Aanbeveling: jury Holland's Got Talent!

Aanbeveling: jury Holland's Got Talent!

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Holland's Got Talent (HGT) 2014 is inmiddels voorbij. De finale werd zaterdagavond gewonnen door de 81-jarige Léon. Dat werd bekeken door ruim 1.7 miljoen kijkers. Nu lijkt HGT even uit beeld te zijn, maar niets is minder waar. Showbizznetwork komt met een eerste aanbeveling op deze talentenjacht. (Sebastiaan, bekend van de recensies en de GTST-blogs, schrijft zijn eerste aanbeveling).

De geschiedenis van HGT

Het door Simon Cowell bedachte Got Talent kreeg ook een Nederlandse variant. Onder de naam Holland's Got Talent werd gezocht naar talent in Nederland. Dat talent een breed begrip is heeft het programma inmiddels wel bewezen. Ieder seizoen komen er weer veel talentvolle en ook talentloze acts op het podium om zich voor de jury te bewijzen.

In 2008 zag HGT het levenslicht bij SBS 6. De presentatie lag toen ik handen van het SBS 6 paradepaardje Gerard Joling. Deze presentator werd toen veel ingezet als presentator van diverse andere talentenjachten. De drie koppige jury bestond toen uit Henk-Jan Smits, Patricia Paay en Robert Ronday.

Een jaar later stond seizoen twee op het programma. Ook dit werd uitgezonden bij SBS 6. Het eerste seizoen smaakte duidelijk naar meer en daardoor kwam er een tweede seizoen. De presentatie lag opnieuw in handen van Gerard Joling. Aan de jury werd ook niets veranderd. Een duidelijke kopie van seizoen één.

Verhuizing van SBS 6 naar RTL 4

HGT verhuisde in 2010 van SBS 6 naar RTL 4. Deze ''verhuizing'' zorgde voor veel veranderingen. Het programma op zich veranderde niet, maar de inhoud wel. De presentatie werd verzorgd door Robert ten Brink, die ook verhuisde van SBS 6 naar RTL 4. Ook de jury zag er totaal anders uit. Het vrouwelijke jurylid, Patricia Paay verhuisde gewoon mee en nam maar wat graag plaatst achter de jurydesk.

Naast haar zat onder meer Gordon. Zijn scherpe mening en zijn aanstekelijke lach zorgden ervoor dat hij ook achter de jurydesk mocht plaats nemen. De derde plek werd vrij gehouden voor Dan Karaty. Dit was toen best opmerkelijk, een Amerikaan die het Nederlandse talent moest beoordelen. Dit deed Dan op geheel eigen professionele wijze. Daarna heeft Dan vaker plaatst genomen in televisie programma's als jurylid, onder meer in Everybody Dance Now.

Het eerste seizoen bij RTL zorgde er voor dat er een nieuw seizoen kwam. In 2011 werd er niets veranderd aan het succesvolle televisie format. De presentatie lag opnieuw in handen van Robert ten Brink. Aan de jury werd ook niets veranderd. Gordon, Patricia en Dan mochten opnieuw plaats nemen achter de jurydesk. In 2012 bleef het ook gelijk. Niets werd veranderd, de presentatie en de jury bleven gelijk, waardoor het drie seizoenen lang een goede indruk maakte bij RTL.

Exit Patricia Paay 

Maar in 2013 gebeurde er iets opvallends. Er was een wisseling van juryleden. Jurylid van seizoen één Patricia Paay leek drie rode kruizen te krijgen en mocht het programma verlaten. Haar plek werd overgenomen door een andere blondine van RTL, Chantal Janzen! Deze vrolijke verschijning maakte het programma weer anders dan daarvoor. Dan en Chantal waren geen vreemden voor elkaar. De twee kenden elkaar van het dans programma; Everybody Dance Now. Ook tussen Gordon en Chantal liep alles meteen goed. De sfeer was duidelijk aanwezig, samen met Robert ten Brink was het een mooi viertal voor HGT.

Dit jaar, 2014, is er niets veranderd. De presentatie lag opnieuw in handen van Robert ten Brink. Hij heeft in de vier jaar bewezen goed te passen in HGT. Gordon, Chantal en Dan blijken over een bepaalde chemie te beschikken. Dit drietal lijkt op magische wijze bij elkaar te passen. Ze vullen elkaar aan waar het kan, en beschikken over ieder hun eigen specialiteit.

Volgend jaar komt HGT zeker terug bij RTL. De inschrijvingen voor seizoen acht zijn dan ook alweer open. Iedereen met talent kan zich nu al aanmelden voor de auditierondes. De presentatie zal ongetwijfeld weer in handen liggen van Robert ten Brink. Ook aan de juryleden zal niets veranderen. Gordon, Chantal en Dan zullen, als het aan Robert ligt, weer deel uitmaken van de jury. Of misschien toch niet?

Aanbeveling jury HGT 

De jury bestaat sinds 2013 uit Gordon, Chantal Janzen en Dan Karaty. Dit drietal lijkt compleet te zijn, maar is er plek voor een eventuele vierde jurylid? In Groot-Brittannië bestaat de jury al een aantal jaar uit vier juryleden. Bedenker van het format, Simon Cowell zit samen met Amanda Holden, Alesha Dixon en David Walliams in de jury. Dit viertal bewijst dat het prima kan om vier juryleden te hebben. De meningen lopen vaak uiteen maar dit zorgt voor leuke televisie. Als de juryleden ook nog eens goed met elkaar overweg kunnen, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Onze zuiderburen in België hebben sinds kort ook vier juryleden. In het begin van Belgium Got Talent bestond de jury uit Karen Damen (K3), Rob Vanoudenhoven en Ray Cokes. Blijkbaar hebben ze in België ook naar Brittain's Got Talent gekeken. Daarop werd ook naar een vierde jurylid gezocht. Die werd gevonden, Niels Destadsbader vulde het drietal in België aan.

Lieke van Lexmond 

Nu kan HGT ook op zoek gaan naar een vierde jurylid. Om in 2015 verrassend terug te keren zou het heel goed zijn om een extra jurylid in te zetten. Een prima vierde jurylid zou Lieke van Lexmond kunnen zijn. Zij heeft zichzelf bewezen door in de jury van Everybody Dance Now plaats te nemen.

De voormalige GTST-actrice zou perfect passen tussen de huidige jury. Ze is bekend met Dan en Chantal. Deze twee kent ze nu van Everybody Dance Now. Met Gordon zou Lieke ook snel een positieve klik kunnen hebben. Gordon en Lieke hebben nog geen programma samen gehad, maar wat niet is kan nog komen.

RTL 4 zou met Lieke van Lexmond een goede vierde jurylid in huis hebben. Door haar eventueel toe te voegen aan dit succesvolle programma, kan dit zorgen voor een positief effect op de kijker. De kijker wil graag vernieuwing, verrassing en toch iets herkenbaars.

Of Lieke dit zelf ook ziet zitten, is niet duidelijk, maar het zou voor HGT zeker een positieve toevoeging zijn!

Holland's Got Talent zal ongetwijfeld in 2015 met het achtste seizoen te zijn bij RTL 4. Mét wellicht Lieke als vierde jurylid!

Wordt vervolgd.

(Dit is een aanbeveling van Sebastiaan, dit is geschreven als tip aan HGT, RTL 4 en Lieke van Lexmond).