Showbizznetwork interviewt: Wouter Hamel

Showbizznetwork interviewt: Wouter Hamel

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De Haagse jazz- en popmuzikant Wouter Hamel neemt in het derde seizoen van Linda’s Zomerweek het stokje over van de Amsterdamse muzikant Ruben Hein. Wouter is tijdens het derde seizoen van Linda’s Zomerweek de muzikale steun en toeverlaat van presentatrice Linda de Mol.

Ruben Hein brak door Linda’s Zomerweek door bij het grote publiek en heeft sinds zijn muzikale bijdrage in het RTL4-zomerprogramma een eigen radioprogramma op NPO Radio 6. Hoopt Wouter ook op een grote doorbraak door Linda’s Zomerweek? Dit en nog veel meer vroegen wij Wouter!

Hoe was het om benaderd te worden voor Linda’s Zomerweek? En wat was jou eerste reactie toen je werd gevraagd?

Heel leuk om benaderd te worden! Er zijn maar weinig plekken waar je nog muziek kan maken op televisie dus ik was meteen enthousiast. Ik was in de lente kandidaat bij Linda de Mol haar programma ‘Weet Ik Veel’ en won het spel waardoor ik 7000 aan mijn goede doel mocht schenken. Na de opname wilde Linda nog even met me kletsen, en dat bleek hierover te gaan!

Ruben Hein verzorgde de eerste twee seizoenen de muziek en is daardoor doorgebroken bij het grote publiek. Hoop jij door Linda's Zomerweek ook door te breken bij het grote publiek?

Ik ben ambitieus, maar hopen dat ik zal doorbreken bij het grote publiek, zo zou ik het niet omschrijven. Voor mij is het belangrijkste muziek te maken, ik toer al 10 jaar rond met de band, ik heb een stel gouden platen, ben heel trots op mijn albums en we reizen veel naar het buitenland voor optredens. Om dan ontevreden te gaan zeuren dat ik nu dan eindelijk ‘echt’ hoop door te breken lijkt dan een beetje ondankbaar?

Ruben heeft tijdens de eerste twee seizoenen telkens een mooi optreden neergezet en de tv-kijkers verwachten dus veel van ‘Rubens opvolger’. Denk jij deze verwachtingen waar te kunnen maken?

Verwachtingen waarmaken is een mooi streven, maar het lukt nooit om iedereen tevreden te stellen. Musici met elkaar vergelijken heeft ook weinig zin, iedereen brengt iets anders, en iedere luisteraar heeft een andere smaak.

De opnames van het derde seizoen van Linda's Zomerweek zijn onlangs begonnen. Hoe is het om met presentatrice Linda de Mol samen te werken?

Ik bekeek ooit College Tour met Linda de Mol en had daardoor een beeld van haar. Dat precies blijkt te kloppen. Nauwkeurig, goed voorbereid, kundig maar ook net zo goed losjes, spontaan en grappig.

Linda de Mol ontvangt in Linda’s Zomerweek grote namen, dit seizoen onder andere Wesley en Yolanthe Sneijder. Hoe is het om deze grote sterren te ontmoeten?

Wesley en Yolanthe heb ik niet ontmoet, de gasten die ik wel ontmoet heb zijn allemaal aardig. De grappigste vond ik Tjitske Reidinga, ik lag in een deuk om haar.

In Linda’s Zomerweek zing jij voor de sterren die te gast zijn bij Linda de Mol. Dit is toch heel anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Ben je zenuwachtig voor jou optredens in het programma?

Ja natuurlijk ben ik zenuwachtig! Het is heel spannend, vooral om iemands favoriete liedje te zingen. En soms in een taal waar ik niet zoveel ervaring in heb!

Ruben gaf de nummers, die hij zong in Linda’s Zomerweek, een eigen tintje. Gaan wij dit van jou ook zien of pak jij het anders aan dan Ruben deed in het programma?

Sommige versies zijn dicht bij het origineel gebleven, maar andere zijn totaal veranderd. Er komen flink wat wisselende muzikale bezettingen.

Je hebt al veel gedaan in de muziek, zo stond je in het voorprogramma van Doe Maar en Caro Emerald, waarom is het tot nu toe, volgens jou, nog niet gelukt om door te breken bij het grote publiek?

Geen radiohits. Een muziekstijl die niet mainstream genoeg is?

Je bent jazz- en popmuzikant, een best breed genre dus. Maar in Linda’s Zomerweek zal je misschien af en toe uit je comfortzone stappen. Maar welke muziek zing je het liefste?

Ik zing het liefst mijn eigen nummers, maar de tracks die de gasten hadden uitgekozen verbaasden me soms, het was verrassend hoe leuk het was om weer eens iets heel anders te doen. Uit de comfortzone: Nederlandstalig. Doodeng, ik ben dat geheel niet gewend, maar vond het vele malen leuker dan ik had gedacht.

Heb jij iemand wie je ambieert of waardoor je zelf muziek bent gaan maken? Of door wie je geïnspireerd raakt? Of te wel: Wie is jou grote voorbeeld?

Mark Murphy, jazz-zanger. Elis Regina, zangeres.

Als je doorbreekt zou een samenwerking met een andere artiest geen gek idee zijn. Als je zou mogen kiezen, met wie zou je in de toekomst dan een keer een nummer willen maken?

Als het kan dan direct internationaal met Sia : ) Zacht kreunend couplet, refrein met tweestemmige power notes en een bridge in falsetto : )

Eind augustus ben je een week lang te zien in Linda's Zomerweek. Ruben Hein verzorgde twee seizoenen de muziek in het programma. Zou jij het volgend seizoen nog een keer willen doen?

Ik vind het een leuke ervaring, maar voor het programma lijkt het mij juist wel leuk als het steeds iemand anders is. We zullen zien!

Wouter Hamel is vanaf maandag 24 augustus, een week lang, elke dag, te zien in het RTL4-programma Linda’s Zomerweek. Een week lang zal hij de muzikale steun en toeverlaat zijn van presentatrice Linda de Mol. Wij hopen dat daarna iedereen de naam ‘Wouter Hamel’ kent!

Wij willen Wouter heel erg bedanken voor ons interview. Omdat wij jou alvast kennis willen laten maken met Wouter, voordat Linda de Mol hem hopelijk laat doorbreken, vragen wij jou om even naar zijn single ‘Live a Little’ te luisteren. En vanaf 24 augustus allemaal kijken naar Wouter!

Luister (en kijk) hieronder naar Wouter Hamel's single ‘Live a Little’: