Expeditie Robinson 2021: Ongemak en onbetrouwbaarheid
Bron: RTL / Tom Cornelissen

Expeditie Robinson 2021: Ongemak en onbetrouwbaarheid

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

De winnaar van een expeditie moet veel kwaliteiten hebben, je moet fysiek sterk zijn. Je moet ook wel slim zijn, je moet sociaal vaardig zijn, glashard kunnen liegen en betrouwbaarheid moet je eigenlijk thuis laten voordat je naar de expeditie vertrekt. En verder moet je jezelf mentaal kunnen dwingen om dingen te overwinnen die je thuis waarschijnlijk niet zou overwinnen.

Onlangs zag ik in een ander programma de uitspraak voorbij komen dat lichte onderkoeling een mentaal iets is. Dit werd gezegd tegen een groep mannen die urenlang in koud stromend rivierwater zaten. Dus op een bepaald moment ervaar je iets onaangenaams en daar moet je jezelf gewoon overheen kunnen zetten en dat ongemak negeren.

Ongemak zit in kleine dingen. Jan die moet wennen aan weinig mensen om zich heen. Jasmine die het zwaar heeft omdat ze niet meer weet wie ze nog kan vertrouwen. Maar ongemak zit ook in grotere dingen, Defano die zo’n pijn aan zijn ribben heeft en daardoor niet meer kan slapen. En hierdoor uiteindelijk besluit op te geven. Niet zich weg te laten stemmen op een eilandraad, maar gewoon te vertrekken. 

Jan zit al even op winnaarseiland, hij heeft laten zien een sterke speler te zijn. En vandaag moet hij tegen Do en Anouk duelleren. De winnaar gaat terug naar winnaarseiland. De twee verliezers gaan terug naar hun eigen eiland. De proef is een puzzel waarbij met behulp van de stukken een vierkant gemaakt moet worden. Is dat gelukt een nieuw puzzelstuk uit het water halen en met dat stuk erbij weer een vierkant maken. Hier komt dus slimheid en inzicht naar boven. Anouk kan goed puzzelen alhoewel ze de laatste puzzel niet gewonnen heeft. 

Wie blijft op winnaarseiland?

Anouk, Do en Jan beginnen aan hun puzzel, die Jan als een speer oplost gevolgd door Anouk en Do. Maar met het stuk erbij wordt het ineens anders. Er is een vierkant gemaakt en met het nieuwe puzzelstuk, ook een vierkant moet weer een vierkant gemakt worden en dit is dus niet eenvoudig. Het lijkt het drietal maar niet te lukken totdat Jan ineens de oplossing ziet, wint en terug mag naar winnaarseiland. En Anouk, die wint weer geen puzzel. 

Dus mag Anouk ook weer meedoen aan de proef op haar eiland. Onder een rek hangen in het koude Kroatische water. Dat rek komt steeds lager te hangen totdat je helemaal onder water bent en ook niet meer kunt ademhalen. Dus je moet jezelf over de angst om te verdrinken heen zetten, je moet jezelf over die lichte onderkoeling heen kunnen zetten en dan ook nog zo lang mogelijk je adem inhouden. Voordat iedereen volledig onder water ligt geeft Loek al op en is verbaasd dat de rest er nog gewoon ligt. En dan komt iedereen onder water te liggen en valt iedereen een voor een af totdat Jasmine en Anouk over zijn. En als Anouk boven water komt ziet ze dat Jasmine nog onder water ligt en heeft gewonnen. Dus voor Anouk bijna, maar dus weer net niet.

Jasmine mag naar winnaarseiland waar ze haar eerste partner Jan weer tegenkomt. Dat is een gezellig onderonsje met lekker eten want Jan heeft bij terugkomst een mandje met wat groente en fruit gevonden.

Onbetrouwbaar en verraad

Jasmine was de kandidaat om weggestemd te worden. Dus nu moeten Loek, Wietze, Anouk, Britte, Yuki en Rene wat anders verzinnen. De groep van Loek Wietze en Anouk besluiten op Rene te stemmen en te proberen Britte over te halen met hun mee te stemmen. Anouk moet met Britte praten. Britte, Yuki en Rene besluiten Loek weg te stemmen eventueel met een extra stem. En Britte gaat proberen Anouk over te halen met hun mee te stemmen. 

De dames blijken beide eigenlijk hun eigen eerste afspraak na te willen komen en proberen de ander over te halen. Anouk wil met sterke spelers verder en vind Loek dus ook een sterke speler. Op de eilandraad moet blijken of een van de twee dames gezwicht is. En dat blijkt uiteindelijk Anouk te zijn, die al eerder heeft laten zien dat betrouwbaarheid niet haar beste eigenschap is en Loek wordt dus weggestemd en zijn expeditie zit erop. Hij vat het sportief op maar wil wel weten of Anouk of Wietze hem verraden heeft. Dat ben ik geeft Anouk toe waarna ze haar eigen verraad en onbetrouwbaarheid een beetje goed probeert te praten met de opmerking dat Loek de laatste twee proeven niet zo’n sterke speler was.

Nu is het afwachten of mensen wakker worden en Anouk er met een vaart uit gaan stemmen.

Niks missen van Expeditie Robinson? Word lid van onze Facebook-groep!