VVD zegt ook af: RTL overweegt debat te schrappen

VVD zegt ook af: RTL overweegt debat te schrappen

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Na PVV-leider Geert Wilders heeft ook VVD-lijsttrekker Mark Rutte zich afgemeld voor het Premiersdebat van RTL op 26 februari. Een woordvoerder van RTL zegt tegenover de NOS dat wordt overwogen om het hele debat te schrappen, nu de twee grootste partijen hebben afgezegd.

Wilders heeft op Twitter laten weten dat RTL de afspraak heeft geschonden die was gemaakt over het aantal deelnemers voor het Premiersdebat. “Jammer. Deelname afgezegd. Kan nu naar carnaval!”, zei Wilders eerder vandaag. De VVD heeft nu ook laten weten niet te komen.

“RTL houdt zich niet aan de afspraak voor een debat met 4 partijen. De VVD zal daarom de uitnodiging afslaan”, zegt VVD-voorlichter Kees Berghuis op Twitter. Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, zegt dat RTL de reacties van de andere deelnemers afwacht en dan een besluit neemt.

RTL Nieuws wilde een Premiersdebat organiseren met vier partijen. Die vier zouden worden uitgenodigd op basis van de Peilingwijzer, die het gemiddelde van alle peilingen uitrekent. De PVV en de VVD zijn daarbij het grootst, maar de nummers drie tot en met vijf zitten te dicht bij elkaar.

Daarom besloot RTL eerder al het debat uit te breiden naar vijf of zes deelnemers als het verschil tussen de partijen te klein is en dat blijkt nu het geval te zijn. De PVV en VVD hadden eerder al aangegeven alleen te komen als RTL vast zou houden aan vier deelnemende lijsttrekkers.

Foto: NTR