Britse The Voice verhuist van BBC naar ITV

Britse The Voice verhuist van BBC naar ITV

Geschreven door Daniël Schalk

The Voice UK, de Britse versie van The Voice of Holland, verhuist in 2017 van de publieke tv-zender BBC naar de commerciële tv-zender ITV. ITV, dat afgelopen voorjaar productiebedrijf Talpa van John de Mol kocht, bood volgens Britse bronnen meer voor het format dan de publieke tv-zender BBC.

“We hebben altijd gezegd dat we niet mee gaan doen aan een biedingsoorlog om de show maar te houden”, aldus BBC-baas Mark Linsey. Ook in Engeland wordt er een discussie gevoerd over amusement op de publieke omroep. The Voice wordt daarbij vaak als voorbeeld gebruikt.

De BBC betaalt veel geld voor The Voice. Naar verluidt betaalt de publieke omroep een miljoen pond per aflevering, dat is ongeveer 1,4 miljoen euro. De commerciële zender ITV zendt de talentenjacht X Factor ook uit. Deze talentenjacht had afgelopen seizoen te maken met tegenvallende kijkcijfers.

ITV gaat ook The Voice Kids uitzenden. Dit is misschien de reden voor Talpa om haar populaire talentenjacht te verhuizen naar de commerciële tv-zender. De Mol tekende in 2012 een deal met BBC voor The Voice. BBC heeft ook de Britse versie van Ik Hou van Holland uitgezonden, maar dit flopte.