Nieuw RTL 4-programma 'Op De Vlucht' spoort voortvluchtige pedofiel Richard B. op

Nieuw RTL 4-programma 'Op De Vlucht' spoort voortvluchtige pedofiel Richard B. op

Geschreven door Pieter Jongsma

Donderdag 1 mei gaat bij RTL 4 ‘Op De Vlucht’ van start, het nieuwe programma waarin John van den Heuvel op zoek gaat naar veroordeelde criminelen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten. Hij laat zien hoe ze zich vaak op sluwe wijze schuil houden in het buitenland en zorgt ervoor dat ze worden gevonden en alsnog worden gestraft.

In de eerste aflevering gaat John in de Filipijnen op zoek naar de Nederlandse pedofiel Richard B. Hij is veroordeeld voor kindermisbruik, maar weet al jaren uit handen te blijven van justitie. Na een lange zoektocht weet John hem op te sporen in een sloppenwijk, waar hij zich opnieuw aan een minderjarige jongen heeft vergrepen.

Volgens cijfers van het Ministerie van Justitie zijn er 12.000 misdadigers die eigenlijk achter de tralies horen, maar vanwege ontsnappingen, cellentekort, te weinig opsporingscapaciteit bij Justitie of het ontbreken van uitleveringsverdragen de dans ontspringen. Onbeschrijflijk leed bij de slachtoffers van deze onder anderen geweldplegers, pedoseksuelen, oplichters en oorlogsmisdadigers is het gevolg. Op hun verzoek gaat John wereldwijd op zoek naar de schuilplaatsen van Nederlandse veroordeelden en verdachten van deze zeer ernstige misdrijven.

“De afgelopen maanden heb ik met een klein, maar zeer professioneel team onderzoeken gedaan in Zuid-Amerika, Zuid-Europa, Thailand, de Filipijnen en Kroatië,” aldus Van den Heuvel. "Het waren moeilijke en soms ongelooflijk spannende missies, waarbij we voortdurend alert moesten zijn. In sommige gevallen waren de veroordeelden al meer dan tien jaar op de vlucht. Toch wisten we ze te vinden. In alle gevallen konden ze op onze aanwijzingen worden gearresteerd en had het recht uiteindelijk zijn loop."

Volgens John van den Heuvel is het probleem rond de opsporing van voortvluchtige criminelen niet eerder zo indringend in beeld gebracht. "’Op De Vlucht’ is het moeilijkste programma wat ik tot nu toe maakte, maar de voldoening als we een ontsnapte veroordeelde wisten te vinden was heel groot. Hoe fijn is het als je een slachtoffer, dat nog steeds dagelijks gebukt gaat onder de gevolgen van bijvoorbeeld seksueel misbruik, kunt bellen dat je de dader na jaren hebt opgespoord?"

Uitzending
RTL 4, donderdag 1 mei 20.30 – 21.30 uur