Summer Songs 2017 #1: Black Eyed Peas

Summer Songs 2017 #1: Black Eyed Peas

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

In de zomermaanden keert de rubriek Summer Songs weer terug. In deze eerste editie wordt er gekeken naar de Amerikaanse band Black Eyed Peas. Deze band scoorde de ene hit naar de andere. Sommige hits zijn met recht Summer Songs te noemen. Europa leerde de Black Eyes Peas pas echt goed kennen vanaf 2003. In dat haar kwam de band met hun succesvolle album Elephunk.

De eerste single van dit album, Where Is The Love? werd een wereldwijde hit. Niemand minder dan Justin Timberlake was ook op deze single te horen. In de videoclip gingen de vier bandleden, Will. I. Am, Fergie, Alp. De. Ap en Taboo op zoek naar de liefde in de wereld. Die was toen nogal ver te zoeken. In de videoclip lijkt iedereen op zoek te zijn naar de liefde. 

Daarna kwam het nummer Shut Up uit. Rond de kerstdagen in 2003 kwam het nummer in de hitlijsten binnen. Hoewel de zomer toen nog ver te zoeken was, zorgde dit nummer wel voor een zomers gevoel. De melodie klonk behoorlijk vrolijk, hoewel het nummer alles behalve zomers te noemen was. In de videoclip heeft Fergie ruzie met de drie mannen uit de band. Echt heel gezellig ziet het er niet uit, maar toch heeft Shut Up een aanstekelijke melodie, waardoor die in deze Summer Songs niet mag ontbreken.

Het nummer Hey Mama was een typisch funk nummer. Deze muziekstijl past het beste bij de Black Eyed Peas. Ook deze melodie was echt zomers te noemen. Dit was meteen een stuk vrolijker dan de vorige single, Shut Up. De videoclip was ook vrolijk te noemen. Alles bij elkaar maakte Hey Mama een vrolijk en swingend zomer nummer.

Ruim twee jaar later kwamen de Black Eyed Peas met nieuwe muziek. Don't Phunk With My Heart werd weer een typisch funk nummer. Het was een nummer die niet meer van de radio af te krijgen was. Daarna volgende al snel het nummer Don't Lie. Dit was een vrij rustig nummer van de band. Maar toch hoorde je een soort zomerse melodie naar voren komen. Niet een typisch zomers nummer, maar zeker wel een fijn nummer van de band.

Maar het nummer My Humps maakte alles weer goed. Dat was een nummer waar Fergie de volledige ruimte kreeg. Alles leek om haar heupen te draaien. De melodie was in dit nummer heel erg aanstekelijk. Misschien is dit wel één van de lekkerste melodieën van de Black Eyed Peas tot nu toe.

Het nummer Pump It was een nummer voor in de sportschool. Vooral bij het spinnen, in de sportschool, werd dit nummer vaak ingezet. Met een vrij sterke melodie past dit nummer prima in deze editie van Summer Songs thuis. Niemand kon meer rustig zitten dankzij dit uptempo nummer.

Van de funk muziek werd een soort afscheid genomen. De Black Eyed Peas stapten langzaam maar zeker over naar dance muziek. Dit werd vooral duidelijk in het nummer The Time (Dirty Bit). Het was een cover van de hit The Time uit de filmklassieker Dirty Dancing. Toch gaven de Black Eyed Peas hier een eigen draai aan. Het was in het begin misschien even wennen voor de fans.

Ook het nummer Imma Be bevatte vooral veel dance invloeden. De melodie was totaal anders dan de fans van de Black Eyed Peas gewend waren. Toch klonk ook dit nummer behoorlijk zomers. De melodie paste wel perfect bij de nieuwe nummers van de band.

Samen met Sergio Mendes scoorden de Black Eyed Peas een échte zomerhit. Het nummer Mas Que Nada had alles in huis om een zomerhit te worden. Dat werd het dan ook met gemak. Alles aan dit nummer was zomers. De melodie, de tekst en natuurlijk de videoclip. In 2017 bracht automerk Seat dit nummer nog eens terug voor een reclamespot.

Bekijk hierover de videoclip van Mas Que Nada:

https://www.youtube.com/watch?v=KMOU9YLvHDg

Inmiddels is het een beetje stil rondom de Black Eyed Peas. Zangeres Fergie leek na haar solo carrière geen zin meer te hebben in de Black Eyed Peas. Dus konden de drie heren opzoek naar een andere zangeres. Die werd al snel gevonden. Voormalig Pussycat Doll zangeres Nicole Scherzinger lijkt de plek van Fergie te hebben overgenomen. Dat zij in de band past, staat vast.

De Pussycat Dolls maakten al eens een single met Will. I. Am. Het nummer Beep stond op het debuutalbum van de Pussycat Dolls. Deze band is inmiddels ook al uit elkaar gegaan. Nicole probeerde een solo carrière op te zetten, maar besloot nu om weer in een band te gaan zitten. Wanneer er nieuwe muziek gaat uit komen van de Black Eyed Peas is nog niet bekend gemaakt.

Hiermee zit deze editie Summer Songs erop. Over twee weken is er weer een nieuwe editie. Volgende week zal Summer Songs in het teken staan van filmmuziek. Dan staat er één nummer uit één film centraal. Volgende week draait Summer Songs om het nummer Happy van Pharrel Williams uit de film Verschrikkelijke Ikke.