Graven naar de waarheid

Graven naar de waarheid

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Zo, we zijn over de helft. Aflevering 5, wat gaat dat snel!!!

Soms moet je echt even stil staan bij het feit dat Wie is de mol weer op tv is want over 5 weken moeten we met z’n allen weer 8 maanden wachten. Dan bestaat het leven van een molloot weer uit de dagelijkste realiteit en hier en daar een oud seizoen terugkijken. Laten we er daarom maar van genieten, molfans!

Na het afscheid van Ajouad vorige week, was er geen tijd om langer te treuren. Ook niet voor Chris. De volgende opdracht stond weer voor de deur, en wel een rondleiding door een Sri- Lankaanse Tempel. Prachtige beelden leverde dat weer op. Met zo’n soort opdrachten ben ik nog meer jaloers dan dat ik al was. Persoonlijk vind ik de seizoenen in Azië geweldig, mede door de prachtige tempels en tuinen die worden aangedaan. De cultuur is zo prachtig. De ene week zitten ze in de stad en de week erna staan ze op het meest idyllische plekje van Sri Lanka op een eeuwen -oude Tempel. Jaloersmakend!

Terug naar de opdracht, Marlijn en Carolina waren de uitverkorene om een rondleiding te geven aan hun medekandidaten. Van tevoren kregen hun de keuze tussen jokers & geld. Een van de twee moest gekozen worden, ze mochten niet voor beide gaan. Uiteraard kozen ze voor jokers, wat inmiddels niet meer zo schokkend is in dit seizoen. We worden gebombardeerd met jokers en vrijstellingen. Zoals ze zelf ook zeiden, naar de finale komen is ‘op dit moment’ nog belangrijker dan die pot. En geef ze eens ongelijk, wie wil er nou in aflevering 5 naar huis…

Nadat de meiden besloten hadden voor jokers te gaan en hun strategie bepaald hadden, volgde de rondleiding. Alles wat ze hun medekandidaten vertelden, was klink- klare onzin. Er werd zelf een heuse ruzie ‘gefaked’ tussen de 2. Dat allemaal om de aandacht af te leiden, van waar het natuurlijk echt om ging. Ondertussen achter hun rug om jokers pakken in de kistjes die daar klaar voor stonden. De rest van de kandidaten leek zo geïnteresseerd in de totale onzin die Marlijn en Carolina aan het vertellen waren, dat Marlijn ondertussen alle 4 de jokers mee kon pikken. Na de opdracht, was er natuurlijk een addertje onder het gras wat de meiden over het hoofd hadden gezien. Art stelde de ‘rest’ van de groep vragen over de rondleiding en als ze de vragen goed zouden beantwoorden mochten hun kiezen voor geld in de pot OF een joker wegspelen van de 2 leugenaars. Geld in de pot lijkt iedereen onzin te vinden, en er werden maar liefst 4 jokers weggespeeld met de 4 goede antwoorden. Geen geld, geen jokers. De mol kan zich heerlijk mengen in de groep vinger- wijzende kandidaten die roept ‘liever die jokers weg, dan geld in de pot want IK wil ook naar die finale’. Je weet wel, die finale waar de mol sowieso al in staat. Wéér niks verdachts kunnen zien dus.

Na die opdracht vond er iets opmerkelijks plaats. Namelijk een wisseling van het penningmeesterschap. Verdacht daaraan is dat Rik daarover blijft aandringen. Hij weet, als ie de mol is, dat de huidige penningmeester Margriet 200 euro uit de pot heeft moeten jatten voor hem. En dus wil hij dat even bespreekbaar maken, openbaren en de verdenking compleet op Margriet schuiven. Daarna wil hij zelf de pot, en hij weet dan dat hij ook zo’n deal van de mol kan verwachten en dus bovengronds kan gaan mollen in de aankomende aflevering. Top mol- actie in mijn ogen.
Bij de 2e opdracht staan de kandidaten op een strand waar 14 vakken zijn getekend, en die 14 vakken staan voor 14 vragen. Art stelt iedere kandidaat 2 vragen, 1 random vraag die in de test voorkwam en 1 x de vraag ’Wie is de mol’ . De truc achter de opdracht was dat als iedereen op beide vragen de waarheid zou antwoorden er dus in 14 vakjes gegraven mocht worden na afloop, gegraven naar geld. Graven naar de waarheid dus eigenlijk. Die tactiek werd niet besloten door de kandidaten, die er weer heerlijk op los logen. De meeste hanteerde als tactiek spreiden, zodat eigenlijk niemand wat op kon maken over op wie ze nou echt inzetten als mol bij de test.

Met als gevolg dat er maar in 7 vakjes gegraven mocht worden, en er geen cent werd verdiend omdat er geen geld lag in de vakjes waar ze in mochten graven. Conclusie: De vragen die bij de vakjes hoorde waar het geld lag zijn, waarschijnlijk met opzet, gemanipuleerd door de mol.
De laatste opdracht dan, waar de kandidaten, zoals Art al aan het begin van dit seizoen had verteld, teruggingen naar Nederland. Niet echt natuurlijk, dat op en neer vliegen voor 1 opdracht zou staatssecretaris Sander Dekker van de Publieke omroep natuurlijk niet goedkeuren. Het immense budget moet inmiddels goed besteed worden, dus had de crew Nederland heel mooi nagemaakt op een Sri- Lankaans meer. Dorpjes als Klutsdorp, Huppel Muggenbeet?!?!, kwamen voorbij. Daar moesten de kandidaten, verdeeld in groepjes van 2, per motorbootje pakketjes bezorgen. Aan de postbasis stond Chris Zegers die de kandidaten per portofoons vertelde bij welk dorpje of stad de pakketjes bezorgd moesten worden. Wat opviel was dat Rik en Margriet op het nippertje de opdracht hebben laten slagen. Misschien wel door de druk van de groep.., dat Martine assertief is, en dat dat verdacht is in een spel waar het om tijd draait. Marlijn zat daar dan weer bovenop, wat haar nog minder verdacht maakt dan dat ze al was. Maar dat kun je ook weer omdraaien. Aangezien ze altijd overal met haar neus bovenop staat, en haar enthousiasme soms een beetje nep en flamboyant is, a-la Anne Marie Jung. En weten allemaal dat ,dat een mol was die de kandidaten in dat seizoen met een historisch lage pot naar huis stuurde. Jongens, ik. Weet. Het. Niet. Meer. Normaal hoort het makkelijker te worden vanaf aflevering 5 maar ik zit nu echt met 5 mollen in mijn hoofd.

Wie verdenken jullie? En hebben jullie iets gehad aan het geld lijstje van vorige week. Aangezien er deze week niks is verdiend, op de 1500 in het laatste spel na (wat 2000 had kunnen zijn overigens) en dat door de hele groep is gedaan lijkt he met onzinnig om een nieuw lijstje te maken voor nu. Ik zal dat volgende week weer behandelen.
Uiteindelijk maakten de kandidaten de test, en dit keer was Viktor het slachtoffer, Allemaal mensen die onverdacht zijn vliegen er uit. Wat het nog lastiger maakt voor ons als kijkers. Zucht.

Jammer trouwens, van Viktor, want hij was een hele fanatieke, gevaarlijke kandidaat met een leuke ‘vibe’ om zich heen. Ze zullen hem gemist hebben daar in Sri Lanka. Hij spreidde over 4 personen, wat veels te veel is in dit stadium van het spel natuurlijk. Rik, Chris, Margriet & Martine waren de namen die hij noemde voor hij op het vliegtuig naar huis stapte. Of we er wat aan hebben, zullen we volgende week weten. Ik blijf nog even in mijn Rik tunnel. Hij staat onderaan aan het lijstje als het gaat om geld verdienen en hij heeft inmiddels al 3 jokers weggegeven. Oud mollen Milouska, Patrick & Susan deden hetzelfde maar hun gaven er maar 1 weg. Immers heeft een mol niks aan zo’n houten ding. Rik doet dat maar liefst 3 keer, waarom? Hij wil penningmeester worden, en hij is heel aanvallend. Art zei dat we dit seizoen een nieuwe tactiek moesten verwachten, een aanvallende tactiek en een mol die ook bovengronds acteert. Wordt vervolgd….

 

 

Tot molgende week!!!:)
Rämon

 

@Ramonjonath
Ramon@showbizznetwork.nl