TV-blog: Tweede seizoen Broadchurch

TV-blog: Tweede seizoen Broadchurch

Geschreven door Sebastiaan Boers

Zondagavond sloot het tweede seizoen van de Britse misdaadserie Broadchurch met een open einde af. Na vier weken in spanning kwam het verhaal tot een bijzonder einde. Het eerste deel eindigde met een verdachte in de moordzaak op de 11-jarige Danny . 

De politie van Broadchurch heeft veel verdachten verhoord. Maar uiteindelijk lijkt inspecteur Hardy (David Tennant) het spoor naar de vermoedelijke dader te hebben gevonden. Zijn collega Miller (Olivia Colman) kan dit haast niet geloven.

Ook de familie van Danny weet niet waar ze het zoeken moet. De dader was een bekende uit het dorp. De dader was de man van inspecteur Miller. Zij weet niet wat ze nu moet doen. Ze is woedend op haar man en laat dit ook merken. Dit zal en wordt tegen haar gebruikt in de rechtszaak die volgt. 

Het tweede deel staat bijna geheel in het teken rond de rechtszaak van Joe Miller. Hij wordt ervan verdacht een 11-jarige Danny te hebben vermoord. Zelf blijft hij zwijgen en laat zijn advocaat het werk doen. Deze vrouw pakt haar kans maar wat graag aan. Geen enkel geheim blijft geheim, alles wordt openbaar gemaakt.

Het hele dorp wordt opnieuw geconfronteerd met de verdachte Joe. De aanklagers doen er alles aan om de jury er van te overtuigen om Joe als dader te zien. Dit doen zij dan ook met alle middelen die zij maar kunnen aanleveren. Het gaat hard tegen hard. Iedereen wordt tegen elkaar uitgespeeld. Zelfs het huwelijk tussen de ouders van Danny komt onder een enorme druk te staan.

Vooral inspecteur Miller heeft het zwaar. Om haar man als moordenaar te zien en het al die tijd niet te hebben geweten is ondragelijk. Dan heeft ze een beetje afleiding in een andere moordzaak waar Hardy nog altijd mee bezig is. Hij heeft een moordzaak moeten opgeven en zelfs bijna met de dood moeten bekopen.

Nu is hij samen met Miller dichterbij de waarheid dan ooit. De twee moordzaken houden de beide inspecteurs enorm bezig. Na lang speuren en enorm veel verhoren komt de oude moordzaak in een ander daglicht te staan. Alle puzzelstukjes lijken ineens in elkaar te passen. Met als gevolg dat Hardy deze moordzaak kan afsluiten met een goed resultaat. De daders worden opgepakt en de zaak is gesloten.

Maar de zaak rondom Joe Miller loopt nog. De jury is niet geheel overtuigd van deze rechtszaak. Met een meerderheid besloot de jury dat de verdachte Joe niet schuldig is bevonden aan de dood van Danny. Opnieuw is het een grote shock voor de inwoners van Broadchurch. Hoe is het mogelijk dat een moordenaar op vrije voeten komt.

Heel lang kan Joe niet genieten van zijn vrijheid. De familie van Danny, inspecteur Miller en andere inwoners van Broadchurch willen gerechtigheid. Zij besluiten Joe mee te nemen naar de plek waar Danny is vermoord. Even lijkt het erop alsof ze het recht in eigen hand willen nemen. Maar zij staan daar ver boven en geven Joe een keuze.

Joe wordt verzorgd om Broadchurch te verlaten en nooit meer terug te komen. Vooral zijn vrouw wil geen enkel contact met hem meer hebben. Zijn twee kinderen krijgt hij dan ook niet meer te zien. Mocht hij ooit toch terug keren dan is hij zijn leven niet meer zeker.

Op dat zelfde moment besluit inspecteur Hardy om zijn werk in Broadchurch te beeindigen. Hij wil terug naar zijn familie. Maar als hij in de taxi wil stappen gaan er allerlei gedachten door zijn hoofd. Is zijn werk wel klaar in het kleine dorp? Wil hij wellicht toch blijven en heeft hij een nieuwe basis gevonden?

Het tweede seizoen is net als seizoen één enorm goed in elkaar gezet. Elke cliffhanger is enorm goed gemaakt en houdt het voor de kijker enorm spannend. De kijker wordt iedere week geprikkeld om te blijven kijken. Doordat het zo goed in elkaar is gezet, leeft de kijker enorm mee met de verschillende gevoelens van de inwoners.

Vooral voor de familie van Danny moet de vrijspraak van Joe Miller een hel zijn. Hun zoon is vermoord door een bekende en hij wordt ervan vrijgesproken. De pijn van de dood van hun zoon is al ondragelijk. Nu ze weten wie hen dit heeft aangedaan gewoon vrij rond mag lopen, maakt dat nog veel erger.

Iedereen is in staat geweest om Joe zelf iets aan te doen. Toch laat deze serie zien dat de mensen in Broadchurch niet zo harteloos zijn. Zij willen door met hun leven, maar zonder Joe Miller. Hij moet zijn oude leven vaarwel zeggen en een nieuw bestaan opbouwen. Hij moet nu leren leven met de moord die hij gepleegd heeft. Ook voor hem een zal dat niet eenvoudig zijn.

De acteurs voor de misdaadserie Broadchurch zijn enorm goed gecast. Iedereen zet zijn en haar rol zo vol overtuiging neer dat het net lijkt alsof de kijker onderdeel van deze misdaadserie is geworden. Doordat het zo kleinschalig is, leeft de kijker veel meer mee met de inwoners en al hun gevoelens.

Broadchurch is één van de beste buitenlandse series die RTL 4 ooit heeft uitgezonden. Tot deze conclusie is de recensent van Showbizznetwork gekomen. Er zijn vele goede en mooie buitenlandse series uitgezonden bij de commerciële zender, maar geen enkele wist zo'n diepe indruk te maken als Broadchurch. Deze misdaadserie heeft al vele prijzen in ontvangst mogen nemen, wat geheel terecht is. Een echte aanrader voor iedereen die houdt van een goede misdaadserie, waarbij niets is wat het lijkt en geen enkel geheim, ook geheim blijft.

Op naar seizoen drie?! 

Bekijk Broadchurch terug via TV Blik.