Thomas Erdbrink nieuwe presentator Zomergasten

Thomas Erdbrink nieuwe presentator Zomergasten

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Thomas Erdbrink is de nieuwe presentator van het VPRO-programma Zomergasten, dat is vrijdagavond bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. Erdbrink is sinds 2002 correspondent in Teheran, Iran voor de NOS. De journalist volgt na drie jaar theatermaker Wilfried de Jong op.

Wilfried de Jong maakte eind april bekend dat hij na drie jaar stopt met het presenteren van Zomergasten. Hij stopt met het avondvullende programma om andere dingen te gaan maken. “Ik wil de komende jaren echt dingen maken, van A tot Z. Dingen die helemaal uit mijzelf komen.”

Thomas Erdbrink was donderdagavond ook al de hele avond op televisie te zien. De correspondent mocht donderdag plaatsnemen naast Koningin Máxima tijdens het 5 mei-concert op de Amstel. Hij heeft toen ook gevraagd of Máxima te gast wilde zijn in Zomergasten, maar daarvoor bedankte zij.

De journalist had niet verwacht dat hij gevraagd zou worden als presentator van Zomergasten, maar hij heeft ‘er verschrikkelijk veel zin in’. “Waar ter wereld bestaat het nog om een avond lang écht te praten met de interessantste mensen van het land, live op televisie?”, vraagt Erdbrink zich af.

“Wij verheugen ons op de frisse benadering van de zomergasten in Nederland door Onze man in Teheran”, zegt Karen de Bok, hoofdredacteur VPRO Televisie. “Thomas is een journalist pur sang die met zijn open blik en kennis zeker voor boeiende avonden zal zorgen”, vervolgt de hoofdredacteur.

Erdbrink is sinds 2002 correspondent in Iran en werkt voor de New York Times, De Volkskrant en het NOS Journaal. Hij is een van de weinige westerse journalisten in Iran. In 2015 zond de VPRO de documentaire-reeks Onze man in Teheran uit, waarin Erdbrink zijn werk en zijn leven in Iran toont.

Zomergasten begon in 1988 en werd bedacht door Krijn ter Braak. Het programma heeft veel presentatoren gehad, waaronder Freek de Jonge, Hanneke Groenteman, Adriaan van Dis en Joost Zwagerman. Paul de Leeuw heeft in 2007 een speciale jubileumaflevering gepresenteerd.

Zomergasten is van 31 juli t/m 4 september, wekelijks, om 20:15 uur te zien op NPO 2.

Lees ook: 'Wilfried de Jong stopt met Zomergasten'

Bekijk Zomergasten op TVblik.nl/zomergasten