Summer Songs 2019: Terug naar 1981

Summer Songs 2019: Terug naar 1981

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is een jaarlijkse traditie: Summer Songs. In de voorgaande jaren stond één artiest centraal. Maar in 2019 staat een jaar centraal. Welke zomerhits waren er allemaal? Welke kunnen wij nu nog met gemak meezingen en welke zijn misschien alweer bijna vergeten? In deze editie duikt Summer Songs terug in de tijd en komt uit in 1981.

In 1981 was Maywood er ineens met de zomerhit Rio. De dames scoorden er een enorme zomerhit mee. In 2019 is het nummer ook niet meer weg te denken. Dat komt een klein beetje door stylist van de sterren, Fred van Leer. Iedere vrijdagochtend kort voor het Foute Uur wordt Rio altijd gedraaid. Dus iedereen kent Rio, misschien nu iets meer dankzij Fred. Maar dat maakt niet uit, want een zomerhit uit de jaren ’80 kan ruim 38 jaar later, is het nog steeds een zomerhit.

Maywood - Rio:

https://www.youtube.com/watch?v=Lexgq4POYOs

 

Zangeres Kim Wilde maakte in 1981 een soort rockachtige zomerhit. Haar single Chequered Love was in 1981 een grote hit en stond hoog in de hitlijsten. Maar echt een zomerse uitstraling heeft het nummer dan weer niet. Maar toch heeft het wel iets bijzonders. Je hoort duidelijk de jaren ’80 invloeden erin terug. Dat maakt het voor mij weer heel fijn om naar te luisteren.

Shakin’ Stevens was in 1981 ook van de partij. Hij maakte de zomerhit You Drive Me Crazy. Als er iets in de zomer kan gebeuren, dan is het wel dat de hormonen alle kanten op vliegen. De melodie is heel erg herkenbaar en is bovendien heel erg vrolijk. Hier word je gewoon vrolijk van. Helaas hoor je Shakin’ Stevens niet meer zo vaak op de radio voorbijkomen. Ik zou er gewoon naar kunnen luisteren, ook in 2019.

Shakin' Stevens - You Drive Me Crazy:

https://www.youtube.com/watch?v=uPLqbU-NQCM

Zeg je zomer dan zeg je automatisch ook Boney M. Wat hebben zij een zomerhits op hun naam gezet zeg. Daar zou ik bijna een speciale Summer Songs van kunnen maken. Maar nu heb ik het even over het nummer Malaika. Ik kende het nummer hiervoor nog niet. Maar wat is het een heerlijk nummer zeg. Bij de eerste seconden zit je al helemaal in een zomers gevoel. Dat kun je wel aan Boney M overlaten. Heerlijk dansen met een drankje in de hand en Boney M op de achtergrond. Dat wil je toch meemaken?

In de stijl van Boney M kwam Ottawan met de zomerhit Hands Up (Give Me Your Heart). Wederom een hele fijne en vooral vrolijke melodie. Dat is toch wel de insteek van een zomerhit. Je hoort weer de jaren ’80 invloeden duidelijk naar voren komen. Helaas is het nummer nu niet meer echt vaak te horen. Misschien brengt deze editie van Summer Songs daar wel verandering in? Ik vind het een fijn nummer om op een zomerse avond op te zetten.

Boney M - Malaika:

https://www.youtube.com/watch?v=ffNSdRDiYyE

 

Tot zover het jaar 1981. Volgende week maakt Summer Songs een spreekwoordelijke sprong in de tijd. Dan staan de zomerhits uit 1982 centraal. Welke artiesten waren er in 1982 verantwoordelijk voor zomerse muziek? Welke van deze zomerhits kennen wij nu nog? Dat lees je volgende week in een nieuwe editie van Summer Songs.

Tot volgende week!