Ondergrondse post: briefje aan Annemieke

Ondergrondse post: briefje aan Annemieke

Geschreven door Yvette Neuschwanger Laatste update:

Gefeliciteerd Annemieke!

De enige vrouwelijke finalist in dit seizoen van WIDM! Dan is een felicitatie wel op zijn plaats toch? Al was het voor niemand écht een verrassing, aangezien we jou vorige week die felbegeerde vrijstelling binnen hebben zien hengelen.

Maar toch, goed gedaan girl ! Of wist je eigenlijk vanaf dag 1 al dat je bij de laatste drie zou zitten? Mmmmmm.......

Ik zal het maar eerlijk bekennen, sinds mijn mol Rop vorige week is vertrokken, heb ik al mijn pijlen op jou gezet. De één noemt het een ontkenningsfase (Klaas is NIET de mol, Klaas is NIET de mol), ik hou het liever op een goed doordachte strategie. Al is het maar omdat dat laatste een stuk beter klinkt. Toch? En, zoals dat gaat met een tunnelvisie, ook deze aflevering werden mijn vermoedens meerdere keren bevestigd. Altijd fijn. Hoe? Dat zal ik je vertellen, Annemieke...

Om te beginnen was daar het intro van Art. WAAROM zou jij je schuldig moeten voelen over het vertrek van Rop? Ik vond het nogal een boute uitspraak van de heer Rooijakkers. Het zou suggereren dat óf jij degene was die net zoveel fouten had gemaakt als Rop vorige week (maar sneller was), óf dat jij de mol bent. Althans, dat is mijn uitleg. Je had het kind zelfs nog een jokertje cadeau gedaan....tevergeefs. Maar goed, zo is het spel nu eenmaal.

De ontknoping....

Het spel, dat het overgebleven kwartet nu pas een beetje door begon te krijgen, zo leek het. Want hé....er werd plotseling volop geld verdiend! Eerst was daar het ingewikkelde kluizenspel, waarbij jullie met touwen een oude fabriek exact moesten indelen als de maquette die Art jullie had gegeven. En jij begon direct heel voortvarend door een touw finaal de knoop in te trekken. Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat dat niet perse een mollenactie hoeft te zijn geweest hoor. Kan ook gewoon een vrouwending zijn. Ik heb iets soortgelijks elke december aan de hand, als ik de kerstverlichting uit de doos haal. Heel herkenbaar...

 

Goed, nadat het speelveld in de juiste vakken was opgedeeld, moest er geteld worden hoeveel tegels er in de vakken 6, 3, 5 en 2 lagen. Het verbaasde me dat niemand even een tegeltje een ander vak in schopte, had makkelijk gekund. Kwam jij ook niet in de verleiding? Misschien had dat beter gewerkt dan de zogenaamde 'telfout' die je nu probeerde te maken. Helaas voor jou, werd alles nageteld dus tja....voor je er iets aan kon doen was er € 2000 voor de pot verdiend.

On(t)roerend goed

Grappig hoe AvroTros blijkbaar alle leegstaande gebouwen in de Dominicaanse Republiek heeft opgekocht. Na het hotel en de loods van vorige week en de fabriek van het eerste spel van deze aflevering, werden jullie voor de tweede opdracht naar een leegstaande suikerfabriek gebracht. Hier moesten jullie op zoek naar 9 klokken, die terug zouden gaan tellen. Art had twee enveloppes met hierop de foto's van de locaties van de klokken. Hierbij kon er geld, maar dus ook mingeld worden 'verdiend'. Zaak dus om snel op zoek te gaan!

Gelukkig hadden jullie zelf niet zo'n haast en werden de eerste minuten vooral besteed aan het uitstippelen van een soort 'strategie'. Vervolgens werd besloten dat jij en Klaas beneden zouden blijven (meest logische plek voor een mol ook) en dat team TiTa de bovenverdiepingen zou gaan uitkammen. Het bleek vooral een afspraak op papier, want ik heb Klaas toch ook af en toe naar boven zien lopen. Om de schijn op te houden heb jij toch maar mooi twee klokken stop weten te zetten en Klaas kunnen wijzen op een andere klok. De manier waarop je dat deed, daar hebben we het maar niet over, maar het feit dat jij het later over 'structuur' en 'etherdiscipline' hebt, gaf wel aan dat je een heel andere beleving had dan ik als kijker. (schreeuwen ipv porto gebruiken is niet echt gestructureerd. Laat staan dat er etherdiscipline aan te pas komt).

Tim speelde helemaal niets klaar, die had eerder het idee dat hij in het funhouse op de kermis was beland. Met de onschuld van een jonge hond liep hij kwispelend allerlei doodlopende wegen in en machines op. Ik moest er erg om lachen. Maar nee, dan Taeke. Stoere, Solide, Sportieve Taeke. In zijn eentje ramde hij zomaar even zes klokken op stop én hield hij de administratie bij! Wat een kanjer. Hij mag dan volgens Tim beschikken over 'twijfelachtige humor', maar mede, nee VOORAL dankzij Taeke ging er weer € 2700 in de pot. K'ching!

Smile! You're on Candid Camera!

Tijd voor de laatste opdracht. En wat bood jij je snel aan als couch potato zeg. Had je geen zin om je in te spannen of wist je dat dat het beste plekje was om te gaan mollen? Enfin, je miste wel alle lol, want de mannen hebben zich prima vermaakt in de studio's van Canal 25. Zij kregen allemaal een item in het programma Casi a las Doce (bijna middernacht) en moesten in hun beste Spaans iets presenteren. Taeke draaide in bijzonder goed Spaans zijn tekst af, waarna het de beurt was aan Klaas. Ik denk dat de producers vorige week hebben gezien hoe goed hij met het bereiden van kipgerechten is, want hij kreeg een item in de keuken. Waarom hij besloot om zijn tekst compleet uit het hoofd te gaan doen is me nog steeds een raadsel, want daarmee heb je de meeste kans op fouten volgens mij. Maar goed.

Tim hield nog een prachtige spreekbeurt over Twitter en daarna werd er nog volop gedanst met de twee presentatrices van het programma. Jij zat op de bank en je keek er naar. Art had je ergens drie hoog achter in een mini appartementje afgegooid, waar jij tussen de lokale kunst en kitsch gekluisterd aan de buis had gezeten met een woordenlijst in je hand. De televisie had slecht ontvangst, de achtergrondgeluiden waren veel te erg aanwezig en akoestiek van het éénkamerappartement liet meer dan te wensen over. Nee, Annemieke, je had je al heel goed ingedekt nog voordat er maar iets van je verwacht werd. Jij moest aan Art doorgeven welke vijf woorden op jouw lijst niet waren uitgesproken door de heren in de uitzending. NIEMAND heeft gezien of je het goed hebt gedaan, het enige dat we zagen is dat jij met een zeer voldane grijns met € 1000 in de hand wapperde richting de heren. Dat wekt in ieder geval de suggestie dat je de opdracht goed hebt vervuld. Ik twijfel nog of dat wel zo is als ik heel eerlijk ben.......misschien was het wel gewoon geld dat toch al in de pot zat.

Team TiTa is niet meer....

Tja en toen kwam die akelige test eraan. Die test, die jij niet hoefde te maken want hé....je had nog een vrijstelling hè! Taeke had die niet. En Taeke was ook nog eens naïef genoeg om in deze fase van het spel nog altijd te spreiden over twee spelers. Dom, dom, dom. Dat betekende het einde van het gouden duo Tim en Taeke, want onze sportman heeft in het zicht van de finale het speelveld moeten verlaten. Nu zal hij het jammer hebben gevonden, daar niet van, maar iets zegt me dat die hele pot hem niet zo heel veel meer kon schelen. Hij bleek eerder in dit widm seizoen al de hoofdprijs te hebben gewonnen; hij en Airen zijn sinds de opnames een setje. Te leuk!

Maar goed, ik dwaal af. De finale is in zicht. Het gaat tussen jou, Klaas en Tim. Ik zet mijn geld vol in op jou en hoop met heel mijn hart dat Klaas het niet is. Als hij het blijkt te zijn ben ik meer dan teleurgesteld, als Tim het blijkt te zijn dan kom ik niet meer bij van het lachen. Lijkt me een hilarische ontknoping. Kan ik ook prima mee leven. Maar ik moet kiezen, dus ik blijf bij jou Annemieke. Al was het maar omdat ik het heel opvallend vond dat jouw spiegelbeeld niet in beeld was tijdens de executie en die van de mannen wel.

En waarom was de titel 'min of meer uitzonderlijk' ? Uitzonderlijk omdat jij een vrouw bent? Of omdat jij alle afvallers in jouw radioprogramma ontvangt, maar jezelf natuurlijk nooit zou kunnen ontvangen? Of omdat de mol degene is die nu als penningmeester het geld beheert en daarmee een heel strategische positie heeft?

We gaan het zien meid, we gaan het zien. Kan nu al niet wachten op de ontknoping!

Succes met de mannen en de laatste loodjes,

groetjes,

Yvette