Column Expeditie Robinson : Het ultieme verraad!

Column Expeditie Robinson : Het ultieme verraad!

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Al jaar en dag draait Expeditie Robinson om “Robinson” zijn, vuur maken, kokosnoten plukken, vis vangen en ga zo maar even door. Zaken die als je ze in de vingers hebt belangrijk zijn om de finale te kunnen winnen. Maar om de finale te kunnen winnen moet je hem wel halen en daar zit nu het probleem…..

“Robinson” zijn draait tegenwoordig minder om je “Robinson”-waardige kwaliteiten maar meer en meer om hoe goed je kunt liegen. Hoe goed kun jij afspraken maken waardoor anderen eruit worden gestemd, waardoor jij erin blijft om op het moment suprême de mensen die jou erin hebben gehouden er alsnog uit te trappen omdat ze en dan komt het standaard excuus, sterker zijn.

Maar sterker waarin? Sterker in de eetproef is iets anders als sterker op de evenwichtsbalk.  Afspraken worden gemaakt en afspraken worden gebroken, dat is Robinson en de ultieme vraag is nu kun je iemand goed genoeg inschatten om blindelings te vertrouwen?

Dio, Thomas, Anna en Jessie hadden een afspraak gemaakt om elkaar niet weg te stemmen en steeds anderen weg te stemmen, om al hun stemmen in te zetten zodat ze met zijn vieren een laatste proef zouden laten beslissen wie de finale ging halen.

Voordeliger voor de mannen zou je denken, maar is dat wel zo, de laatste jaren hebben steeds vrouwen de Expeditie gewonnen. Maar Anna en Jessie dachten dat Dio en Thomas sterker zouden zijn en gingen daarom twijfelen of ze de afspraak wel na zouden komen met als resultaat dat Suzanne weggestemd zou worden. Dan kwam een einde aan hun al lang lopende en steeds nagekomen afspraak.

Anna twijfelde over het inzetten van haar immuniteitsstem maar wilde zichzelf in de spiegel aan kunnen blijven kijken en kwam haar deel van de afspraak na, Thomas kwam zijn deel van de afspraak na, maar Jessie en Dio gingen samen naar winnaarseiland en besloten daar om Thomas weg te stemmen. Thomas die in de ogen van Dio zijn enige concurrent is. Jessie ging erin mee omdat ze nooit van die 2 mannen zou kunnen winnen en gaat daardoor in zee met Dio die al 3 proeven achter elkaar heeft gewonnen! Ja zo vergroot ze haar kansen echt.

Anna en Thomas zien dit als het ultieme verraad, hadden ze het aan kunnen zien komen? Misschien wel. Maar de ultieme vraag blijft nu hoe ver kun en wil je gaan om te winnen? Al eerder lieten “topsporters” expres een proef lopen om Jayjay weg te krijgen (matchfixing) en nu speelden 4 deelnemers wekenlang hetzelfde spel en besloten 2 van die 4 op het moment suprême het ultieme verraad te plegen en een van de anderen een mes in zijn rug te steken. Gerechtvaardigd of niet? Hierover zullen de meningen wel verschillen.

Begrijp ik het? Ja. Heb ik er begrip voor? Nee.

Bekijk Expeditie Robinson op TVblik.nl/expeditie-robinson