Mijn Zaak Is De Beste: Vislucht?!

Mijn Zaak Is De Beste: Vislucht?!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is weer woensdag en weer tijd voor Mijn Zaak Is De Beste. In de tweede aflevering staan drie viszaken centraal. Je zou denken dat er een luchtje aan zit, maar dat is natuurlijk een te makkelijke grap. Daarom laat ik die grap ook maar even achterwegen. Ik wil niet achter het net vissen.

Als eerste wordt de viskar van de broers Aard en Peter beoordeeld. Wat meteen opvalt is het enthousiasme van de broers. De twee brengen sfeer in hun viskar. Al is het alleen al door het zingen. Zij maken van een haring een feestnummer. Met muziek maak je de klanten blij. Zij zingen over hun product, zoals ze het zelf zeggen én zingen.

Maar de andere twee ondernemers; Ingrid en een andere Peter moeten kritisch kijken. Meteen komt Ingrid met een zure (haring) opmerking. Zo mist zij de prijskaartjes bij de vis in de vitrine. Wat kost een visje nou eigenlijk? Misschien zijn Aard en Peter dan even vergeten? Of waren ze simpelweg nog niet zo ver. Ook vond Ingrid het erg koud in de viskar. Het leek volgens haar wel alsof ze in een grafkelder stond.

De andere Peter vond het een mooie viskar. Het zag er volgens hem prachtig uit. Het deed hem een beetje denken aan kamperen. Zelf heeft de andere Peter een viszaak in Volendam. Dus dat is ook lastig met elkaar te vergelijken. Zelf gaven Aard en Peter aan de vis zo min mogelijk te willen aanraken. Er moet zoveel mogelijk vis overblijven voor de klant.

Het Volendamse duo Jan Keizer en Anny Schilder kwam ook even langs. Zij keken ook kritisch naar de viskar. Ook Anny viel het op dat er geen prijskaartjes aanwezig waren. Hierop hadden de broers meteen een weerwoord. Het zijn vieze prijskaartjes en zij houden van schone vis. Dus daarmee is het prijskaartprobleem opgelost!

Na alles te hebben bekeken was het tijd voor de punten. Zowel Ingrid als ook de andere Peter keken kritisch naar de viskar. Zij moesten onder andere beoordelen op smaak, kwaliteit en klantvriendelijkheid. Uiteindelijk kregen Aard en Peter van zowel Ingrid als van de andere Peter 23 punten!

Als tweede was de viswinkel van Ingrid aan de beurt. Het is niet zomaar een viszaak, nee het is  een waar kunstwerk. Vis en kunst gaan hand in hand in deze viszaak. Naast een lekker visje kun je ook een mooi schilderij kopen. Ingrid is een slimme onderneemster,dat is mij wel duidelijk.

Maar er is ook een minpuntje aan Ingrid. Zij woont op slechts tien minuten afstand van haar werk. In plaats van de fiets, pakt zij toch de auto. Zelf zegt ze dan ook dat het uit luiheid is. Ik ben blij dat Ingrid wel eerlijk is. Niet iedereen zou hier zo open en eerlijk vooruit komen. Dat geeft haar toch weer een pluspuntje.

Ook werkt zij met handschoenen. Niet zomaar handschoenen, maar zwarte handschoenen. Ingrid is een onderneemster die overal inzetbaar is. Zij is gastvrouw, keukenhulp, ober en helpt met de bereiding van de vis. Een multi-inzetbare medewerkster. Het lijkt erop alsof zij alles zelf wil ervaren, om zo nog beter haar werk te kunnen doen. Wederom een grote pluspunt.

Maar Peter (Aard bleef bij de viskar) en de andere Peter gingen kritisch kijken. Zo viel hen beide op dat er een nep krab in de vitrine lag. Dat kan natuurlijk niet in een viswinkel van deze klasse. Daarnaast vond de andere Peter het raar dat Ingrid alles aan de leverancier overliet. Peter (van Aard) wil zelf altijd kijken bij de vis en zelf de vis uit kunnen zoeken.

Ingrid blijft Ingrid en gaf een kritische noot(!) terug. 'Niet zingen in mijn zaak' haha aldus Ingrid tegen de zingende Peter. Daarbij denk ik. doe maar even normaal Ingrid. Je moet niet kritisch terug gaan doen, als jij beoordeeld wordt. Maar zoals ik al zei Ingrid blijft Ingrid.

Wanneer Jan en Anny binnen komen, valt de mond van Anny open. Het lijkt volgens haar wel op een showroom van vissen. Zij werd er meteen enthousiast van. Jan wilde maar wat graag zo'n zaak in Volendam hebben. Dan zou hij zeker met zijn vrouw daar een visje gaan halen. Dat heeft Ingrid maar mooi in de pocket!

Als laatste werd de viswinkel van de andere Peter beoordeeld. Wat meteen opviel is het grote hoeveelheid personeel. Voor elke vis in de winkel leek er wel een personeelslid te staan. En nee dan overdrijf ik niet, om in de vistermen te blijven. Ingrid werd meteen blij van alle handschoenen. Dat is voor haar heel belangrijk. Want Ingrid heeft iets met handschoenen.

Wederom kon Ingrid het niet laten. Zij gaf weer een kritische noot(!) aan de zingende Peter. 'Stop met zingen'! Dat vind ik zo ontzettend plat en ordinair. Laat die Peter lekker zingen. Want muziek is toch zoiets leuks, zelfs in een viswinkel. Maar waar Ingrid wel gelijk in had, is de andere Peter. Die was vrij stil naar zijn klanten toe. Hij bleef een beetje achter het net staan. Dat vond ik zelf ook wel een beetje jammer.

Rouwe vis gaat er bij Anny niet in. Maar zij en Jan waren wel heel blij van deze viswinkel. Wellicht kwam dat ook wel omdat deze in Volendam te vinden is. Dat vond ik wel een beetje jammer. Dat Volendammers een viswinkel uit Volendam gaan beoordelen. Want je ruikt dat dit (vis)zaakje gaat stinken. Dat weet je gewoon, dat voel ik gewoon. En wat denk je?

Het gebeurt ook gewoon echt! De ondernemers mochten elkaar beoordelen. Zij gaven elkaar allemaal punten. De zingende broers, Aard en Peter, kregen de meeste punten. Maar daarna kwamen de punten van Jan en Anny. Het hoogste cijfer kreeg de andere  Peter uit Volendam... en niet omdat ze uit Volendam komen hoor, zei Anny. Nou maak dat de kat wijs Anny! Dat geloof je toch zelf zeker niet?! Kom nou zeg.

Maar door het cijfer van Jan en Anny wist de andere Peter deze aflevering te winnen. Ingrid vond het jammer dat ze niet gewonnen had. Zelf ben ik fan van Aard en Peter. Van die twee word ik gewoon vrolijk. Ik zou zelf bijna weer vis gaan eten. Ik eet zelf al jarenlang geen vis meer. Maar dat staat los van deze blog natuurlijk. Dat is iets voor een andere blog op een andere website misschien. 

Ik heb in ieder genoten van deze aflevering. Volgende week woensdag is Mijn Zaak Is De Beste er weer. Ik ga dan zeker ook weer kijken. Jullie ook? 

Tot volgende week!

Mijn Zaak Is De Beste is iedere woensdag om 20.30 uur te zien bij RTL 4.