Summer Songs: #6 OneRepublic

Summer Songs: #6 OneRepublic

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

De pop/rock band OneRepublic is al een aantal jaar een begrip in de muziekwereld. In 2001 wist zanger Ryan Tedder een platencontract binnen te slepen. Al snel ging zijn band samenwerken met Timbaland. Zij brachten samen de hitsingle Apologize uit, van het album Dreaming Out Loud. Dit werd ook in Nederland een grote hit.

Nadat Apologize een hit werd volgden al snel nieuwe singles. Stop and Stare, Say (All I Need) en Mercy werden alle drie singles van het debuut album van OneRepublic. De muziek van OneRepublic wordt omschreven als poprock.

Het ene nummer heeft meer invloed van pop en de andere weer meer van rock. Toch is OneRepublic een band met een geheel eigen geluid. Ieder nummer is nét weer even anders dan zijn voorganger. Het verveelt dan ook nooit om naar de muziek van OneRepublic te luisteren. Al snel volgende er een tweede album, Waking Up. Hiervan werd All The Right Moves de eerste single.

Dit was ook weer een typisch OneRepublic nummer. Net even anders dan andere nummers van bekende bands. De melodie was iets herkenbaars. Niet iedereen houdt van de muziek van deze band, maar toch werd de muziek steeds bekender. Na All The Right Moves volgenden de singles: Secrets, Marchin' On en Good Life.

Good Life was een duet met B.o.B. Dit was het tweede duet wat de band gemaakt heeft met een andere artiest. Na hun definitieve doorbraak met Timbaland, was dit een tweede duet. Ook dit werd een (kleine) hit. Daarna bleef het even rustig, maar OneRepublic kwam ijzersterk terug.

Tussen de eigen albums door was zanger Ryan Tedder ook druk voor andere artiesten. Zo schreef Ryan de megahit Bleeding Love voor Leona Lewis. Ook zangeres Taylor Swift heeft de nodige hulp van Ryan gekregen. Voor haar laatste album, 1989, schreef Ryan met een aantal nummers mee.

Het nummer Welcome To New York hebben Taylor en Ryan samen geschreven. Ook I Know Places is geschreven door Taylor en Ryan. Deze nummers zijn ook erg speciaal voor Taylor. Wie weet gaan deze artiesten wel vaker samenwerken. De nummers die zij samen schreven zijn zeker de moeite waard om te beluisteren.

Terug naar OneRepublic zelf, zij kwamen ijzersterk terug met het album Native. If I Lose Myself was de eerste single van het derde album. Dit werd een bescheiden hit, maar daarna maakte de band heel veel goed. De single Counting Stars werd ontzettend goed ontvangen. Dit nummer werd enorm vaak gedraaid op de radiozenders.

Op YouTube is Counting Stars ook enorm vaak bekeken. In totaal hebben er 892.320.330 mensen deze videoclip al bekeken. Maar daar bleef het niet bij, ook de opvolger werd goed ontvangen. Love Runs Out werd ook enorm vaak gedraaid op de radiozenders.

Zowel Counting Stars als ook Love Runs Out zijn typisch nummers van OneRepublic. Wat deze twee nummers met elkaar gemeen hebben is dat het nummers zijn die enorm goed in het gehoor liggen. Alles klopt aan beide nummers, de melodie, de zang (natuurlijk), de clip en de tekst.

Love Runs Out is ook enorm vaak bekeken op YouTube. In totaal hebben er al 66.386.778 mensen deze videoclip bekeken. Na deze twee succesvolle singles kwam er een rustig nummer uit. De single I Lived was wederom een typisch OneRepublic nummer. De melodie was zo herkenbaar dat iedereen die het zou horen het meteen zou koppelen aan de band.

De bijbehorende videoclip is nu al door 21.772.308 mensen bekeken. Maar daar bleef het niet bij. Op YouTube is er een ook videoclip verschenen van het nummer Something I Need. Dit nummer is ook weer een typisch OneRepublic nummer. De videoclip zit erg bijzonder in elkaar, maar het nummer doet het erg goed online.

In totaal is deze videoclip al door 31.392.838 mensen bekeken. Helaas lijkt het erop alsof dit nummer niet officieel in Nederland wordt uitgebracht. De single is wel te vinden op het album Native. Toch is er een kans dat dit nummer binnenkort toch op de radio te horen zal zijn.

OneRepublic laat met zijn muziek zien dat zij niet zomaar een band zijn. Zij maken iedere keer bijzondere muziek die niet in een hokje te plaatsen is. Wel zijn er sterk de invloeden van pop en rock te horen, maar het zijn niet echt nummers die je vaak op de radio hoort. OneRepublic is een band met een typisch en vooral eigen geluid en stijl.

De muziek van OneRepublic is zo bijzonder dat er wel een speciale editie van Summer Songs gemaakt moest worden. Vooral de singles Counting Stars en Love Runs Out zijn nummers met een zomerse sound. Het is muziek die in de zomermaanden nét even lekkerder klinkt dan in andere maanden van het jaar.

Ook in de toekomst zal er veel muziek gemaakt gaan worden door OneRepublic. Misschien niet zo zeer als band zelf, maar ook zeker in samenwerking met andere artiesten. Leona Lewis en Taylor Swift zijn hier twee goede voorbeelden van. Muziek schrijven is iets waar Ryan bijzonder goed in is, voor zowel zichzelf als ook voor anderen.

Hiermee is de zesde editie van Summer Songs ook een feit. Volgende week zal er wederom een nieuwe editie van Summer Songs gemaakt worden. Dan zal de editie in het teken staan van zangeres Nelly Furtado. Ook deze zangeres heeft enorm veel hits op haar naam staan, waaronder veel zomerhits. Meer hierover is volgende week te lezen in een nieuwe editie van Summer Songs. 

Bekijk hier de (nog niet in Nederland verschenen) single Something I Need: 

https://www.youtube.com/watch?v=qKCGBgOgp08

De cijfers in dit bericht zijn op maandagavond 22.00 uur bekeken. Het kan goed zijn dat de aantal views inmiddels hoger liggen dan dit bericht aangeeft. Hoe meer views voor OneRepublic, hoe beter.