Transgender Loiza wint Holland's Next Top Model

Transgender Loiza wint Holland's Next Top Model

Geschreven door Daniël Schalk

De 20-jarige transgender Loiza Lamers uit dorp Driel heeft maandagavond de finale van het tiende seizoen van het RTL5-programma Holland’s Next Top Model gewonnen. Loiza is de eerste transgendervrouw ter wereld die de modellenzoektocht Next Top Model heeft gewonnen.

Toen Loiza bij de laatste dertien overgebleven deelnemers zat onthulde het model dat zij is geboren al jongen. “Vanaf mijn zevende ga ik als meisje, nu als vrouw door het leven”, zei Loiza toen. De winnares wou graag al Loiza meedoen aan het modellenprogramma en niet als transgender.

Daarom hielt zij haar verhaal in eerste instantie voor zich. “Ik wil beoordeeld worden op wie ik ben, niet op mijn verhaal.” Naast de titel ‘Holland's Next Top Model’ won Loiza een contract bij modellenbureau Touché Models ter waarde van 50.000 euro. Ze versloeg in de finale Rachel Swaab.

“Toen ik bekendmaakte dat ik als jongen ben geboren, wist ik dat ik in de aandacht zou komen te staan”, zei ze eerder. “Gelukkig krijg ik alleen maar leuke en lieve reacties van mensen op mijn deelname. En iedereen die er aanstoot aan neemt, loopt maar met een boog om me heen.”

Het model heeft er alles voor over om het te maken in de modellenwereld. “Ik wil de top bereiken, daar ga ik alles voor doen. Mijn opleiding heb ik nu even stilgelegd”, aldus Loiza. Vorig jaar werd Holland's Next Top Model gewonnen door Nicky Opheij uit het Noord-Brabantse dorpje Handel.