Verraad & verraden

Verraad & verraden

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Jongens, jongens, jongens. Aflevering 3 alweer.  En wat zijn we wijzer? NIKS! Bloedirritant, zo’n aflevering waarin je niemand kunt afstrepen en je eigenlijk niks opschiet. Maar leuke opdrachten, dat zeker.

Goed, komt ‘ie. Ik ga even nabeschouwen op wat er weer allemaal gebeurt is deze aflevering, om te beginnen met de eerste opdracht, het parcours waarop de kandidaten in een donkere hal in tuk tuks geld moesten pakken en heelhuids de finish moesten zien halen. Als dát geen heerlijke Mol-opdracht is. En ja, hoor, men besloot om in duo’s het parcours af te werken, heel slim denk je dan, zo spreid je je kansen en kan je informatie doorgeven aan het volgende duo. Dit alles via de altijd heldere porto’s. Not.

Marlijn, mijn Mol, zette die dan ook meteen uit. Doei informatie van de anderen. Verdacht of juist kandidatengedrag? Wat zou een Mol hier doen? de porto uitzetten om geen informatie meer door te krijgen of juist om helder te kunnen nadenken. Er staan immers op 10 meter afstand 9 schreeuwende kandidaten en helder nadenken lijkt me dan sowieso best wel lastig. Dat bleek ook, Marlijn struikelde, opzettelijk of juist helemaal niet, en verloor, met haar, 2 enveloppen met geld. Héél verdacht. De enige die uiteindelijk geld over de finish bracht was (vrij opvallend) de langste van het stel: Viktor.

Je zou zeggen dat hij met zijn 1,95 makkelijk te raken valt maar hij had een goede tactiek en bracht dan wel 100 euro over de finish. Heel weinig geld, dus het zou prima een Mollen-actie kunnen zijn. Ik zelf geloof van niet.

Verder zagen we Martine Sandifort tussen alle bedrevenheid door, haar collega Margriet van der Linden dood schieten (niet echt hoor, lieve lezers). Zou ze het spel helemaal vergeten zijn? Of zou ze de jihad-strijders in Irak trots willen maken? In dat geval was het zeker geslaagd. Margriet had verder geen schijn van kans, wat Martine wel heel verdacht maakt. Maar joh, het was zó grappig dat we het haar meteen vergeven hebben. Molletje….

Wie was er verder verdacht? Chris? Carolina? Of toch Rik? Het was weer een gebruikelijke Mol-chaos waar je niets mee opschiet. Wél opvallend was dat diegene die uiteindelijk met 2 enveloppen uit het spel verdwenen, Marlijn, Carolina en Chris ook mijn 3 hoofdverdachten zijn. Dat stemt mij in de gedachte dat ik redelijk op het goede spoor zit dit jaar. Goed, de 2e opdracht dan. Rik en Chris waren de uitverkorenen die in het vliegtuigje mochten en moesten raden wat die aandachttrekkers van een kandidaten beneden allemaal aan het doen waren. Marlijn, die drukker leek met het opstarten van een kinderdagverblijf in Sri Lanka, aldus Margriet, was weer lekker aan het Mollen.

Alsof ze ooit paraplu’s hadden opgemerkt… Zo klein… En dan ook nog zouden zien wie eronder stonden.. De rest van de 6 overgebleven kandidaten leken wel een duidelijke tactiek te hebben en lukte het, met goede samenwerking het woord uit te beelden wat er moest komen staan. Vanaf boven was dit prima leesbaar, misschien wel té prima? Chris en Rik zochten er veel te veel achter en kwamen met de meest Mollerige tactiek ooit terug aan land. Doorzoeken naar aanwijzingen die er helemaal niet waren. Goed bezig jongens. En de envelop, die toch wel duidelijk op een zwemband was geplakt, compleet negeren. Het lag er bijna té dik bovenop.

Ze vonden zoeken in de Mangrovebossen een beter idee, misschien hadden ze zich beter kunnen opgeven voor Expeditie Robinson. Dit is Wie Is De Mol, er wordt geslapen in luxe hotels en het eten is volgens mij ook meer dan prima dus ik snap niet waarom er in ze opkwam om in de Mangrove van Sri Lanka naar een envelop te gaan zoeken. Dit spel doet veel met je, namelijk dat je bij álles ver doordenkt. Soms te ver, zoals nu weer bleek. Maar bij beide een dikke vette Mollenstreek erbij voor op het lijstje, of het nou gepland was of niet.

Uiteindelijk moesten de mannen het treurige nieuws aan de overige kandidaten (die overigens compleet in shock waren van het mislukken van de opdracht) nog steeds vertellen. GEEN geld, opnieuw… Dit moest een Mollenactie zijn, dát was duidelijk volgens de overgebleven kandidaten. Die koppies spraken boekdelen. Of het nou wel een Mol-actie was of niet, dit zijn de opdrachten waar we voor kijken. Onverdeeldheid, chaos, verdenkingen op en neer. Prachtige televisie.

Voor de 3e opdracht gingen de kandidaten naar een strand, waar bleek dat er helemaal geen opdracht meer was, maar een onverwachte executie.  Ze moesten de test maken waar de rest van de kandidaten bij zat, wat natuurlijk voor extra spanning bij het invullen zorgt. Uiteindelijk bleek er voor iedereen een kans om te ontsnappen aan een rood scherm deze aflevering, namelijk de optie om iemand anders een vrijstelling te gunnen. Er wordt dit jaar veel in duo’s geopereerd en het was al vrij snel duidelijk dat iedereen een vrijstelling kreeg van zijn of haar pactgenoot. Leuk voor de kandidaten, minder leuk voor ons. Zullen we weer een weekje moeten wachten voor we meer weten.

In de promo van volgende week zien we ook al dat er een opdracht inkomt waar de kandidaten in mandjes spullen mogen pakken. Zo’n opdracht zat er ook in het 11e seizoen, en dat zijn fijne opdrachten omdat je na zo’n opdracht een lijstje kunt maken met wie er geld pakte en wie er voor zichzelf koos, door een joker en/of vrijstelling te pakken. Hele fijne opdrachten, zeker omdat we deze aflevering vrij weinig wijzer zijn. Er zijn voor mij eigenlijk nog steeds 5 verdachten, en dat is te veel. Laten we hopen dat er volgende week meer duidelijk wordt. En dat er niet opnieuw doden vallen, Martine.

 

Tot volgende week!!

De 4e aflevering van Wie is de mol is volgende week donderdag te zien om 20:30 uur bij de AVROTROS op NPO 1.

Tweet of mail mij verdachte dingen die je zijn opgevallen, en wie weet kom ik er volgende week op terug.

Twitter: @ramonjonath

Mail: ramon@showbizznetwork.nl

Bekijk Wie is de Mol? op TVblik.nl/wie-is-de-mol