NOS-hoofdredacteur: ‘Aanslagen Parijs dichter bij ons publiek’

NOS-hoofdredacteur: ‘Aanslagen Parijs dichter bij ons publiek’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Marcel Gelauff, de hoofdredacteur van de NOS, vindt dat de aanslagen in Parijs dichter bij het NOS-publiek staan dan de aanslag in Beiroet. De media besteedde de afgelopen dagen veel aandacht aan de aanslagen in Parijs, maar de aanslag van IS op Beiroet kwam nauwelijks in het nieuws.

“Zowel de geografische als de gevoelsmatige nabijheid van Parijs maakt dat de aanslagen in Parijs dichter bij ons publiek staan dan die in Beiroet. Het betreft onze wereld, onze cultuur. Dat maakt het journalistiek gezien veel relevanter”, reageert de hoofdredacteur op de website van de NOS.

In Beiroet vielen een dag voor de aanslagen in Parijs 43 doden, maar de aandacht ging vooral naar Parijs. “Kijk maar naar alle maatschappelijke en politieke reacties, naar wat het oproept in Nederland. Daar doen we uiteraard verslag van”, vervolgt Gelauff in zijn reactie op de kritiek.

“Dekken jullie alleen Europa” en “Elke aanslag waar ook ter wereld is een aanslag op de mensheid”, waren reacties die binnen kwamen op de website van de NOS. Gelauff houdt vast aan zijn standpunt. “Daarom volgt de NOS de ontwikkelingen in Parijs nauwgezetter dan die in Beiroet”, zegt hij.

De NPO gooide afgelopen zaterdag zijn volledige programmering om vanwege de aanslagen in Parijs. Na een extra lang NOS Journaal volgde er een extra ingelaste uitzending van Pauw. Door de extra Pauw vervielen Vive la Frans en Ik vertrekt. Zondag werd de programmering ook aangepast.