WK 1990: hoe kon het zó fout gaan

WK 1990: hoe kon het zó fout gaan

Geschreven door Pieter Jongsma

De WK-historie van het Nederlands elftal kent veel hoogtepunten, maar ook een paar peilloze dieptepunten. Eén van de diepste dalen betreft het wereldkampioenschap van 1990 in Italië. Voor het oog van de wereld spuugde Frank Rijkaard naar zijn Duitse tegenstrever Rudi Völler.

Maar ook achter de schermen was het een puinhoop in de selectie van bondscoach Leo Beenhakkker. Het was zo erg dat Beenhakker er niet meer over wil praten. Desondanks waagt Andere Tijden Sport zich aan een reconstructie van een mislukte missie. Met hoofdrolspelers als Ruud Gullit en Ronald Koeman.

Voorafgaand aan het WK van 1990 in Italië is het Nederlands elftal de gedoodverfde favoriet. Oranje is regerend Europees kampioen en ‘De Drie Van Milaan’ - Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard - vormen de gevreesde kern van het elftal. AC Milan heeft immers met dit Nederlandse drietal als kloppend hart juist weer de Europa Cup 1 gewonnen.

Maar onderhuids zit het bij Oranje al scheef als Thijs Libregts als opvolger van Rinus Michels wordt aangesteld. Hij overleeft de slangenkuil niet en hij vertrekt tussentijds. De meerderheid van de spelersgroep wil Johan Cruijff als opvolger, maar het wordt Leo Beenhakker. De spelers voelen zich niet serieus genomen en vanaf dat moment is de sfeer in de selectie bedroevend.

Andere Tijden Sport reconstrueert de gebeurtenissen rond het dramatisch verlopen voetbaltoernooi aan de hand van gesprekken met oud-internationals als Ruud Gullit, Ronald Koeman, Adri van Tiggelen, Hans van Breukelen en toenmalig voorzitter sectiebestuur betaald voetbal, Martin van Rooijen. Sommigen, zoals KNVB-verantwoordelijke Van Rooijen, spreken voor het eerst openhartig over de tumultueuze periode die volgde op Oranjes grootste voetbalsucces.

 

WK 1990: hoe kon het zó fout gaan
Vrijdag 27 juni
21.30 uur, Nederland 1