‘Duitse omroep moest positief zijn over vluchtelingen’

‘Duitse omroep moest positief zijn over vluchtelingen’

Geschreven door Daniël Schalk

De Duitse publieke omroep WDR moest verplicht positief berichten over vluchtelingen, dat beweert de Duitse journaliste Claudia Zimmermann tegenover de Limburgse omroep L1. Journalisten zouden volgens haar opdracht krijgen van de commissies die het programmabeleid van de WDR bepalen.

Zimmermann beweert dat de WDR verplicht is het beleid van de regering-Merkel te ondersteunen. “We zijn een publieke omroep, we worden betaald met belastinggeld en dat betekent dat wij het geluid van de regering vertolken en niet dat van de oppositie”, zei de journaliste tegen L1.

Volgens de WDR-journaliste moest de omroep vooral in het begin, toen de eerste vluchtelingen Duitsland binnenkwamen, positief zijn over de vluchtelingen. Sinds de massale aanrandingen en berovingen op oudjaarsavond in Keulen zou de opdracht van de commissies overboord zijn gegooid.

“Nu laten we ook kritische geluiden horen”, zei Zimmermann. Volgens de journaliste is er in Duitsland geen sprake van een afspraak om te zwijgen over de vluchtelingen. Het hoofdkantoor van de WDR ligt in Keulen, de stad waar oudjaarsavond vrouwen zijn aangerand door vluchtelingen.