Recensie: Back to the zero's

Recensie: Back to the zero's

Geschreven door Sebastiaan Boers

RTL 4 komt met een nieuw programma vol herinneringen

De maandagavond van RTL 4 bestaat al een paar weken niet meer uit buitenlandse series. Vorige week maandag was de laatste aflevering van het spelprogramma Zeesterren te zien, wat gepresenteerd werd door Irene Moors. Nu komt de commerciële zender met Back to the zero's. Het idee lijkt sterk op De 25 van SBS6, maar is toch nét even anders.

Niet één, niet twee, maar drie RTL gezichten in één programma. John Williams, Lieke van Lexmond en Peter van der Vorst slaan de handen in één en zijn de gezichten van dit nieuwe RTL 4 programma. In Back to the zero's komen allerlei zaken voorbij die jaren geleden belangrijk waren. De allereerste aflevering heeft als thema '2000'. Welke gebeurtenissen speelden er allemaal in het jaar 2000?

Het is mooi om juist deze drie RTL gezichten bij elkaar te zien. Iedereen neemt op geheel eigen wijze de gebeurtenissen tot zich. Voor de kijker is er veel herkenning bij Back to the zero's. Alle beelden uit het verleden zorgen ervoor dat de herinneringen weer actueel worden. Voor de RTL gezichten zelf is het ook een stuk herkenning om over de oude fragmenten te vertellen.

''Amusement in plaats van series''

RTL gaat een nieuwe weg in op de maandagavond. Normaal staat de maandagavond van RTL 4 in het teken van (misdaad)serie's. Dat is nu te zien bij RTL 5 en bij RTL 4 draait het nu om amusement. Het programma Zeesterren was niet het succes waar op gehoopt werd. Wie weet gaat Back to the zero's het beter doen. In ieder geval wordt een grote doelgroep aangesproken.

In een uur lang nemen de drie RTL gezichten de kijker mee terug in de tijd. Oude beelden zorgen ervoor dat de kijker zich bewust wordt van de gebeurtenissen van vroeger. Nadenken over de gebeurtenissen van vroeger die misschien gevolgen hebben gehad op de toekomst. Dat is voor iedere herinnering weer anders. Het zijn mooie en ook emotionele herinneringen die de kijker te zien krijgt.

Zo hebben de aanslagen in Amerika diepe indruk gemaakt. Die herinneringen neemt de kijker mee in het dagelijks leven. Back to the zero's is een nieuw amusementsprogramma wat ergens over gaat. Deze nieuwe weg is een gedurfde actie van RTL. De concurrentie op de maandagavond is volop aanwezig. Vooral Radar (AVROTROS NPO 1) is een grote concurrent. Ook SBS6 doet het goed met de dramaserie Celblok H.

''John, Lieke en Peter zijn prima op elkaar ingespeeld''

Toch staat de vernieuwde maandagavond van RTL 4 als een huis. Een beetje doen wat de concurrentie doet, maar dan toch net even anders. Misschien is Back to the zero's wel beter dan De 25 van SBS6. Niet terug tellen in een lijstje, maar gewoon alles benoemen wat belangrijk is. Dat is waarschijnlijk het grootste verschil tussen RTL en SBS. Een bijzonder programma op de maandagavond.

Door het verhaal te vertellen wordt er meer bekend over de gebeurtenissen uit het verleden. Dat maakt het grootste verschil tussen De 25 en Back to the zero's. Geen vervelende terug tellijst, maar gewoon verschillende fragmenten achter elkaar gezet. Met een verhaal achter het fragment is het nog unieker dan andere programma's.

''Achter iedere herinnering schuilt een verhaal, die verteld moet worden''

John, Lieke en Peter zijn prima op elkaar ingespeeld. Deze drie RTL gezichten zijn goed op elkaar ingespeeld. RTL heeft er goed aangedaan om juist deze drie gezichten bij elkaar te voegen. Vooral Peter heeft er de nodige ervaring met dit soort programma's. Hij verzorgt dan ook de voice-over van Back to the zero's. Lieke is iemand die met veel gevoel en emotie de gesprekken aangaat. Daarnaast is John iemand die deze twee prima aanvult.

Back to the zero's maakt van de maandag weer een bijzondere maandag. Iedere maandagavond nemen Lieke, John en Peter de kijker mee terug in de tijd. Dit doen zij om de herinneringen van toen weer actueel te maken. Achter iedere herinnering schuilt een verhaal, die verteld moet worden. Goede zet van RTL om dit programma te maken. Alleen is het de vraag of het wel een programma is voor op de maandagavond. Dat zal moeten blijken uit te kijkcijfers.

Back to the zero's krijgt als eindcijfer een acht. De reden hiervoor is omdat het een programma is met een verhaal. Een verhaal die op een goede en bijzondere manier in beeld wordt gebracht. Een programma wat nieuw is en misschien nog jaren mee kan.

Back to the zero's is iedere maandagavond om 20.30 uur te zien bij RTL 4. 

Bekijk Back to the zero's terug via TVblik.