De Zomercolumn: NOS Journaal al 60 jaar op de buis

De Zomercolumn: NOS Journaal al 60 jaar op de buis

Geschreven door Daniël Schalk

In De Zomercolumn blikt Showbizznetwork.nl terug op de bijzonderste tv-momenten uit het afgelopen tv-seizoen. Er is in de eerste helft van 2016 weer veel gebeurd op televisie en nu de zomer weer is aangebroken is het tijd om terug te blikken op alles wat er is gebeurd.

Het afgelopen tv-seizoen bevat niet alleen mooie tv-momenten, er was ook een bijzondere tv-dag. Op 5 januari 1956 was de allereerste uitzending van het NOS Journaal en dat betekend dat de NOS dit jaar op 5 januari zijn 60ste verjaardag vierde en dat ging niet onopgemerkt voorbij.

Het NOS Journaal had op 5 januari 1956 zijn eerste uitzending, toen onder de naam NTS-journaal. Het NTS-journaal had drie keer per week een uitzending, die allemaal een kwartier duurde. In het begin had het NTS-journaal geen presentator, maar op 3 oktober 1957 veranderde dat.

Het NOS Journaal heeft in de afgelopen 60 jaar veel presentatoren gehad en een aantal daarvan keerde 5 januari 2016 weer even terug. Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het NOS Journaal mochten acht oud-presentator voor een keer weer plaatsnemen in de NOS-studio.

Eef Brouwers, Noortje van Oostveen, Maartje van Weegen, Henny Stoel, Noraly Beyer, Pia Dijkstra, Gerard Arninkhof en Eva Jinek waren de acht oud-NOS-gezichten die overdag de uitzendingen van het NOS Journaal presenteren en voor een bijzondere dag in de tv-geschiedenis zorgden.

De NOS maakte 5 januari 2016 nog bijzonderder, door een kijkje achter de schermen te geven. De nieuwsorganisatie geeft niet vaak een kijkje achter de schermen van het NOS Journaal, maar hun 60-jarig jubileum was een mooi moment om aan de kijkers een blik achter de schermen te geven.

In het speciale live-programma De Achterkant van het NOS Journaal liet Annechien Steenhuizen zien wat er op de nieuwsvloer gebeurt in de aanloop naar het NOS Journaal van 20:00 uur. De uitzending was op NPO 2 te zien, terwijl op NPO 1 gewoon de ‘voorkant’ van het NOS Journaal te zien was.

De dag bevatte nog een bijzonder tv-moment, want later op de avond blikte Dionne Stax in VILLA NOStalgia met enkele oud-presentatoren van het NOS Journaal terug op hún tijd. Eugènie Herlaar, Eef Brouwers, Marga van Praag, Philip Freriks en Sacha de Boer vertelden over hun ervaringen.

De NOS heeft van deze bijzondere dag, waarop zij 60 jaar eerder al geschiedenis schreven, opnieuw geschiedenis geschreven door op een hele mooie manier stil te staan bij het jubileum. Ondanks dat er gewoon nieuws gebracht moest worden, hebben zij op een mooie manier teruggeblikt.

Het 60-jarig jubileum van het NOS Journaal was dan misschien ook wel een van de bijzonderste momenten uit het afgelopen tv-seizoen. Televisiekijkers wisten de Journaals met de oudgediende, het unieke kijkje achter de schermen en het programma VILLA NOStalgia ook erg te waarderen.

Dit was De Zomercolumn van deze week. Showbizznetwork.nl blikt in De Zomercolumn terug op de bijzonderste tv-momenten uit het afgelopen tv-seizoen. Er is in de eerste helft van 2016 weer veel gebeurd op televisie en wij blikken terug op de bijzonderste momenten.

Bekijk De Achterkant van het NOS Journaal terug op TVblik.nl