Summer Songs: #7 Nelly Furtado

Summer Songs: #7 Nelly Furtado

Geschreven door Sebastiaan Boers

Nelly Furtado brak in 2000 door in Nederland. Haar eerste single I'm Like A Bird was meteen dé doorbraak voor deze zangeres. De Canadese zangeres scoorde ook daarna nog een grote hit. Turn Off The Light werd de tweede single van haar debuut album Whoa Nelly!

Maar na deze twee singles kon single nummer drie natuurlijk niet ontbreken. De derde single van dit album werd ... On The Radio (Remember The Days). Dit nummer werd niet echt een hele grote hit, maar werd wel gedraaid op de radio. Daarna bleef het een poosje stil, totdat haar tweede album verscheen.

In 2003 kwam Nelly Furtado met haar tweede album Folkore. Met dit album liet de zangeres een nieuwe kant van zichzelf zien. Vooral de eerste single was een vrolijk en uptempo nummer. Powerless (Say What You Want) was een lekker zomers nummer die goed werd ontvangen. 

Daarna kwam een vrij rustig nummer uit. De tweede single van het album werd Try. Dit gevoelige nummer werd ook een hit voor Nelly Furtado. Deze twee singles leken bijna niet te kunnen worden overtroffen. Maar toch wist de derde single dit wel te bereiken.

Nelly Furtado mocht een nummer zingen voor het Europees kampioenschap voetbal in Portugal. De single Força deed het daarom extra goed in 2004. Het nummer klonk erg zomers en werd dan ook veel gedraaid in de zomer. De eerste echte zomerhit voor Nelly Furtado was hiermee een feit.

Iedereen kon dit nummer moeiteloos meezingen, al was de tekst van dit nummer niet heel eenvoudig. Het leverde Nelly Furtado niet alleen een zomerhit op, maar ze zette zichzelf ook nog eens op de muzikale kaart. Niemand kon nu meer om haar heen.

De vierde single, Explore, deed het ook redelijk. De videoclip van dit nummer was voor een groot deel als animatie te zien. Explore was ook weer een typisch voorbeeld van de nieuwe muziekstijl van Nelly Furtado. Net als bij de eerste single, Powerless (Say What You Want) was een bijzonder prettig geluid te horen.

Maar het derde album Loose werd een wereldwijd succes. Met dit album wist Nelly Furtado alleen maar hits te scoren. Bij dit album kreeg de zangeres hulp van Timbaland. Hij schreef mee aan dit nieuwe album. De eerste single Maneater was weer een compleet andere muziekstijl dan bij de vorige twee albums.

Maneater was een nummer waarbij de invloeden van Timbaland duidelijk te horen waren. Dit nummer werd enorm goed ontvangen en deed het als eerste single dan ook erg goed. Maar haar tweede single van dit album was een nog groter succes. Het werd een duet met Timbaland, Promiscuous, waar ook Justin Timberlake te horen was.

Dit was werkelijk een heel fijn zomers nummer, die een groter succes werd dan Maneater. De vrolijke beat en de vrolijke melodie werkten behoorlijk aanstekelijk. Ook nu, in 2015, is dit nummer nog regelmatig op de radio's te horen. De derde single werd een redelijk rustig nummer, Say It Right.

Say It Right was opnieuw een soort duet met Timbaland. Hij is in dit nummer ook voor een deel te horen en is te zien in de videoclip. Ook in dit nummer kwam de nieuwe stijl van Nelly Furtado duidelijk naar voren. Timbaland heeft enorm bijgedragen aan het succes van dit album.

Het leek er op alsof er geen enkel ander nummer het nog beter zou gaan doen. Maar toen werd All Good Things (Come To An End) als single uitgebracht. Dit nummer was zo goed dat het op nummer één in de hitlijsten terecht kwam. Dit nummer met een zomerse invloed is één van de beste nummers tot nu toe van deze zangeres.

De tekst van dit nummer hebben een diepe indruk gemaakt. Aan alle goede dingen in het leven komt ooit een eind. Maar dit einde hoeft niet iets slecht te betekenen. Als iets goeds eindigt, kan er iets beter ontstaan. Dat is het gevoel wat de recensent aan dit nummer heeft overgehouden.

Het is met stip het beste nummer van haar tot nu toe. Maar na deze vier succesvolle singles volgde er ook nog meer singles. Ook Do It, Te Busque (een duet met Juanes) en In God's Hans werden allemaal als single uitgebracht. Het album Loose is met stip haar best verkopende album tot nu toe.

Timbaland vond de samenwerking zo fijn, dat hij besloot om nog een duet op te nemen met Nelly Furtado. Het nummer Give it 2 Me werd een enorme hit samen met Justin Timberlake. Dit nummer is nooit op een album van Nelly Furtado verschenen, maar is wel een hit geworden.

Na Loose probeerde Nelly Furtado het met een Spaanstalig album. Dit album kreeg als titel Mi Plan. Van dit album kwamen de singles Manos Al Aire en Mas. Opnieuw een muzikaal uitstapje van deze zangeres. Dit uitstapje was zeker geslaagd, alleen leverde het het niet het succes op waar ze op gehoopt had.

Niet veel later verscheen er een dubbelalbum. Op dit album werden alle hits (tot nu toe) verzameld op twee cd's. Ook stonden hier drie nieuwe nummers op. Vooral Night Is Young kwam erg goed binnen. Dit vrolijke nummer deed meteen denken aan de zomer.

De bijbehorende clip is dan ook erg vrolijk in elkaar gezet. Dit nummer werd in Nederland helaas geen grote hit, maar toch is dit nummer een echt typisch zomer nummer. Ook het nummer Girlfriend In The City had alles in huis om uit te groeien tot een zomerhit. Maar dit werd het uiteindelijk ook niet.

Ook heeft Nelly Furtado een cover opgenomen. Tijdens een concert in HMH in Amsterdam zong Nelly Furtado een cover van Gnarls Barkley, Crazy. De hele zaal ging uit haar dak waarop de zangeres besloot om dit ook op haar verzamel album te zetten.

De Nederlandse dj Tiësto heeft ook een duet met haar gemaakt. Het nummer Who Wants To Be Alone. Dit nummer was een behoorlijk vreemde combinatie. Het was niet een typisch nummer wat bij de zangeres paste. Dit nummer verscheen op het verzamel album van de zangeres.

In 2012 verscheen het laatste album van Nelly Furtado: The Spirit Indestructible. Dit album liet opnieuw een nieuwe muziekstijl van de zangeres zien. Een van de eerste single, Spirit Indestructable was meteen een bescheiden hitje. De muziek was totaal anders dan tot nu toe. Verschillende muziekstijlen werden samengevoegd in dit nummer.

Ook de single Big Hoops (Bigger The Better) was ook een goed voorbeeld van haar nieuwe muziekstijl. Het nummer paste niet heel goed bij haar. Het klonk wel als Nelly Furtado, maar toch ook weer niet. Het succes van Loose was hiermee niet te overtreffen.

Maar daarna kwam een opvallend goed nummer. In Parking Lot ging de zangeres helemaal los. Dit nummer had een hele fijne beat en melodie. Dit was weer een mooi voorbeeld van hoe Nelly Furtado is. Het nummer had alles in huis om ook een echte zomerhit te kunnen worden. Helaas werd ook dit nummer niet het succes waar op gehoopt werd.

Nu is het alweer een poosje stil rondom Nelly Furtado. De kans is groot dat ze binnenkort weer met een ijzersterk album de hitlijsten gaat veroveren. Als ze net zo'n goed album maakt als Loose, dan moet dat zeker goed gaan komen.

Het nummer All Good Things (Come To An End) is met stip het beste nummer van Nelly Furtado. Ik kan mij heel goed vinden in de tekst van dit nummer. Het is een nummer die veel voor bij betekend, omdat ik er een bepaald beeld bij heb gekregen. Ik denk dat dit beeld niet bij iedereen zo over zal komen.

Maar aan alle goede dingen komt ooit een einde, dat is een feit. Of we dit nu willen of niet, het gebeurd gewoon. Daarom is het goed om te weten dat het eindigen van iets, ook iets goeds kan betekenen. Iets goed eindigen kan bijvoorbeeld betekenen dat er nog iets beters gaat komen. Een mooi voorbeeld is deze editie van Summer Songs. Het is de langste Summer Songs tot nu toe. 

Volgende week zal de laatste editie van Summer Songs verschijnen. Deze zal dan in het teken staan van Carly Rae Jepsen. Deze vrolijke zangeres scoorde een enorme zomerhit met Call Me Maybe. Meer hierover in de allerlaatste Summer Songs van 2015. Zorg dat je die zeker niet mist!