Recensie: Wie goed doet
Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:SBS6 heeft (weer) goud in handen!
SBS6 heeft weer een succes te pakken op de zaterdagavond. Na het succes van Sterren Springen komt nu een nieuw programma; Wie goed doet.
In Wie goed doet wordt getest hoe goed Nederlanders zijn voor elkaar. Hoe behulpzaam is Nederland? Deze vraag zou eenvoudig beantwoord kunnen worden, maar is dit ook zo?
Het programma gaat met behulp van de verborgen camera op zoek naar mensen met een groot hart voor een ander. Gelukkig zijn er genoeg mensen die behulpzaam lijken te zijn. Wie wil er nu niet een oudere vrouw helpen met het redden van een knuffeldier van haar kleinkind.
De presentatie ligt in handen van Renate Gerschtanowitz. Samen met haar team gaat ze op onderzoek uit. De uitslag van het onderzoek kan de kijker elke week bekijken bij SBS6.
Het doel van dit programma is om de kijker er van bewust te maken om vaker iets goeds te doen voor een ander. Helpen waar het kan moet vanzelfsprekend zijn. Dat de mensen geld krijgen om een goede daad te verrichten kan leiden tot een verkeerd beeld van het spreekwoord. Wie goed doet, goed ontmoet. Een goede daad moet niet beloond worden, de goede daad zou zélf voldoende moeten zijn.
Dat lijken de mensen die in dit programma komen ook te vinden. Bijna alle mensen die een goede daad voor de verborgen camera verrichten willen het ontvangen geld niet aannemen. Dat zorgt er voor dat de kijker ook inziet dat het normaal zou moeten zijn een ander te helpen, zonder tegenprestatie.
Naast de verborgen camera zien we Renate zelf ook meerdere keren in actie, voor de camera. Zo ontvangt zij wekelijks een brief van iemand die iets goeds wil doen voor een anders. In Nederland zijn veel mensen die zich enorm inzetten voor een ander en er weinig voor terug vragen. Daar maakt Renate een einde aan. Zij zorgt er voor dat die persoon in het zonnetje wordt gezet. Dit zorgt voor veel vreugde. Renate kan zich goed inleven en komt geloofwaardig over. Ze is de juiste vrouw om dit programma te maken. De kijker krijgt een ''Natasja Froger'' moment. De emotie komt goed over.
Dat niet alleen volwassenen het (inmiddels) bekende spreekwoord kennen, blijkt wel uit de reacties van kinderen. Diverse kinderen geven zich op om een familielid extra in het zonnetje te zetten. De familieleden verwachten dit totaal niet en zijn dan ook blij verrast met de goede daad van deze kinderen.
In deze drukke tijden lijkt het er sterk op dat Nederland positief aan het veranderen is. Goed doen voor een ander moet weer vanzelfsprekend worden. Renate lijkt hiermee figuurlijk goud in handen te hebben. Ze zet de Nederlanders een spiegel voor; hoe zou je zelf reageren bij een situatie waarbij een vreemde om hulp vraagt. Help je meteen of loop je weg? Na afloop van dit programma zal er door de kijkers zeker nagepraat worden.
Wie goed doet is een leuk programma wat ook goed scoort. Vorige week keken meer dan 1 miljoen kijkers naar de tweede aflevering. Hiermee lijkt SBS6 weer een succesvolle zaterdagavond in handen te hebben.
SBS doet goed in de vorm van het maken van een mooi programma en wordt goed ontmoet in de vorm van de hoge kijkcijfers.
Als er een programma kijkcijfers verdient, dan is het wel dit programma!
Wie goed doet is elke zaterdagavond rond 22.00 uur te zien bij SBS6!