor, dat je ook heel snel je eigen beweging terug ziet in het beeld. Bij elke ademhaling beweegt je camera en het is absoluut niet makkelijk, om die stil genoeg te houden. Het statief is daarom eigenlijk wel een must.

Verdeelde jury
Wat op viel, was dat de jury best een beetje verdeeld was met de beoordeling en dat vind ik mooi. We zijn tenslotte allemaal anders en ook professionele fotografen hebben ieder een andere kijk op de gemaakte foto. Persoonlijk vond ik de foto van Frans veel te druk, omdat de mensen die voorbij liepen, allemaal op dezelfde lijn zaten. Hadden deze meer verdeeld geweest over de foto, was hij een stuk sterker geweest. De foto van Quinty was vooral goed uitgedacht. Ze had een plan en daar hield ze zich aan. Ze was niet de enige met datzelfde plan, maar heeft deze wel het beste uitgevoerd en zodoende een hele sterke foto. Niek heeft ook duidelijk kijk op de dingen, maar moet nog wel het eea leren qua compositie. Ze zijn niet voor niets pas net gestart. Heel gaaf, die gekleurde lijnen en wanneer hij meer lucht en minder van de weg had laten zien, was hij absoluut veel sterker geweest. Geen makkelijke opdracht dus, maar door allen toch best goed uitgevoerd.

Op naar de tweede opdracht. Wat altijd lastig is met modellen, is dat je enorm veel pech of enorm veel geluk kunt hebben. Boudoir is niet bepaald makkelijk, want je moet echt proberen iemand sexy weg te zetten, zonder dat het gaat lijken op een heel andere soort fotografie. Wanneer je dan een model treft die net een tikje ouder is dan gemiddeld of iemand met een voorgevel waar je u tegen zet, wordt dit toch een echte uitdaging. Ik krijg het gevoel dat men niet heel goed kijkt naar de beelden die de fotograaf die uitleg geeft, mee brengt. Hier hadden ze enorm veel inspiratie uit kunnen halen. Ook kan ik me voorstellen dat je wat gemakkelijker foto's maakt op de 1e verdieping, dan op de begane grond, waar iedere voorbijganger naar binnen kan gluren. Maar ja, de kamers mochten ze zelf kiezen.

Waarom, waarom?
Er zaten twee mooie mannelijke modellen bij, die je ontzettend goed sexy had kunnen neerzetten, zonder dat het overdreven werd. Frans dacht hier echter anders over en maakte er een meer comedy achtige ...foto van. Zo jammer, want daar heb je het dus, in de voorbeelden van de fotograaf stond een waanzinnige foto met een mannelijk model, die absoluut gebruikt had kunnen worden als inspiratie. Juist niet te veel laten zien, dingen over laten voor de verbeelding. Wat ik vorige week ook aan gaf en wat deze week absoluut niet anders was, is dat er vaak gekozen wordt voor de verkeerde foto. Waarom? Het andere mannelijke model met stropdas, werd ook op de foto gezet met de rug naar de camera toe. Had hem even over de schouder laten kijken en je had je als kijker afgevraagd, of hij zich kon omdraaien. Dat spreekt tot de verbeelding en maakt een mooie boudoir foto. De sluier werd op een fantastische manier ingezet en hier zaten echt schitterende foto's bij, maar ook hier werd 1 van de minste gekozen. Nogmaals, waarom?

Soms lijkt het wel of de fotografen bewust kiezen voor een slechte foto, want er zaten pareltjes tussen. Dit zal niet echt zo zijn verwacht ik, want ze willen allemaal winnen, maar ze gooien ook veelal die overwinning zelf in de prullebak. Hier valt naar mijn idee nog heel wat te halen aan begeleiding. Want fotograferen heeft vooral te maken met een goed oog hebben voor hetgeen je wilt neerzetten, een visie. En die hebben ze bijna allemaal wel. Maar uiteindelijk is het niet dat beeld, wat ze aan de jury laten zien. Heel jammer dus. Quinty is deze week de terechte weekwinnaar. Haar foto met tegenlicht was schitterend, al had er wellicht iets minder ruimte aan de bovenkant mogen zitten. Maar heel goed gezien, goed de voorbeelden in gedachten gehouden en hier mee aan de slag gegaan en vooral, de juiste keuze gemaakt! Helaas hield het op voor Annemarie. Ik vond dat ze het zeker niet slecht deed en dat ze absoluut nog potentie had om te verbeteren in de komende weken. Maar goed, er moet uiteindelijk toch iemand naar huis. 

Volgende week zit ik er weer klaar voor, benieuwd wat de kandidaten dan voor hun kiezen krijgen. 

Meepraten en je eigen perfecte plaatjes delen? Word lid van onze Facebook-groep!