Blad VI verbreekt samenwerking met RTL7-programma

Blad VI verbreekt samenwerking met RTL7-programma

Geschreven door Daniël Schalk

Het voetbalblad Voetbal International verbreekt elke vorm van samenwerking met het gelijknamige RTL7-programma Voetbal International. Dat schrijft VI-hoofdredacteur Tom van Hulsen in zijn column in de nieuwste editie van Voetbal International dat vanaf morgen in de winkels ligt.

De redactie van het blad VI is alle kritiek dat zij kregen op het weekblad door Voetbal International-presentator Wilfred Genee en zijn tafelgasten/voetbaldeskundige René van der Gijp en vooral Johan Derksen helemaal zat. Wat de gevolgen zijn voor de toekomst van het tv-programma van RTL7 is nog niet bekend.

Het blad zal niet langer de bron zijn van het voetbalnieuws dat aan tafel van het RTL-programma wordt besproken. De uitgeverij van VI, waar RTL een contract mee heeft, kan de titel van het tv-programma handhaven. Afgelopen maandagavond viel tijdens de eerste uitzending van Voetbal International na de winterstop al op dat de vaste VI-verslaggevers Thijs Slegers, Martijn Krabbendam en Simon Zwartkruis uit het programma waren verdwenen.

De presentator van het voetbalprogramma, Wilfred Genee, laat alleen weten dat hij het besluit van het voetbalblad ‘opmerkelijk vindt’. Volgens de RTL7-presentator was gisteravond, tijdens de uitzending van Voetbal International, hier nog geen besluit over genomen.

Tom van Hulsen schrijft in zijn column dat de redactie van VI in de begindagen nog trots was op de televisie spin-off van het voetbalblad. “De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er inmiddels het nodige is veranderd. Vooral als het gaat om de toon van het programma. RTL7 trekt...nog steeds honderdduizenden kijkers en de tv-bazen zien logischerwijs dan ook geen reden iets aan de formule te veranderen.” Hij vervolgt: “Als VI-redactie hebben wij echter steeds vaker de behoefte ons te distantiëren van uitlatingen die in het programma worden gedaan.”

Jarenlang konden opmerkingen over voetballers, trainers, scheidsrechters en bestuurders worden bestempeld als satirisch, zegt Van Hulsen. “Maar dat is lang niet in alle gevallen nog vol te houden”, aldus de hoofdredacteur die eind 2013 de positie van Johan Derksen overnam. “De conclusie is dat de koers die wij als weekblad en website willen varen inmiddels ver afligt van die van het tv-programma, waarop wij als redactie bovendien geen enkele invloed hebben.”

Hij vervolgt: “Het tv-programma blijft zonder twijfel een kijkcijferhit en het staat RTL vrij om de formule te handhaven, maar omdat wij ons hier niet langer mee willen associëren hebben we afgesproken als VI-redactie voortaan geen redactionele bijdragen meer te leveren.”

Bekijk Voetbal International op TVblik.nl/voetbal-international