Spraakmakend programma ‘Peter R. over de grens’ van start
Geschreven door Daniël SchalkVrijdag 18 april is Peter R. de Vries terug op televisie met het spraakmakende nieuwe programma ‘Peter R. over de grens’. Voor deze zesdelige serie stelt De Vries internationale schendingen van de rechten van het kind aan de kaak, zoals kinderhandel, kinderslavernij en het ritueel offeren van kinderen.
Met een confronterende aanpak - de ‘methode De Vries’ - belicht de misdaadverslaggever de strijd voor kinderrechten middels onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Hiervoor reist hij af naar zes verschillende landen, wereldwijd. Het onderzoek nam in totaal een jaar in beslag. De Vries maakt ook in deze serie veel gebruik van de verborgen camera en laat ons daarmee de harde realiteit zien die vaak haaks staat op de ‘officiële’ verhalen.
Peter R. de Vries: “Ik dacht dat ik na 35 jaar misdaadjournalistiek wel alles had meegemaakt, maar tijdens het maken van deze serie stond ik regelmatig met tranen in mijn ogen en met een dichtgeknepen keel van emotie over wat onschuldige kinderen allemaal wordt aangedaan, terwijl de autoriteiten de andere kant op kijken, heel schokkend.”
Peter R. naar Oeganda
In de eerste aflevering reist Peter R. af naar Oeganda waar hij geconfronteerd wordt met de vreselijke realiteit van het ritueel offeren van jonge kinderen. Lichaamsdelen, zoals de tong en de genitaliën, worden afgesneden. Hiermee zou voorspoed en zakelijk succes worden gekocht. Diepgeworteld bijgeloof, uitgevoerd door medicijnmannen, waarmee ook nog eens grof geld wordt verdiend. De Vries ontmaskert zo'n 'toverdokter' met behulp van een verborgen camera.
Peter R. over de grens wordt mede mogelijk gemaakt door KidsRights, de stichting die opkomt voor de positie van zeer kwetsbare kinderen, waar ook ter wereld, en hun rechten promoot en ondersteunt.
Marc Dullaert, oprichter van Stichting KidsRights: "Kidsrights heeft Peter R. de Vries, als gerenommeerde onderzoeksjournalist, de unieke vraag gesteld om een aantal verborgen kinderrechtenschendingen in de praktijk te onderzoeken en onafhankelijk te toetsen. Het resultaat is ronduit schokkend te noemen en zal internationaal een hoop stof doen opwaaien".