BNN met Freek tegen de Stropers

BNN met Freek tegen de Stropers

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Bioloog en avonturier dr. Freek Vonk reist aanstaande zondag af naar Zuid-Afrika voor het nieuwe BNN-programma Freek Tegen De Stropers.

In deze vierdelige documentaireserie belicht hij de illegale jacht op neushoorns.

Freek gaat mee met een patrouilleteam dat met gevaar voor eigen leven stropers opspoort. Hij laat zien hoe ernstig de bedreiging voor neushoorns is en welke middelen er worden ingezet om uitsterving van deze machtige dieren te voorkomen. Freek Tegen De Stropers zal in het voorjaar van 2016 te zien zijn bij BNN.

Freek: ‘Neushoorns leven al meer dan 50 miljoen jaar op aarde. Ze hebben onder andere ijstijden en grote prehistorische hyena's overleefd. Het zijn machtige dieren die respect verdienen. Maar als de illegale jacht in dit tempo doorgaat, dan sterven ze uit en zijn we te laat. De situatie is zeer schrijnend. Neushoornstropers gaan gruwelijk te werk, vaak hakken ze de hoorn af met een bijl terwijl het dier nog leeft. Babyneushoorns waarvan de moeder is gestroopt worden vervolgens aan hun lot overgelaten, en komen na een paar dagen om van de honger en de dorst. Het is vreselijk. Dit schreeuwt om aandacht en hier moet wat aan gedaan worden.’

Sinds 2007 is het aantal neushoorns dat in Afrika is gestroopt, gestegen met 9000 procent. Elk jaar worden er meer neushoorns gestroopt. De afgehakte hoorns worden in Azië voor veel geld verkocht als genees- of genotsmiddel. Hoewel de handel in de hoorns al jaren verboden is, schiet de wettelijke bescherming vaak tekort. Voor stropers weegt het grote geld dat de handel in hoorns oplevert ruimschoots op tegen het risico om gepakt te worden.

Freek Tegen De Stropers is een coproductie van Second Nature en BNN-VARA.

Freek Vonk is momenteel te zien in Freek Vonk in Latijns-Amerika, waarvan de tweede aflevering vanavond om 20.30 uur te zien is bij BNN op NPO 3.